Sinterklaas decoratie chocolade letters, pepernoten en mandarijnen

Vol verwachting klopt ons hart! De Sinterklaasviering is de vrolijkste tijd van het jaar. Gezellig knus met z’n allen rond de openhaard en dan maar hard genoeg zingen in de hoop dat de pieten iets leuks in je schoentje doen. Wil je zeker weten dat de Sint tijdens pakjesavond niet stilletjes aan je huisje voorbijgaat? Maak het dan extra gezellig thuis met sfeervolle (zelfgemaakte) decoratie. Onze experts geven je de vijf leukste DIY-tips voor het zelf maken van Sinterklaas decoratie. Niet onbelangrijk: je kids zullen er ook een paar knutseluren zoet mee zijn.

5x DIY-tips – zelf Sinterklaas decoratie maken

Niets zo leuk als lekker knutselen op een druilerige dag in het najaar. Zeker voorafgaande aan het Sinterklaasfeest. Heb jij zin om aan de slag te gaan met het versieren van je huis? Wij hebben vijf leuke DIY-tips voor jou en je kids waarmee jullie je eigen Sinterklaasaccessoires kunnen maken:

1. Sinterklaas versiering: windlichtjes maken

Net als met Kerstmis kunnen lichtjes niet ontbreken tijdens de Sinterklaasviering. Maak bijvoorbeeld je eigen windlichtjes van oude (jam)potten in verschillende maten. Zorg dat ze goed schoon en droog zijn en decoreer de potten met jutte touw en crêpepapier. Knip leuke vormpjes uit het crêpepapier zoals een paard, huisjes, Sinterklaas, een mijter, de stoomboot etcetera. Zet vervolgens een waxinelichtje in elk potje. Je kunt ook wat nepsneeuw of kruidnootjes in het potje doen en daar het waxinelichtje op zetten.

2. Duurzame sinterklaas decoratie: lichtgevende huisjes

Een duurzame DIY-tip is het recyclen van pakken zuivel door er lichtgevende huisjes van te maken. Verzamel allerlei grote en kleine lege pakken en maak ze goed schoon en droog van binnen. Schilder de pakken vervolgens in een kleur naar keuze (zwart geeft het mooiste contrast). Of geef elk ‘huis’ een andere kleur. Snij er vervolgens ‘ramen’ en een ‘voordeur’ uit en plak hier transparant gekleurd folie of crêpepapier achter. Maak daarvoor het pak aan de bovenkant voorzichtig open zodat je het later weer mooi dicht kunt plakken.

Zet een (LED )kaarsje in elk pak en plaats de pakken naast elkaar op de vensterbank. En nu maar wachten totdat het donker wordt! Eén ding is zeker: de Sint zal niet stilletjes aan het huis voorbijgaan.

3. Sinterklaas versiering: een vilten ‘theemijter’

Vilt is een stof waar je heel veel mee kunt maken. Je kunt vilt naaien, maar ook lijmen. Om het theemoment, inclusief speculaas en kruidnootjes, nog gezelliger te maken, hebben we een toffe tip: knutsel je eigen theemijter! Gebruik hiervoor rood vilt en knip hier twee keer de vorm van een mijter uit.

Let op! De mijter moet breed en hoog genoeg zijn om straks over de theepot getrokken te kunnen worden. Leg de twee mijters op elkaar en naai of lijm de zijkanten en bovenkant aan elkaar. Maak vervolgens van goudkleurig lint of reepjes geel vilt het kruis dat op een mijter hoort. Ten slotte, plak of naai dit vast. Klaar!

4. Sinterklaas decoratie – slingers

Slingers maken de Sinterklaasviering extra feestelijk. Maak je eigen slingers van stof. Knip langwerpige driehokjes uit rode stof, leg twee driehoekjes op elkaar en naai ze vast. Draai het daarna binnenstebuiten zodat je de naadjes niet ziet. De bovenkant naai je vast aan een lang lint. Gebruik goudkleurig lint om een kruis op elk vlaggetje te plakken of naaien.

Nu lijkt het net alsof je allemaal mijtertjes aan een slinger hebt hangen. De kids kunnen ook hun verlanglijstje aan de slinger bevestigen met een knijpertje!

5. Sinterklaas decoratie: een sinterklaashuis maken voor Sinterklaas en Piet

Het huis van Sinterklaas is een magische plek voor veel kids. Hoe zou de slaapkamer van de goedheiligman eruitzien? En z’n woonkamer? Jouw kids kunnen hun fantasie de vrije loop laten door ze zelf, met een beetje hulp van jou, een Sinterklaas- & Pietenhuis te laten knutselen. Hoe je dit doet? Dat lees je hieronder.

