kamerplanten en rotan hanglamp

Als plantenliefhebber wil je natuurlijk dat je groene kroost er zo gezond en tevreden mogelijk bij staat. Extra vervelend dus als er opeens allemaal kleine beestjes tussen je planten krioelen. Want ook al verzorg je jouw planten nog zo goed, de bladluis kan opeens een aanval op je groene collectie openen–met een plaag als gevolg. Heel vervelend, maar gelukkig ook makkelijk op te lossen. In dit artikel vertellen we alles over de bladluis: wat het is, waarom ze zo slecht voor je planten zijn, hoe je ze kunt bestrijden en nog wat tips om een plaag te voorkomen.  

Wat is bladluis? 

Bladluizen, ook wel Aphidoidea genoemd, zijn kleine, plantenetende insecten. Met hun stekende en zuigende monddelen, voeden deze insecten zich met de cellen van een plant. Alhoewel de bladluis meestal groen van kleur is, bestaan er ook soorten in wit, geel, rood en zwart. 

Hoe ze binnenkomen? Vaak komt dit door tocht. Zo waait of vliegt de bladluis naar binnen–ja echt, vliegen. Sommige bladluizen hebben namelijk vleugels in het voorjaar en in de zomer. Wanneer dit irritante beestje eenmaal binnen is, nestelt het zich tussen je geliefde kamerplant(en). En aangezien deze luizensoort zich snel kan voortplanten, kan je plant er van de ene op de andere dag vol mee zitten. Eén keer knipperen met je ogen en de nieuwe luizen hebben zich óók weer voortgeplant. 

Waarom bladluizen slecht voor je planten zijn

Geloof ons: deze irritante beestjes ben je liever kwijt dan rijk. Want naast het feit dat een plaag simpelweg vervelend is, kan het ook nadelige gevolgen hebben voor je planten. Zo kunnen je planten schade oplopen op drie manieren: virussen, ondervoeding en schimmel. 

De bladluis zoekt het liefst een sappige, jonge stengel op. Mocht dit er niet zijn, dan is het ook op voedselrijke bloemknoppen goed vertoeven voor deze luis. Zo zal het beestje voedingsstoffen van de planten afnemen door ze naar binnen te zuigen. Telkens wanneer dit gebeurt, laat de luis een beetje speeksel achter in de cel van de plant. Hierdoor wordt de plant geïnfecteerd met virussen en zal hij langzaam verzwakken.

De ondervoeding wordt veroorzaakt wanneer de luizen zich flink hebben voortgeplant, en massaal van de plantenvoeding snoepen. Vervolgens gaan de beestjes al het toegedane ‘voedsel’ ook weer droppen. Zo scheiden ze een zoete substantie uit (honingdauw) wat vervolgens weer wordt genuttigd door andere insecten en schimmels.

Irritante beestjes dus die je liever zo ver mogelijk bij je groene collectie vandaan houdt.  

Bladluis bestrijden op 4 natuurlijke manieren

Chemische pesticiden zijn misschien wel effectief, maar natuurlijk niet goed voor je plant, jou én het milieu. Gelukkig kun je ook zonder gif een plaag verwijderen. Zo zijn er verschillende manieren waarop je op natuurlijke wijze de luis kunt bestrijden. Hieronder delen we de vier beste manieren.

4x manieren om bladluizen te bestrijden:

 1. Lieveheersbeestjes

  De bladluis heeft behoorlijk wat natuurlijke vijanden, zo ook het lieveheersbeestje. De larve van een lieveheersbeestje eet wel zo’n zeshonderd luizen per dag, en in volwassen staat zijn dit er gemiddeld zo’n honderd. Erg effectief dus en ook nog eens milieuvriendelijk. Je kunt op drie manieren aan lieveheersbeestjes komen: 1) door een doosje larve te bestellen of in de winkel te kopen, 2) door een speciaal lokhuisje voor lieveheersbeestjes in je tuin te zetten (te koop bij diverse tuincentra), of 3) zelf op zoek te gaan naar deze ‘ladybird’. 

 2. Rabarberblad

  De werkzame stoffen oxaalzuur en antrachinonen in een rabarberblad, blijken effectief te zijn in de bestrijding van de bladluis. Voor deze methode vul je een emmer met tien liter water en één kilogram fijngesneden rabarberblad. Dit mengsel laat je vervolgens een volle dag weken alvorens je het gaat zeven. Voor het beste resultaat voeg je dusdanig veel ijs toe dat de temperatuur rond de vier graden ligt. Vul een plantenspuit met het goedje en spuit hier drie dagen achter elkaar in de ochtend royaal de plant mee in. 

 3. Water

  Misschien wel de meest eenvoudige bestrijding is die met water. Aan nat en koud hebben de beestjes namelijk een grote hekel. Vul dus simpelweg een waterspuit met ijskoud water en besproei de plant herhaaldelijk. Eventueel kun je ook nog wat groene zeep aan het water toevoegen. Verder zou een krachtige waterstraal nog beter helpen, maar pas hierbij op dat je de plant niet beschadigt. Is de plaag vrij heftig? Dan is het handig om voor het sproeien eerst met een keukenpapiertje zoveel mogelijk luizen weg te halen.

 4. Brandnetel

  Is jouw plant slechts licht aangetast? Dan kun je ook werken met een brandnetelaftreksel. Dit maak je door de toppen en stengels van jonge brandnetels in een emmer met water te stoppen. Voeg hier nog een half pak suiker aan toe, en roeren maar. Doe dit mengsel nu in een spuitbus en verdun het goedje door het aan te lengen met wat extra water.

3 tips om bladluis te voorkomen

Liever voorkomen dan genezen? Kijk dan eens naar onderstaande tips:

 • Zwakke planten lopen de meeste risico op een plaag. Wanneer de weerstand van jouw orchidee of pannenkoekenplant laag is, ruikt de plant sterker. Op deze geur komt de luis vervolgens af. Zorg dus dat je kamerplant op de juiste plaats staat en genoeg verzorging en liefde krijgt.
 • Maar te veel verzorging en liefde is dan ook weer niet goed. Zo kan bijvoorbeeld overbemesting de vervelende beestjes juist aantrekken.
 • Wat hebben vampieren en de bladluizen gemeen? Ze houden beiden niet van knoflook. Goed idee dus om een paar teentjes rond je planten te plaatsen.

Maar eerlijk is eerlijk: helemaal voorkomen kun je niet. De bladluis zal altijd door de wind of al vliegend de weg naar binnen kunnen vinden. Gelukkig weet je nu door dit artikel wel hoe je dit vervelende beestje de baas kan zijn en op natuurlijke wijze kunt bestrijden. 

Dus, met deze kennis in huis kun je met een gerust hart een nieuwe groene vriend aanschaffen. Ga je voor een kleine variant, zoals een Chinese Roos of aloe vera? Of juist voor een grote bananenplant of een andere hippe kamerplant?

Voor welke soort je ook gaat, bij Westwing vind je allerlei potten en accessoires voor jouw (kersverse) kamerplant. Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om al jouw groen te stylen.