Baby dingen op een tafel

Is er een baby op komst? Wat geweldig! Gefeliciteerd. Na een aantal maanden begint de buik te groeien en zijn jullie gewend aan het idee dat er een kindje, of wellicht een tweede of derde, komt. Er komt veel op je af en je moet over veel zaken nadenken en beslissingen nemen. Een van die dingen is het geboortekaartje. Naar wie stuur je het kaartje, wat staat er op (en wat niet)? In dit artikel vind je veel informatie over het (laten) ontwerpen van een geboortekaartje. Ga je het geboortekaartje zelf maken? Ontdek onze tips & tricks!

Begin met deze vragen

Om te beginnen: stel jezelf deze vragen

 1. Boy or girl?

  Boy or girl? Wellicht weet je al of jouw kindje een jongen of een meisje is. Dan kun je daar in het ontwerp rekening mee houden, weet je het niet? Dan kies je het beste voor een neutraal design.

 2. Seizoen?

  In welk seizoen wordt het kindje geboren? Dit kan invloed hebben op het ontwerp van het kaartje.

 3. Aan wie?

  Aan wie stuur je de kaarten? Verzamel tijdig alle adressen die je nodig hebt. In onze checklist vind je nog extra tips & tricks.

 4. Welke informatie?

  Wat voor informatie wil je op het kaartje zetten?

 5. Stijl?

  Welke stijl vind je mooi? Verzamel eventueel voorbeelden, zodat je een idee krijgt van welk soort kaartjes je mooi vindt.

 6. Het lettertype?

  Kies een lettertype dat jullie mooi vinden. Omdat er vaak behoorlijk wat informatie op een kaartje gezet wordt én dit het moment is dat je de naam van de pasgeboren baby bekend maakt, is het verstandig tijdig na te denken over het soort letters dat je wilt gebruiken op het kaartje.

 7. Wanneer versturen?

  Wanneer ga je het kaartje sturen? Gebruikelijk is om het kaartje uiterlijk twee weken na de geboorte te sturen.

Het ontwerp: stijlen voor het geboortekaartje

Het is slim om voordat je begint met het ontwerp van het kaartje, verschillende voorbeelden te verzamelen van kaartjes die jou aanspreken. Dit geeft richting aan het ontwerp. Zo kun je voor jezelf bepalen wat je mooi vindt en wat niet, óf een ontwerper proberen te instrueren. De volgende stijlen voor geboortekaartjes zijn momenteel erg populair:

 • De foliedruk zien we veel. Dit is een kaartje waar goudfolie, zilverfolie of koperfolie in verwerkt is. Meestal is een deel van de print, een detail, óf enkel de naam of achternaam in folie gedrukt. Dit heeft een erg bijzonder en luxe effect.
 • Natuurlijke prints zijn ook populair. Hiermee bedoelen we afbeeldingen van bomen, bloemen, takjes, bladeren en dergelijke.
 • Dieren zien we veel op geboortekaartjes. Geboortekaartjes met dieren zijn lieflijk en zoet, maar ook afbeeldingen geïnspireerd op de jungle kunnen leuk zijn.
 • Ook zeer gewild is het silhouet. Bij dit soort kaartjes wordt uitgegaan van een silhouet, bijvoorbeeld van een dier of van kindjes, dit vormt de basis voor het kaartje.

Naar wie stuur je het geboortekaartje? Checklist!

Naar wie je het kaartje stuurt hangt van een aantal zaken af. Je kunt natuurlijk iedereen die je (een beetje) kent een kaartje sturen. Maar dan wordt de lijst wel erg lang en dit is bovendien erg prijzig. Zorg in elk geval dat je de volgende personen overweegt:

 • Familieleden
 • Vrienden
 • Buren
 • Collega’s en oud-collega’s
 • Schoolvrienden
 • De kraamverzorster
 • De verloskundige

Geboortekaartje zelf maken? 5 ideeën

Ben je zelf creatief? Kun je goed tekenen of ben je handig met digitale programma’s? Ga dan zeker zelf aan de slag om een mooi kaartje te maken. Verzamel eerst de nodige inspiratie en ga daarna zelf aan de slag. Een alternatief is, om zelf een begin te maken en vervolgens een ontwerper om hulp te vragen. Je kunt de kaartjes het beste laten drukken bij een van de drukkers die eenvoudig online te vinden zijn.

Er bestaan ook veel shops waar je terecht kunt! Tot slot is het een optie om naar een van de vele websites te gaan, waar je kunt werken met een soort template. Hier kun je eenvoudig onderdelen aan toevoegen of weghalen, kleuren aanpassen, soorten papier toevoegen etcetera, zodat je op die manier vrij eenvoudig zelf een kaartje kunt ontwerpen. Hieronder volgen enkele ideeën voor kaartjes.

 • Eenvoudig kaartje met de naam als foliedruk. Kies voor een kaartje waarbij je op de voorzijde kiest voor een zachte tint en de voornaam in goudfolie druk. Dit heeft een chique uitstraling.
 • Luxe kaart met een preegdruk. Hierbij wordt een afbeelding of letters als het ware in het papier gedrukt wat een prachtig effect heeft.
 • Afbeelding die doorloopt aan twee kanten. Dit heeft een grappig, speels effect. Zo kun je bijvoorbeeld een fietsje van de ene naar de andere kant laten gaan.
 • Een minimalistisch kaartje. Helemaal effen wit of gebroken wit, met enkel wat hartjes in pasteltint of een donkerblauw met daarop enkele gouden bolletjes. En natuurlijk niet te vergeten, de naam in sierlijke letters.
 • Zorg ook voor mooie, bijpassende enveloppen. Denk aan exemplaren in een kleur die ook in het kaartje terugkomt, of elegante natuurlijke kraft enveloppen.

Ga je ook aan de slag om een geboortekaartje zelf te maken? Leuk! Hopelijk helpen onze tips je op weg. Succes! Voor meer inspiratie kan je onze andere artikelen lezen. Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste items om je babykamer in te richten.