Ontdek onze interieur sale -70%!

Pakje verpakt in lichtgrijs zijdepapier en koord

Velen kennen het materiaal uit stijlvolle winkels. Je nieuw verworven schatten worden na aankoop in zijdepapier gewikkeld en in een boodschappentas verpakt. Zijdepapier, ook tissuepapier genoemd, wordt echter niet alleen in de detailhandel gebruikt. Wat er nu zo speciaal aan deze papiersoort?


Zijdepapier is dun papier, zo fijn en zacht als zijde. Het wordt gebruikt voor diverse doe-het-zelf projecten. Met name pompons en slingers krijgen een magische lichtheid door het fijne, transparante papier. Het is veel flexibeler en veerkrachtiger dan conventioneel transparant papier.

Het materiaal kan als losse vellen of opgerold worden gekocht. Zijdepapier is meestal wit of gekleurd. De kleuren variëren van zwart en goud tot roze, rood, blauw of groen. Een hele boel kleurschakeringen, omdat zijdepapier gemakkelijk te kleuren is.
Vroeger werden de resten van zijde of de cocons van zijderupsen gebruikt om bijzonder fijn papier te maken. China stond niet alleen bekend om de kunst van de zijdeproductie. De Aziatische regio was lange tijd ook het absolute centrum van de papierproductie. En het leverde prachtige meesterwerken op.

Tegenwoordig wordt echte zijde zelden meer gebruikt voor zijdepapier. De materialen en technieken zijn zo verbeterd dat ook zonder zijde ongelooflijk zacht en dun papier kan worden geproduceerd. De cellulose bestaat tegenwoordig uit hout, gerecycled papier of andere vezels. Het wordt dun gezeefd, geperst en gedroogd zodat het delicaat papier kan worden geproduceerd.

Allrounder: zijdepapier is een veerkrachtige transparante papiersoort, daarom wordt het ook gebruikt als sjabloon voor patronen of borduurwerk.
Multi-talent: Zijdepapier is veerkrachtig transparant papier, daarom wordt het ook gebruikt als sjabloon voor patronen of borduurwerk.

Waar dient zijdepapier voor?

Het papier, ook wel pakzijde genoemd, dient twee doelen: Het wordt gebruikt voor creatief handwerk en als verpakking. Wij hebben een aantal typische creatieve toepassingen van zijdepapier speciaal voor jou samengesteld:

 1. Het verpakken van breekbare voorwerpen

  Zijdepapier is zacht, gemakkelijk te plooien en vult elke leemte zonder deze te belasten. Daarom zijn kleine verzamelobjecten en sieraden vaak met deze papiersoort omhuld.

 2. Verpakking van kostbare voorwerpen

  Omdat het er zo elegant uitziet en zo heerlijk aanvoelt, worden kostbare geschenken zoals wijnflessen vaak verpakt in zijdepapier.

 3. Het maken van zijdepapieren verpakkingen

  Vooral wanneer je zelfgemaakte artikelen zoals badbruisballen of chocolade weggeeft, wil je dat de verpakking er mooi uitziet!

 4. Pompoms

  Pompoms van tissuepapier zijn een klassieker. Het delicate papier wordt gevouwen en uit elkaar gehaald tot schattige gekleurde bollen!

 5. Slingers

  Kleurrijke slingers worden ook gemaakt met bloemen of met franjes van zijdepapier.

Natuurlijk kan je jouw cadeaus ook onder andere verpakkingen verbergen. Bedrukt papier zoals typisch geschenkverpakkingspapier, golfkarton, karton of kaartpapier is geschikt voor het maken van ongewone geschenkverpakkingen. Maar alleen pakzijde is zowel veerkrachtig, elegant en fijn om mee te werken.

Stap voor stap naar decoratieve papieren bloemen

Niet alleen pompoms en geschenkverpakkingen kunnen met dit trendy materiaal worden gemaakt. Ook kan je er jouw huis in een mum van tijd mee decoreren. We laten je in een paar stappen zien hoe het moet:

 • zijdepapier in de gewenste kleur
 • knutseldraad
 • bloemistenlint
 • schaar

Voor de gewenste lengte van de bloemstengel heb je twee keer zoveel knutseldraad nodig als de gewenste lengte. Wikkel de draad tot je een stabiele steel hebt voor je papieren bloem. Optioneel kan je het met bloementape omwikkelen. Vouw 2 stukken zijdepapier zo vaak tot er een 10-15 cm lange en meerlagige strook ontstaat.

Voor de bloemen, snijd deze strook in stukken van verschillende breedtes. Je hebt 5 cm, 8 cm en 10 cm brede delen gevouwen tissuepapier nodig voor een authentieke gelaagde look. Nu al het materiaal is voorbereid, ben je klaar om het samen te voegen. Begin met het 5 cm lange zijdepapier en draai het om de voorbereide steel.

Neem je middellang stuk papier en kreukel het licht voordat je het als tweede laag om de steel plaatst. Werk de verpakking af met het breedste deel van je zijdepapier. Om je bloem vast te zetten kan je het knutseldraad rond het uiteinde bevestigen en afdekken met groene bloemistentape. Pluk je bloemblaadjes en de prachtige zijden bloemen zijn klaar voor gebruik.

Afdrukken op zijdepapier

Wil je jouw cadeaus in stijlvol zijdepapier verpakken? Dan hebben we hier een speciale truc voor jou. Het papier kan niet alleen in één kleur worden gebruikt, maar kan ook gemakkelijk thuis worden voorzien van patronen en motieven. Bevestig jouw tissuepapier met plakstrips op een stuk papier dat je anders zou gebruiken om te bedrukken. Met deze handgemaakte constructie kan je gemakkelijk afdrukken op het papier zonder het te scheuren. Zo kan je jouw tissuepapier in een handomdraai personaliseren!

Of het nu gaat om handwerk, verpakking of decoratie, zijdepapier is een elegante allrounder! Probeer het uit en verander jouw tissuepapier in kleine kunstwerken. Veel plezier!