bloem in deco hoofd

Mist jouw interieur kleur? Maar voel je er (nog) niet zoveel voor om de verfrollers en -kwasten meteen tevoorschijn te halen? Dan kun je natuurlijk ook op andere manieren kleur toevoegen. Bijvoorbeeld door meubels, textiel en/of woonaccessoires. Nóg een manier, is om een aantal bloeiende kamerplanten in je interieur te plaatsen. Deze planten fleuren de boel niet alleen direct op, maar brengen ook binnen no-time sfeer (én kleur) in jouw interieur. Speciaal voor dit artikel hebben wij een lijst samengesteld van onze tien ultieme favorieten –waaronder ook exemplaren die makkelijk in de verzorging zijn.  

10x bloeiende kamerplanten voor thuis

De afgelopen jaren zijn veel interieurs getekend door trends met subtiele kleurpaletten en aardse tinten. Prachtig natuurlijk, maar soms mag er best wat kleur bij. Om toch de balans te bewaren, en de gekozen woonstijlen niet te verloochenen, is een subtiele kleurtoevoeging vaak al voldoende. En om toch in natuurlijke sferen te blijven, is een bloeiende kamerplant de ideale oplossing. 

Laat je dus inspireren door onze tien favoriete bloeiende planten–overigens in willekeurige volgorde, want ze zijn allemaal even mooi!

  1. Bromelia 
  2. Anthurium (Flamingoplant)
  3. Spathiphyllum (Lepelplant)
  4. Strelitzia (Paradijsvogelplant)
  5. Orchidaceae (Orchidee)
  6. Hibiscus rosa-sinensis (Chinese Roos)
  7. Medinilla (Prachtlelie)
  8. Aeschynanthus (Lippenstift Plant)
  9. Jasminum (Jasmijn)
  10. Lavandula (Lavendel) 

Hieronder gaan we dieper in op elke kamerplant. Eerst vertellen we over makkelijk bloeiende kamerplanten, daarna over kleurrijke planten en tot slot over de lekkerst geurende. 

Makkelijk bloeiende kamerplanten 

Als je geen spatje groen op je vingers hebt en van plantverzorging weinig kaas hebt gegeten, is het wel zo fijn om een makkelijke plant in huis te halen. In deze categorie tippen wij de Bromelia, de Flamingoplant en de Lepelplant.

Kleine disclaimer: makkelijk in de verzorging betekent natuurlijk niet totaal geen verzorging. Zelfs de minst veeleisende planten hebben toch wat water, (in)direct licht en liefde nodig. 

1. Bromelia

Als je op zoek bent naar een kleurrijke plant die makkelijk te verzorgen is, heb je deze al in de nummer één van onze lijst gevonden. De Bromelia is met zijn felle kleuren en geringe verzorging namelijk perfect voor iedereen zonder groene vingers. Met een lichte plaats en eens in de twee weken wat water, is deze exotische plant al tevreden.  

2. Anthurium (Flamingoplant)

Een echte eyecatcher is de Anthurium, ook wel de Flamingoplant genoemd. Met zijn rode of witte bloemen fleurt die elke ruimte in een mum van tijd op. Extra fijn is dat de Flamingoplant niet al te veel vraagt van zijn verzorgers: een lichte standplaats en een licht vochtige grond zijn alles wat deze hippe kamerplant nodig heeft om het hele jaar overeind te blijven staan.

3. Spathiphyllum (Lepelplant) 

De Spathiphyllum, oftewel de Lepelplant of Vaantjesplant, komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en heeft witte bloemen die doen denken aan… lepels. Eerlijk is eerlijk: deze makkelijke plant heeft wel iets meer verzorging nodig dan zijn twee voorgangers. Toch valt het allemaal wel mee, want zolang je de Spathiphyllum genoeg water geeft en ‘m op een niet al te lichte plaats zet, kun je er jaren plezier van hebben. Geef de lepelplant zomers eens per week water en in de winter eens in de twee weken–voor het geval ‘genoeg water geven’ te cryptisch klinkt.

