Kamerplanten

Wat ons betreft zijn planten een onmisbaar onderdeel in huis. Ze zorgen voor sfeer en brengen bovendien een flinke dosis kleur aan de ruimte. Want met één, twee, drie of meer planten in de kamer, komt je interieur pas echt tot leven. Ook fijn: het aanbod is eindeloos. Zo is er voor elk interieur en elke woonstijl wel een groene aanwinst te vinden die perfect past. Om je te inspireren, hebben we bij Westwing artikelen geschreven over een aantal populaire kamerplanten. Van groot tot klein, en bloeiend tot groen.  

Kleine kamerplanten voor een sfeervol interieur

Ook als je ruimte bescheiden en beperkt is, zijn er nog genoeg groene kamerplanten te vinden voor een natuurlijk aspect binnenshuis. We schreven artikelen over onze favoriete badkamerplanten, slaapkamerplanten en eyecatchers voor in de woonkamer. Hieronder hebben wij een selectie gemaakt van vijf kleine kamerplanten die we hieronder verder uitlichten.

Pannenkoekenplant

De pannenkoekenplant (Pilea peperomioides) straalt dankzij zijn ronde bladeren een en al retro uit. Zo brengt deze hippe plant op eigentijdse wijze de jaren ‘70 trend in je interieur. Naast retro vibes, zorgt deze vrolijke plant ook voor een groene touch aan je woonruimte. Oh, en ook fijn: de Pilea peperomioides is ideaal voor iedereen zonder groene vingers. 

Alles over de verzorging en styling lees je in ons artikel over de pannenkoekenplant.

Avocadoplant

Avocado’s eten doe je waarschijnlijk al, maar wist je ook dat je de plant heel eenvoudig zelf kunt kweken? Grote kans dat je het belangrijkste ‘ingrediënt’, de avocadopit, al in huis hebt. Verder heb je alleen een drinkglas, tandenstokers, zonlicht en wat geduld nodig. Zo kun je in twee maanden de pit naar een kleine, sierlijke avocadoplant transformeren.

Hoe een avocadopit planten precies in zijn werk gaat, lees je in ons artikel over de avocadoplant.

Orchidee

De Orchidee is een echte klassieker en geliefd onder velen. Logisch ook, want deze elegante plant kun je in zo’n beetje elke woonstijl kwijt. Alhoewel er wel 25.000 verschillende soorten zijn, is de Phalaenopsis met stip op één de meest populaire soort in Nederland. 

Met de juiste verzorging–en geloof ons, dat valt echt wel mee–kun je wel jaren van de Phalaenopsis genieten. Wat de juiste verzorging precies is, lees je in ons artikel over de Orchidee.

Chinese Roos

Deze prachtplant mag dan wel oorspronkelijk uit China komen, maar staat ook wel bekend als de ‘Beauty uit Borneo’. Dit omdat de bruiden uit dit Zuidoost-Aziatische eiland de bloem in hun haar dragen op hun huwelijksdag. De Chinese Roos is er in tal van kleuren: van rood en paars, tot geel, oranje en wit. Er is dus altijd wel een kleur te vinden die past bij jouw stijl en smaak.

In ons artikel over de Chinese Roos lees je alles over deze bloeiende Beauty uit Borneo.

Aloë vera

Een wonderplant: zo kun je de Aloë vera het beste omschrijven. Want door zijn vele antioxidanten en mineralen, heeft de aloë gel helende eigenschappen. Maar naast zijn oneindige toepassingen in cosmetica, zonnebrand, drankjes en wondmiddelen, staat deze plant ook gewoon fantastisch in ons interieur. Mooi om naar te kijken door zijn grijsgroene tint, maar ook über makkelijk in de verzorging. Bovendien heeft deze plant luchtzuiverende eigenschappen. Benieuwd naar nog andere planten voor een perfect binnenklimaat? Lees dan ons artikel over luchtzuiverende planten.

Styling inspiratie nodig voor deze plant? Lees dan ons artikel over de aloë vera.

Kamerplant groot: wij tippen deze eyecatchers

Groot, groter, grootst: met een joekel van een kamerplant in de ruimte maak je pas echt een statement. Onze favorieten zijn de Musa, Strelitzia, Ficus carica en Olea Europeae.

Bananenplant (Musa)

In ons artikel over de bananenplant (Musa) lees je alles over deze tropische plant. Tipje van de sluier: met zijn grote, groene, stevige bladeren creëer je zonder moeite een stoere touch aan je ruimte. 