Sinterklaas decoratie: een 8-stappenplan voor een huis voor Sinterklaas en Piet

Hieronder lees je hoe je stap voor stap een sinterklaashuis kunt knutselen en wat je nodig hebt voor dit DIY-knutselproject.

Benodigdheden:

  • Schoenendozen (zonder deksel)
  • Gekleurd papier
  • Evt. behangpapier
  • Karton
  • Leuke stofjes
  • Lijm
  • Stiften
  • Verf
  • Stanleymes (niet voor de kids)
  • Diverse knutselspullen

Stappenplan:

Stap 1: kamer behangen

Elke schoenendoos stelt één kamer voor. Zet de schoenendoos horizontaal op tafel en richt ‘de kamer’ in door de muren te behangen met (restjes) behang, stoffen, gekleurd papier of verf. Herhaal dit voor alle kamer die gecreëerd moeten worden. Denk aan een keuken, slaapkamer, woonkamer, badkamer, kantoor, pietenkamer, paardenstal etc.

Stap 2: raampjes maken

Om het huis straks te kunnen verlichten is het leuk om raampjes te creëren. Snij met een stanleymes een vierkant of rechthoek uit de achterwand van elke ‘kamer’. Plak hier vervolgens gekleurd folie achter en gebruik reepjes karton om een kruis op elk raam te plakken (voor een echte kasteellook).

Stap 3: vloerbedekking leggen

Gebruik een restje vloerbedekking of ander zacht textiel om de vloeren van de kamers te bedekken. Sinterklaas en z’n paard hebben wel graag iets zachts onder hun voeten!

Stap 4: inrichten maar

Nu kunnen alle kamers worden ingericht. Knutsel van karton of gekleurd papier meubeltjes en meer voor de inrichting van de kamers. Hang een mooie foto van Sinterklaas boven z’n bed, leg een vloerkleed in de eethoek en vergeet de open haard niet in de woonkamer!

Stap 5: huis bouwen

Wanneer alle afzonderlijke ‘kamers’ klaar zijn, kunnen ze worden samengevoegd tot een huis: het Sinterklaashuis. De eerste rij wordt de begane grond, met de woonkamer, keuken, de hal etc. Op de eerste verdieping bevinden zich alle slaapkamers, ook die van de Pieten. Van de zolderverdieping zou je een pakjeskamer kunnen maken door deze helemaal te vullen met (nep-)cadeaus.

Stap 6: trappen maken

Vouw van stevig karton trappetjes en gebruik deze om de verschillende verdiepingen met elkaar te verbinden. ‘Installeer’ de trappetjes door een gat in de grond te maken van de eerste en tweede verdieping en de trappetjes daaraan vast te plakken.

Stap 7: Piet- en Sinterklaaspoppetjes maken

Knutsel een Sinterklaaspoppetje en een paar Pieten om het huis tot leven te brengen. Gebruik bijvoorbeeld oude (grote) schaakstukken en kleed deze aan met een mantel en mijter en kleurrijke pietenpakken. Je kunt ook zelf van vilt poppetjes maken.

Stap 8: lichtslinger maken

Hang om én achter het huis een lichtslinger zodat er ‘maanlicht’ door de raampjes valt. Reken maar dat je kids een tijdje zoet zullen zijn met dit zelfgemaakte Sinterklaas- en Pietenhuis! En het staat ook nog eens heel leuk in de woonkamer!

Nog meer knutseltips nodig? Lees dan onze DIY-tips om het schoen zetten nog leuker te maken.

Sinterklaas decoratie – cadeautips van Westwing

Heb je Sinterklaasstress omdat je nog een surprise moet maken? Wij hebben de leukste DIY-ideeën voor Sinterklaas decoratie voor je op een rij gezet.  En heb je ook nog geen gedicht? Lees dan snel onze tips voor het schrijven van een goed Sinterklaasgedicht.

Op zoek naar nog meer inspiratie?

En ook voor al je Sintcadeaus ben je bij Westwing aan het juiste adres. Van iets nuttigs voor hem en iets moois voor haar tot prachtig speelgoed voor de kleintjes. Kortom, aan elk verlanglijstje is gedacht! Tot slot shop je hier de mooiste Sinterklaas decoratie waarmee je de ultieme sfeer creëert voor pakjesavond!

Ben je al helemaal in de sinterklaassferen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de leukste sinterklaascadeaus!