Bloeiend én kleurrijk? Wij tippen deze 5 bloeiende kamerplanten

4. Strelitzia (Paradijsvogelplant)

Een plant met zo’n exotische en vrolijke naam heeft eigenlijk geen uitleg meer nodig. De Paradijsvogelplant is een sierlijke kamerplant met prachtige groene bladeren. Maar wanneer de plant in bloei staat, zijn de kleurrijke bloemen de echte eyecatchers. 

5. Orchidaceae (Orchidee)

Een favoriet onder velen: de orchidee. Deze bloeiende kamerplant komt in tal van soorten en kleuren, dus voor ieder wat wils. Kies bijvoorbeeld voor de bamboe variant in een urban jungle interieur, of ga voor klassiek wit in een puristische woonstijl. Met de juiste verzorging–lees: niet op de tocht en eens in de twee weken water–kun je wel jarenlang plezier hebben van de orchidee.

6. Hibiscus rosa-sinensis (Chinese Roos)

Deze van origine Zuid-Chinese plant komt in allerlei kleuren: van rood, roze en geel, tot oranje, paars en wit–en eigenlijk zo’n beetje alles daartussenin. Naast de kleur van de bloemen, is ook de grootte van de opvallend. Zo kunnen de bloemen wel een doorsnede van vijftig centimeter hebben! Qua verzorging plaats je de Chinese Roos op een lichte plek uit direct zonlicht, en zorg je dat de bodem licht vochtig blijft.

7. Medinilla (Prachtlelie)

Roze is terug en ‘here to stay’. We zagen deze trendkleur de modewereld al overnemen, en nu is ons interieur aan de beurt. Een roze, bloeiende kamerplant is daarom de perfecte keuze voor interieurliefhebbers die nieuwe trends omarmen. Wij tippen de sierlijke Medinilla kamerplant met hangende bloemen in roze tinten.   

8. Aeschynanthus (Lippenstiftplant)

De Aeschynanthus, oftewel de Lippenstiftplant, is een hangplant met rode, krulvormige bloemetjes. Tijdens de koude maanden geniet de plant van een welverdiende winterslaap, maar vanaf de lente keren de ‘lippenstiftbloemetjes’ gewoon weer terug. Tenminste, zolang je de plant in een lichte en warme omgeving plaatst, niet in direct zonlicht en natuurlijk regelmatig water geeft.

Haal de lekkerste geuren in huis met deze bloeiende kamerplanten 

Geuren zijn het lekkerste wanneer ze natuurlijk zijn. Zeg dus maar dag tegen chemische geurverfrissers, en welkom tegen heerlijk ruikende kamerplanten. Wij tippen de jasmijn en lavendel als natuurlijke parfums voor jouw interieur. 

9. Jasminum (Jasmijn) dé sierlijkste onder de bloeiende kamerplanten

Dat jasmijn lekker ruikt wist je vast al door de talrijke parfums, geurkaarsen en -stokjes die zijn vernoemd naar deze plant. Maar wist je ook dat de jasmijn ook nog eens een stijlvolle toevoeging kan zijn voor je interieur? Zo past deze sierlijke plant met zijn witte bloemetjes goed in allerlei woonstijlen. Qua plek kies je voor een lichte standplaats, maar blijf je weg van direct zonlicht. Verder zorg je dat de bodem vochtig blijft en geef je de jasmijn eventueel eens in de zoveel weken wat extra bloemvoeding. Wanneer de kamerplant is uitgebloeid, snoei je de plant wat terug en laat je ‘m op kamertemperatuur rusten.

10. Lavandula (Lavendel) voor een provençaalse touch

Is jouw wonings landelijk of provençaals ingericht? Dan mag het icoon van deze streek natuurlijk niet ontbreken. De lavendel doet het namelijk ook binnen heel goed. Zolang de plant voldoende licht, warmte en water krijgt, heb je er nauwelijks omkijken naar. Ook fijn: met de ontspannende werking die aan de lavendelgeur wordt toegeschreven, creëer je heel eenvoudig een relaxte sfeer thuis. 

Kun je niet wachten om al deze kleurrijke planten in huis te halen? Vergeet je dan niet te registreren op Westwing! Zo mis je geen enkele exclusieve deal om al je kersverse planten te stylen met de mooiste potten en manden.