bananenplant in woonkamer

Een tropische sfeer creëren in je Nederlandse woonkamer? Het kan echt! Want met de hippe bananenplant in jouw woonkamer breng je een vleugje tropen in huis. Met zijn grote, groene bladeren en robuuste stam, zal deze beauty de eyecatcher van de ruimte zijn. Daarnaast brengt de plant niet alleen levendigheid en kleur aan je woonruimte, maar heeft ook nog eens luchtzuiverende eigenschappen. Dubbel zo fijn dus. Ook deze exotische plant in huis halen? Wij zeggen doen! In dit artikel vertellen we alles over de verzorging, hoe je ‘m stylet en kunt stekken, en of de plant ook buiten kan staan. 

Een bananenplant verzorgen 

De bananenplant, ook wel de bananenboom, dwergbanaan of Musa genoemd, is van origine een Zuidoost-Aziatische plant. Van origine, want inmiddels is deze plant dankzij zijn vruchten ook in veel tropische gebieden te vinden. Maar ook thuis, in onze Nederlandse woonkamer, is het goed vertoeven voor deze exotische plant. Tenminste, met de juiste standplaats en verzorging natuurlijk. Hieronder vertellen we waar de plant het liefst staat, hoeveel water hij nodig heeft, welke voeding ideaal is en tot slot hoe je ‘m snoeit.

Standplaats

Een echte zonaanbidder, deze tropenplant. Zo ziet ‘ie het liefst minimaal vijf directe zonuren per dag om te kunnen groeien. Een plekje op zo’n twee meter afstand van een raam op het zuiden, of wel direct tegen het raam wanneer deze op het oosten of westen is, zal de bananenplant tevreden houden en doen groeien. Kun je hier niet aan voldoen? En heb je alleen een raam op het noorden in de aanbieding? Dan kun je beter een andere plant uitzoeken (voor inspiratie: ons artikel over planten die weinig licht nodig hebben). Want wanneer de Musa niet genoeg zonlicht krijgt, worden er geen verse bladeren aangemaakt en zullen de huidige bladeren gaan hangen. 

Oh, en let op: aangezien de plant wordt opgekweekt onder gefilterd licht, kan het best even schrikken zijn om in zijn nieuwe huis in de volle zon achter een raam te staan. Zo kunnen zelfs zijn bladeren verbranden. Laat de plant daarom langzaam wennen door ‘m steeds iets dichterbij het raam te zetten.

Water

Wist je dat de bananenplant voor 80% uit water bestaat? Om dit niveau op peil te houden, is een regelmatige watergift nodig. Ga er maar vanuit dat je gemiddeld zo’n twee keer per week water moet geven. In de zomer zal dit iets meer zijn, aangezien de grote bladeren het vocht sneller verdampen. Ondanks dat de bodem nooit uitgedroogd mag zijn, mag het ook weer niet kopje onder gaan. Want wanneer de wortels onder water staan, kan er wortelrot ontstaan–met alle gevolgen van dien, zo ook rouwvliegjes

Voeding

Deze grote plant kan tijdens het voorjaar en de zomer wel wat extra voeding gebruiken. In deze periode groeit de plant namelijk behoorlijk. Qua voeding kies je voor speciale kamerplantenvoeding. Hierin zitten alle essentials die je kamerplant nodig heeft.

Snoeien

Is je plant wel heel lekker doorgegroeid? Dan kun je wat oude, bruin geworden bladeren verwijderen. Let hierbij op dat je niet het gehele blad afknipt, maar knip het blad zo’n vijf centimeter van de stam af.  Piepen er ieniemienie plantjes tevoorschijn naast de stam? Dan kun je deze het beste verwijderen. Of natuurlijk stekken! Hoe je dit doet lees je verderop in het artikel. 

Zo style je een bananenplant binnen

De Musa is groots, imposant en kortom een prachtige verschijning. Je kunt ‘m in allerlei woonstijlen neerzetten, van minimalistisch tot een bont eclectisch interieur. Zo kleurt deze plant mooi in een pot van natuurlijke materialen in een strak interieur met sobere kleuren. Denk aan een Wabi-Sabi, Scandi, of Japans interieur met een licht en subtiel kleurenpalet. Hier komt je bananenplant goed tot zijn recht in een mand van jute of een papierachtig materiaal. 

Ben je meer van de glamoureuze, romantische of luxe interieurs? Dan is een pot van aardewerk, keramiek of zwart metaal de beste keuze. Style de plant bijvoorbeeld in een romantisch interieur in een keramieke pot met geglazuurde roze tinten. In een hotel chique interieur kies je voor een gouden of zwarte pot. 

Mag het allemaal wat stoerder? Bijvoorbeeld in een urban jungle meets industrieel interieur? Ga dan voor een robuuste pot van hout en metaal of een pot van lichtgrijs beton.

Tip: Een nieuwe bananenplant gescoord? Check de bladeren en stengels dan eerst even op bladluis voordat je ‘m binnen zet. 

Zo gepiept: een bananenplant stekken in 3 stappen

  1. Stekje gespot? Laat ‘m dan eerst nog even aan de moederplant verder groeien. Wanneer het stekje eigen wortels heeft ontwikkeld en groot en sterk genoeg is, minimaal twintig centimeter met een handjevol bladeren, kun je gaan stekken.

  2. Tijd om te stekken! Graaf eerst wat potgrond rondom het stekje weg en check nog even of de stekwortels sterk genoeg zijn ontwikkeld. Groen licht? Dan kun je het stekje heel voorzichtig zo dicht mogelijk bij de stam van de moederplant afhalen. Dit doe je al brekend, knippend of snijdend. 

  3. Vul een pot met speciale zaai- en stekgrond en plant hier het stekje in. Nu nog even licht bewateren, en je stek project is klaar!

Een bananenplant buiten zetten

Een bananenplant buiten zetten, is dat een goed idee? Nou, in principe niet. De meeste varianten zijn namelijk niet winterhard en zullen het daardoor niet volhouden in de koudere maanden. Eventueel kun je ‘m wel in de zomer op het terras zetten. Laat de plant dan wel rustig wennen aan zijn nieuwe klimaat. Er is overigens één Musa soort die wél winterhard is en in de Nederlandse tuin kan overleven. Dit is de Musa Basjoo, ook wel de Japanse vezelbanaan genoemd, en wordt zo’n twee meter hoog. 

Heeft deze hippe kamerplant ook jouw (interieur)hart gestolen? En ben je nu op zoek naar een mooie pot en andere items om de standplaats mee af te stylen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om deze eyecatcher de styling te geven die het verdient.