aloë vera op witte bijzettafel

Al eeuwenlang wordt deze wonderplant gebruikt voor zijn helende eigenschappen, maar wist je dat de aloë vera het als kamerplant ook fantastisch doet? Deze hippe ‘wellnessplant’ heeft een kalmerend effect op de ruimte–onder andere dankzij zijn frisse, groene kleur. Ook geeft de plant ‘s nachts zuurstof en zuivert hij de lucht. Maar het mooiste van allemaal is nog wel dat deze vetplant niet veel vraagt. Niet voor niets wordt ‘ie ook wel de dinosaurus onder de kamerplanten genoemd. In dit artikel vertellen we alles over deze bescheiden verzorging, hoe je ‘m kunt stekken, en natuurlijk op welke manieren je deze ‘dino’ kunt stylen.

Aloë vera verzorgen

Hoewel de oorsprong van de aloe vera in het Midden-Oosten ligt, komt de plant inmiddels op meer plekken voor. Zo zijn er tegenwoordig wereldwijd zo’n tweehonderdvijftig soorten van deze wellness plant te vinden. Qua grootte wordt deze vetplant of succulent gemiddeld zo’n zestig centimeter lang–afhankelijk van zijn standplaats uiteraard. De grijsgroene, dikke bladeren groeien vanuit een basis en zijn afgezet met kleine ‘tandjes’. 

Uit de bladeren komt een bepaalde gel die door de vele antioxidanten en mineralen een helende werking heeft. Dankzij deze eigenschappen wordt ‘ie dan ook in grote oplages gekweekt voor cosmetica, zonnebrand, drankjes en wondmiddelen. Verderop in het artikel vertellen we meer over deze gezondheidsvoordelen. 

Water geven

Wist je dat de aloë voor 99,5% uit water bestaat? Deze vetplant kan namelijk grote hoeveelheden water opslaan in zijn bladeren. Dit helpt ‘m dan ook voor langere tijd zonder extra water te kunnen overleven.  

Wanneer geef je deze vetplant dan wél water? Dit doe je wanneer de grond droog aanvoelt. Ook kunnen rode uiteinden aan de bladeren duiden op een tekort aan water. Daarnaast kun je beter iets vaker kleinere hoeveelheden water geven dan in één keer heel veel.  

Standplaats

Naast water geven is de juiste locatie ook heel belangrijk voor de vitaliteit van deze plant. Zo moet het binnen altijd licht en warm zijn en, indien mogelijk, direct in de zon. Kleuren de bladeren geel? Zet ‘m dan een tijdje in indirect zonlicht. Vanaf ongeveer half mei kan de vetplant bij warm weer ook buiten gezet worden.

Help: mijn aloë vera plant hangt slap

De aloë vera is zeer robuust en nauwelijks vatbaar voor ziekten of plagen. Toch kan het weleens voorkomen dat zij bladeren slap gaan hangen. Wanneer dit gebeurt, gaat er iets mis met de standplaats en/of het water geven. 

De oplossing: zet de plant op een lichtere plek en geef ‘m een tijdje geen water meer–in ieder geval zo lang totdat het uiterste puntje van het blad rood kleurt. Zo kun je je vetplant als het ware ‘resetten’.

Inspiratie ten top: decoratie ideeën voor de aloë vera

3x decoratie ideeën:

  1. Style ‘m stoer

    Met zijn stevige bladeren en grijsgroene tint, past deze vetplant ideaal in een stoer industrieel interieur. Zo kun je ‘m op een een zwart metalen sidetable zetten die je verder decoreert met een stoere lamp en vintage accessoires. In een betonnen pot komt ‘ie het beste tot zijn recht. 

  2. Style ‘m romantisch

    Deze hippe vetplant doet het dankzij zijn zorgzame karakter en pasteltint ook goed in een romantisch interieur. Zet ‘m in een zachtroze pot en maak de styling af door wat gouden kandelaars met kaarsen in bordeaux en roze tinten te combineren.

  3. Style ‘m boho

    Een karakteristieke woonstijl als bohemian vraagt ook om een karakteristieke plant. Geen wonder dus dat de aloë het goed doet in deze woonstijl. Helemaal boho is om ‘m in een terracotta pot te zetten. Voor een meer moderne, Scandi boho interpretatie, zet je het plantje in een aardewerk pot met organisch geverfde vormen. 

Gezondheidsvoordelen van deze wonderplant

Naast het decoratieve aspect staat deze veelzijdige plant nog om iets anders bekend: zijn gezondheidsvoordelen. Het sap, of de gel, van de plant wordt dan ook wereldwijd gebruikt door de vele antioxidanten en mineralen dat het rijk is. Zo werkt het verkoelend, hydraterend en helend.

In de praktijk betekent dit dat we aloë veel terugzien als werkzaam middel in huidverzorgingsproducten. Door het hoge vochtgehalte is het plantensap geschikt voor wondverzorging, als zonbescherming of in cosmetica. Bij het aanbrengen ervaar je een verkoelend effect, wat natuurlijk als geroepen komt wanneer je tijdens een zonnige zomerdag bent verbrand of als je huidproblemen in het algemeen hebt. Om gel te gebruiken, hoef je alleen maar de bladeren open te snijden en de aangetaste huid met het sap in te wrijven. 

Naast smeren, kun je het sap ook drinken. Zo zit deze drank vol met vitamines, mineralen en natuurlijke suikers die sportprestaties zouden bevorderen. Maar let op: voordat je jouw wonderplant opensnijdt voor een glaasje verse sap, is het goed om te weten dat niet elke plant geschikt is voor consumptie. Wel zo handig dus om dit direct te vragen in de winkel waar je jouw aloë gaat kopen.

Een aloë vera stekken 

Als je deze plant wil vermeerderen, kun je dit het beste doen door de uitlopers te plukken. Je kunt deze spruiten vinden aan de onderkant, waar ze aan de moederplant vastzitten. Na het plukken (lees: afsnijden of -knippen) laat je de scheuten ongeveer drie dagen drogen. 

Na deze droogperiode is het tijd om te planten! Doe de spruiten in een mengsel van twee delen compost en een deel aarde. Na het planten kun je de stekken in plastic zakjes doen. Dit verhoogt de luchtvochtigheid binnen, wat de plantengroei stimuleert. 

Het potje zelf zet je op een lichte plaats, maar nog niet in direct zonlicht. Wanneer de uitloper wortels heeft, kun je al direct na het planten wat water geven. 

Is jouw gestekte plantje toe aan een nieuwe pot? Lees dan ons artikel over plant verpotten.

Ook deze wonderplant in huis halen? Of kijk je liever nog even verder naar andere hippe kamerplanten, zoals de avocadoplant of pannenkoekenplant? Misschien zoek je naar groots en groen, zoals een paradijsvogelplant, vijgenboom of bananenplant? Of juist naar planten die weinig licht nodig hebben?

Voor welke soort je ook gaat, bij Westwing vind je allerlei potten en accessoires voor jouw kamerplant. Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om al jouw groen te stylen.