Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
avocado plant in witte pot

De veelzijdige avocado is al jaren favoriet: van sushi vulling en geprakt op toast, tot rijke toevoeging in een salade of fijngestampt als guacamole. Maar wist je ook dat je deze groente zelf kunt kweken? Want als je de pit niet weggooit, maar op de juiste manier plant en verzorgt, groeit er in een mum van tijd een sierlijke avocadoplant. Supergezond voor jou én stijlvol voor je interieur. Zelf ook aan de slag met kweken? In dit artikel leer je hoe je dit doet en hoe je de avocadoplant het beste kunt verzorgen. Ook vertellen we op welke manieren je deze leuke plant kunt stylen in jouw interieur. 

Zelf een avocadoplant kweken

De avocado startte ooit als ware hype, maar heeft inmiddels dubbel en dwars bewezen dat het een blijvertje is. En gelukkig ook maar, want deze groente is niet alleen ontzettend lekker, maar zit ook nog eens boordevol vitaminen en gezonde vetten. Een ware superfood dus, die alleen maar nóg populairder lijkt te worden. 

Toch weten veel mensen niet dat deze superfood ook buiten de supermarkt te verkrijgen is. Namelijk gewoon thuis! Eerlijk is eerlijk, als je van homemade avocado’s wil genieten heb je wel een lange adem nodig: pas na zo’n vijf jaar ontstaan er steeds meer vruchten en pas na zeven jaar is de oogst eetbaar. Toch mag dat de pret niet drukken, want in de tussentijd kun je óók van de avocado plant genieten. Weliswaar niet om van te eten, maar wel om naar te kijken. 

Benodigdheden zelf een avocado pit planten

Zelf aan de slag met kweken? Verderop in het artikel leggen we in drie stappen uit hoe je dit doet. Voor nu alvast een lijstje met de benodigdheden hieronder:

 • Avocado
 • Drinkglas
 • Tandenstokers
 • Zonlicht
 • Geduld

DIY: in 3 stappen een avocadopit planten

Hieronder leggen we in drie stappen uit hoe je zelf een pit plant, verzorgt en verpot. Alvast even een tip: de beste periode om te kweken en planten is in het voorjaar. Zo weet je zeker dat de plant tijdens het kweekproces genoeg warmte en zonlicht krijgt.

In 3 stappen een avocadopit planten

 1. Verwijder de pit

  Als eerste ga je de pit verwijderen. De pit spoel je af met water en maak je goed schoon. Hierbij weet je dat de pit schoon is, wanneer het vliesje weg is en de structuur van de pit ruw is. Het is belangrijk dat je hier echt even de tijd voor neemt. Doe je dit niet, en blijft er nog wat vruchtvlees of vlies achter, dan gaat de pit rotten.

  Tip: het vruchtvlees gooi je natuurlijk niet weg! Wij tippen een lekkere guacamole dip. Hiervoor heb je, naast het vruchtvlees, nodig: één tomaat, snufjes chilipeper en zout, limoensap, een kwart rode ui en eventueel wat koriander.

 2. Avocadopit planten en verzorgen

  Als je dacht dat de tandenstokers al nazorg van de zojuist gemaakte guacamole dienden, heb je het mis. De tandenstokers zijn namelijk bedoeld om in de pit te steken! 
  In de tweede stap prik je vier van de stokertjes in het dikste gedeelte van de pit–meestal is dit halverwege de pit. Vervolgens leg je de pit in een glas, op zo’n manier dat de vier stokertjes op de rand van het glas balanceren. Het glas zelf vul je zodanig met water dat het dikste gedeelte ondergedompeld is, en zet je op een warme plek in direct zonlicht. 
  Voor een succesvolle kweek, moet het dikste gedeelte van de pit continu onder water staan. Let hier dus op en vul het water regelmatig bij. Ook maak je zo’n twee keer per week de pit even schoon en ververs je het water. 
  Op een gegeven moment ontstaat er een scheur in de pit. Aan de onderkant van deze scheur groeien wortels. Wanneer de wortels zo’n tien centimeter zijn–dit is ongeveer na twee maanden–is het tijd voor stap drie: verpotten.  

 3. Verpotten van de avocadoplant

  Voor de pot kies je een doorsnede van zo’n vijftien centimeter. Kleiner raden we af, want deze plant heeft zijn ruimte nodig. Verwijder nu de tandenstokers en plaats de pit vervolgens in een pot met speciale potgrond. Hierbij laat je de helft van de pit, de punt, uit de aarde steken. De pot zet je op een warme plek in indirect zonlicht. Bewateren doe je regelmatig zodat de aarde goed vochtig blijft–als is té vochtig ook niet goed. Dan ontstaan er schimmels. 

Een avocadoplant verzorgen: 4x tips

Hieronder vind je 4 praktische tips voor de verzorging van een avocadoplant:

 • Snoeibeurt

Wanneer de plant zo’n dertig centimeter hoog is, is het tijd om te snoeien. Hierbij snoei je ‘m voor zo’n 1/3 deel terug. Zo geef je de plant de kans om zijtakken te ontwikkelen–snoeien doet bloeien immers!

 • De honger stillen

Staat de avocadoplant inmiddels een halfjaar? Dan kun je vanaf nu elke paar weken wat vloeibare plantenvoeding toevoegen om de groei te stimuleren en de plant gezond te houden.

 • Blaadjes verzorgen

Vergeet niet de bladeren zo nu en dan af te stoffen en te besproeien met water. Daar is deze plant gek op!

 • Verhuizen

Aangezien deze tropische plant van warmte houdt, kun je ‘m het beste binnenlaten. Eventueel bij zou je in de echt warme maanden de plant wel op je balkon of in je tuin kunnen laten. Vergeet de plant alleen niet weer op tijd binnen te zetten!

Zo style je de avocadoplant

Het kan dus wel even duren voordat je, letterlijk, de vruchten van deze plant kunt plukken. Gelukkig is de avocado plant wel een ware eyecatcher voor je interieur en kun je ‘m op verschillende manieren stylen zodat die goed bij jouw woonstijl past. 

Zo kun je in een Scandinavisch interieur voor een lichte pot gaan, en ‘m neerzetten op een wandmeubel van licht eikenhout. Voor een hotel chique look, voeg je juist een vleugje glamour toe. In dit geval komt de plant het beste tot zijn recht in een gouden pot op een bijzettafel van marmer. Voor een 70’s vibe, zet je de plant in een retro pot, bijvoorbeeld in een groen- of bruintint in een rotan plantenkast. 

Geïnspireerd geraakt door onze styling ideeën? Of kijk je liever nog even verder naar andere hippe kamerplanten, zoals de pannenkoekenplant of paradijsvogelplant? Misschien zoek je nog naar een klassieke groene toevoeging, zoals een orchidee of een olijfboom binnen? Of juist naar planten die weinig licht nodig hebben?

Voor welke plantensoort je ook gaat, bij Westwing vind je allerlei potten en accessoires voor jouw kamerplant. Registreer je dus nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om al jouw natuurlijk groen te stylen.