Vloeipapier paars

Zijdepapier, oftewel vloeipapier, zijdevloeipapier of tissuepapier, is superdun, glad en doorschijnend papier. Het is vaak gemaakt van vezels van zijde die het papier extra zacht maken. Vloeipapier is multifunctioneel: zo kun je het gebruiken als kleurrijke en stijlvolle bescherming voor breekbare of kostbare items. Daarnaast kun je het gebruiken als inpakpapier of ter opvulling van een doos of zakje. Vloeipapier is te koop in verschillende maten, kleuren en printjes. Ga lekker los met inpakken. Inspiratie nodig? Je vindt het hier!

De veelzijdigheid van vloeipapier

Zijdevloeipapier is heel dun papier, zo en fijn en zacht als zijde. Het papier mag niet ontbreken bij jouw DIY-projecten. Bijvoorbeeld pompons en kwastjes krijgen een prachtig, licht effect dankzij het fijne, transparante papier. Zijdepapier werkt zo goed omdat het flexibeler en veerkrachtiger is dan gewoon transparant papier. Je kunt het papier in losse vellen kopen, maar ook opgerold per meter. Omdat zijdepapier gemakkelijk is te kleuren, is het in vele kleuren beschikbaar.

Waar komt vloeipapier vandaan?

Vroeger werden de resten van zijde en de cocons van de zijderupsen gebruikt om zijdepapier van te maken. Tegenwoordig zijn de materialen en technieken zo verbeterd dat er ook zonder zijde mooi, dun en glanzend papier kan worden geproduceerd. Het wordt dan gemaakt van hout, gerecycled papier en andere vezels. Door het dun te zeven, persen en drogen ontstaat het delicate papier.

Dit kun je allemaal met vloeipapier

Vloeipapier is multifunctioneel: van verjaardagsversiering tot cadeautjes mooi inpakken en babyshowerdecoratie… je kunt het flinterdunne papier overal voor gebruiken. Wij geven wat ideeën:

DIY – Guirlande van kwastjes

Leuk om aan de muur te hangen in bijvoorbeeld de woonkamer, slaapkamer of kinderkamer. Maar ook superleuk om op te hangen als je een feestje hebt. Voor welke gelegenheid je de guirlande ook gebruikt: sfeer, kleur en een feestelijke touch geeft hij zeker!

 1. Bedenk welke kleur je de kwastjes wilt hebben. Het is leuk om verschillende tinten met elkaar af te wisselen. Ga bijvoorbeeld voor een pastel guirlande en wissel lila, lichtgeel, zachtroze en mint met elkaar af voor een mooie, zachte kleurencombinatie.
 2. Vouw zijdepapier van 50×100 centimeter tot een vierkant van 25×25 centimeter. Hiervoor vouw je het grote vel een paar keer dubbel.
 3. Knip stroken richting de vouwlijn. Stop met knippen tot ongeveer 5 centimeter van de vouwlijn. De breedte van de stroken kun je zelf bepalen. Voor slanke tassels houd je 1 centimeter aan.
 4. Vouw het papier weer uit en knip in 4 gelijke delen.
 5. Rol de 4 kwastjes stuk voor stuk op. Draai hierna het opgerolde deel in en vouw het midden dubbel.
 6. Herhaal stap 2 t/m 4 voor de andere kleuren kwastjes die je hebt gekozen.
 7. Bepaal de kleurvolgorde. Hang de kwastjes op in die volgorde via een wollen draad.
 8. Knoop de kwastjes met het wollen draad vast zodat ze niet meer kunnen schuiven.
 9. Draai de 2 delen van de kwast om elkaar heen en maak vast met tape. Je kunt gewoon doorzichtig plakband gebruiken, maar je kunt het ook opfleuren met washitape in een vrolijke kleur of print.
 10. Zorg dat de kwastjes mooi uitgevouwen zijn. Hang op een mooi plekje en geniet van je DIY.

DIY – Pompons

Pompons geven je interieur net iets extra’s. Een leuke, kleurrijke en speelse knipoog. Hij komt in elke kamer goed tot zijn recht, maar doet het ook goed op feesten en partijen. Knutsel hem zelf of met de kinderen. Plezier gegarandeerd!