Paradijsvogelplant (Strelitzia)

Deze vrolijke plant is door zijn prachtige kleuren en imposante hoogte een echte aanwinst voor je interieur. Alles over deze eyecatcher lees je in ons artikel over de paradijsvogelplant.

Vijgenboom (Ficus carica)

Nog zo’n blikvanger die je nog liever vandaag dan morgen in huis haalt is de Ficus carica. Lees het artikel over de vijgenboom om meer te weten te komen over deze prachtplant, zijn verzorging en styling inspiratie.   

Olijfboom (Olea Europaea)

Deze Mediterrane beauty doet het goed in zo’n beetje elke woonstijl–mede dankzij zijn prachtig grijsgroene bladeren. In ons artikel over de olijfboom binnen vertellen we alles wat je moet weten over de sensationeel mooie Olea Europaea. 

In ons artikel over hippe kamerplanten kun je nog meer inspiratie opdoen–voor zowel grote als kleine groene planten. Heb jij aan groen alleen niet genoeg, en ben je juist op zoek naar een nóg kleurrijkere variant? Lees dan ons artikel over bloeiende kamerplanten

De mooiste plantenpotten voor thuis

Bij een mooie plant hoort ook een mooie pot. Gelukkig is de keuze reuze, en is er altijd wel een pot te vinden die past bij jouw plant, woonstijl en interieur. Zo kun je denken aan een grote, betonnen pot in een stoer industrieel interieur, of juist een roze pot van keramiek in een romantisch interieur. Voor een moderne stijl kun je een zwarte pot kiezen en in een Scandi stijl een grote plantenzak. Ook leuk: een mand van jute, riet of rotan voor je planten in de woonkamer.

Mooie pot uitgekozen? Lees dan ons artikel over plant verpotten waarin we middels een stappenplan uitleggen hoe verpotten in zijn werk gaat.

Kamerplanten verzorgen (incl. planten water geven) 

Hoe je jouw groen verzorgt, ligt natuurlijk aan de soort. Zo staat de ene graag vol in de zon, en de ander liever in een donker hoekje. En ook water geven is een persoonlijk verhaal wanneer het op planten aankomt.

Standplaats

Is licht niet bepaald in overvloed aanwezig in jouw woonruimte? Of zijn alle lichte plekjes al bezet door ander groen? Bekijk dan eens ons artikel over planten die weinig licht nodig hebben.

Planten water geven vakantie: hoe doe je dat?

Wanneer je geen buren hebt om bij aan te kloppen, zul je zelf iets moeten regelen voor je dorstige plantjes. Zo kun je zelf een irrigatiesysteem knutselen of kopen. 

Zelf knutselen? Zet je planten dan op een schotel(tje) met een laagje water erin. Hierdoor kunnen de wortels langere tijd van water genieten en drogen ze niet uit tijdens jouw vakantie. Ook maak je je planten voor vertrek nog even goed nat. 

Een andere knutseloptie is om de onderkant van een lege waterfles af te knippen en drie kleine gaatjes in de dop te prikken. Voordat je de dop op de fles doet, span je eerst een oude panty over de flesopening zodat er geen aarde in kan komen. Zet de fles nu (met dop en al) ondersteboven in de aarde, en giet ‘m vol met water, en je DIY-irrigatiesysteem is klaar!

Welke kamerplanten kunnen in de zomer naar buiten?

Veel kamerplanten vinden het heerlijk om in de warme zomermaanden op het terras te staan. Laat ze wel even rustig wennen aan hun nieuwe omgeving en het zonlicht! Anders wordt die tijdelijke verhuizing naar buiten een stuk minder prettig voor je groene eyecatchers. Hieronder hebben we opgesomd welke planten graag naar buiten vertrekken in de zomer:

  • Pannenkoekenplant
  • Orchidee
  • Chinese Roos
  • Avocadoplant
  • Vijgenboom
  • Olijfboom
  • Bananenplant
  • Paradijsvogelplant (vanaf vijftien graden)

Ongedierte

Onder de verzorging valt natuurlijk ook dat je groene aanwinst vrij blijft van vervelende beestjes. Zo schreven we artikelen over rouwvliegjes en de bladluis. In deze artikelen beschrijven we hoe je een plaag kunt voorkomen en in het ergste geval kunt bestrijden.

Kun je niet wachten om al deze hippe planten in huis te halen? Vergeet je dan niet te registreren op Westwing! Zo mis je geen enkele exclusieve deal om al je kersverse groen te stylen met de mooiste potten en manden.