 1. Leg een paar vellen vloeipapier van hetzelfde formaat op elkaar. De grootte van het formaat is ook meteen het formaat van je pompon. Eventueel kun je het papier kleiner knippen. Ook leuk: wissel verschillende grootte pompons met elkaar af en hang bij elkaar. Wil je dikkere pompons? Dan leg je meer vellen papier op elkaar.
 2. Vouw de vellen in een strook van 2 centimeter. Draai vervolgens de vellen om en vouw weer een strook van 2 centimeter. Je vouwt eigenlijk als een soort accordeon.
 3. Als je alles hebt gevouwen, pak je het midden vast. Hier vouw je een stuk ijzerdraad omheen.
 4. Knip hierna de uiteinden van het papier af. Dit kan een puntige of juist ronde vorm zijn.
 5. Trek voorzichtig de vellen uit elkaar totdat er een mooie, volle pompon ontstaat.
 6. Als laatste, maak aan het ijzerdraad een stukje draad vast en hang op.

DIY – Bloemen

Op zoek naar mooie lentedecoratie? Je krijgt een instant lentegevoel bij het zien van bloemen gemaakt van vloeipapier. Feestelijk, sereen en stijlvol! Geschikt voor een tuinfeestje, high tea, babyshower of verjaardag.

 1. Leg een paar vellen zijdepapier van hetzelfde formaat op elkaar. De grootte van het formaat is ook meteen het formaat van je bloem. Eventueel kun je het papier kleiner knippen. Ook leuk: wissel verschillende grootte bloemen met elkaar af en hang bij elkaar.
 2. Vouw de vellen in een strook van 2 centimeter. Draai vervolgens de vellen om en vouw weer een strook van 2 centimeter. Je vouwt eigenlijk als een soort accordeon.
 3. Als je alles hebt gevouwen, pak je het midden vast. Hier vouw je een stuk ijzerdraad omheen.
 4. Knip hierna de uiteinden van het papier in ronde vorm af. Zo ontstaat een mooi blaadjespatroon.
 5. Trek het tissuepapier per papiertje voorzichtig van elkaar los. Laat steeds een beetje ruimte in het midden open. Hierdoor krijg je een mooie bloemvorm.
 6. Hang de bloemen op of bevestig ze aan een houten bord en zet op de feestelijk versierde tafel vol eten en drinken.

DIY – Stijlvol inpakken

Zo wordt het wel heel leuk om een cadeautje uit te pakken! Pak je cadeautje niet alleen in met inpakpapier maar stop het hierna in een cadeautas gevuld met zijdevloeipapier.

 1. Zorg ervoor dat je een leuke cadeautas en vloeipapier hebt. Zowel de cadeautas als het papier kan je in verschillende maten, kleuren en prints kopen. Het is leuk om dit af te stemmen op de smaak van degene aan wie je het cadeau geeft. Is diegene helemaal wild van flamingo’s? Ga dan voor roze zijdepapier en een cadeautas met flamingo’s.
 2. Vul de cadeautas met het cadeau.
 3. Vouw het vloeipapier uit, pak het midden en draai het papier zodat mooi en speels bij elkaar komt.
 4. Steek het zijdepapier in de cadeautas waarbij er delen van het papier uitsteken. Dit geeft de cadeautas een leuk en kleurrijk effect. Veel plezier met geven!

Dit kun je nog meer met vloeipapier

Zijdevloeipapier is hét materiaal om breekbare items mooi en stijlvol te verpakken:

 1. Zijdepapier is zacht en gemakkelijk te verfrommelen. Hierdoor vult het de leegte in een doos op zonder te veel op het breekbare product te drukken.

 2. Vloeipapier ziet er elegant uit en voelt lekker zacht aan. Daarom worden kostbare geschenken, zoals wijnflessen, vaak verpakt in dit delicate papier.

 3. Pak badbruisballen of een reep chocolade in in vloeipapier. Zo word je cadeautje meteen stijlvol en kleurrijk!

Nog meer decoratie

Helemaal gek van vloeipapier? Zin om nog meer te knutselen of te decoreren? Kijk dan vooral eens op deze pagina’s! Van seizoensgebonden decoratie zoals herfstdecoratie tot themagebonden versiering zoals feestelijke nieuwjaarsdecoratie.

Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de perfecte decoratie ideeën.