chinese roos verpotten

Kan jouw interieur wel wat kleur gebruiken? Maar vind je het zonde om dit door middel van snel verwelkende bloemen te doen? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een kleurrijke plant. Want van een kamerplant vol bloemen, kun je veel langer genieten. Wij tippen de Chinese Roos. De Hibiscus Rosa-Sinensis is, zoals de naam al doet vermoeden, familie van de Hibiscus en staat bovendien bekend als de ‘Beauty uit Borneo’. Dit omdat de bruiden uit dit Zuidoost-Aziatische eiland de bloem in hun haar dragen op hun trouwdag. In dit artikel lees je alles over de Chinese Roos, hoe je deze plant verzorgt en hoe je ‘m stylet in jouw interieur.

Chinese Roos verzorging: zo doe je dat

De Hibiscus rosa-sinensis, ook wel de Chinese Roos genoemd, is van origine een Zuid-Chinese plant. In Zuidoost-Azië groeit deze plant in het wild, en kan een struik tot wel vier meter hoog worden. In Nederland kun je de Hibiscus Rosa-Sinensis beter binnenhouden. De plant is namelijk niet winterhard, en zou alleen tijdens de zomermaanden in de halfschaduw buiten overleven. Maar aangezien de plant niet al te best reageert op verplaatsing, is een stabiele plek binnen de beste oplossing. 

Standplaats

Kies voor een lichte plek, maar plaats de plant niet in direct zonlicht. Ideaal is een plek in de halfschaduw in de buurt van het raam. Is jouw woonruimte vrij donker? Dan kun je misschien beter een andere plant uitkiezen. In ons artikel planten die weinig licht nodig hebben lees je hier meer over. Verder zorg je ook dat de Chinese Roos niet blootgesteld wordt aan tocht. Hier heeft de Hibiscus soort namelijk een hekel aan. Ook kan tocht ervoor zorgen dat de bloemknoppen, alvorens ze de kans hebben gekregen te openen, er al af vallen. 

Voeding & potgrond

Aan te raden is om speciale kamerplanten potgrond en voeding te gebruiken. Dit heeft een positief effect op de groei en bloei, doordat de potgrond minder snel uitdroogt en de voeding alle essentiële voedingselementen voor de kamerplant bevat. 

De Chinese Roos water geven

Een paar keer per week geef je de Hibiscus Rosa-Sinensis wat scheutjes water. In de winterperiode is dit zelfs eens in de twee weken. Als de aarde te nat voelt, en je dus iets te scheutig bent geweest met die scheutjes, kunnen de bloemknoppen van de plant vallen. Hartstikke zonde natuurlijk, en daarom belangrijk om niet te veel water te geven.

Snoeien

Door deze Hibiscus af en toe te ‘snoeien’ kan het het hele jaar door blijven bloeien. Met snoeien bedoelen we af en toe wat uitgebloeide bloemen weghalen. Dit kan aardig oplopen, want de bloemen van deze plant bloeien soms maar één dag. Door deze dan na niet al te lange tijd weg te halen, geef je nieuwe knoppen de kans om zichzelf te ontwikkelen. 

Ongedierte

Door tocht of een te koude overwinteringsplaats kan de Hibiscus Rosa-Sinensis wolluis oplopen. Deze luizensoort is, net als de bladluis, gek op het plantensap en plant zich bovendien snel voort. Houd de plant dus goed in de gaten en kom direct in actie wanneer je deze luis spot. 

3x Hibiscus Rosa-Sinensis stylen in verschillende interieurs

De Hibiscus Rosa-Sinensis komt voor in allerlei soorten kleuren. Namelijk rood, geel, roze, oranje, wit, paars, en alles daartussenin, zoals abrikoos, zalm en crème. Er is dus altijd wel een kleur te vinden die past bij jouw stijl en smaak. 

Hieronder lichten we drie woonstijlen en ruimtes uit met deze Zuidoost-Aziatische plant in de hoofdrol.

 1. De Chinese Roos in een industriële woonkamer

  In een industriële woonkamer zien we robuuste meubelen en stoere materialen zoals onbewerkt hout, beton en leer. Om de industriële woonkamer iets te verzachten, kun je te werk gaan met aaibare sierkussens, wollige plaids en kamerplanten met bloemen. Om de elegante bloemen in balans te krijgen met het rauwe karakter van de ruimte, kun je kiezen voor een stoere pot. Bijvoorbeeld een pot van beton of steigerhout. 

 2. De Chinese Roos in een landelijke keuken

  Wat voor velen als het ‘hart van het huis’ wordt gezien, wordt door de romantische details en rustieke elementen nog eens versterkt. Door de gemoedelijke sfeer voelt de landelijke keuken aan als een warm bad. Dit komt bijvoorbeeld door de warme, maar toch subtiele, kleuren zoals crème, beige en taupe. Het buiten-naar-binnen-halen-gevoel wordt versterkt door de nodige bloemen en kamerplanten. De Chinese Roos zou dan ook niet in deze ruimte misstaan. Kies voor crème bloemen en plaats de plant in een pot van aardewerk of rotan.

 3. De Chinese Roos in een Japanse slaapkamer

  In de Japanse slaapkamer draait het allemaal om rust. Kenmerkend zijn de eenvoud, natuurlijke materialen en oog voor detail. Verder vind je geen prullaria en tientallen accessoires in deze ruimte: in de Japanse slaapkamer gaat het juist om de kunst van het weglaten. De inrichting beslaat dan ook niet uit veel meer dan het bed en een kast. Wat wél heel goed werkt in deze ruimte, is een ‘touch of green’. Bloeiende kamerplanten met prachtige bloemen, zoals de orchidee of Chinese Roos, werken hier daarom heel goed. Qua pot kies je voor een natuurlijk materiaal, zoals natuursteen of riet.

Vermeerderen: een Chinese Roos stekken

Het vermeerderen van de Hibiscus Rosa-Sinensis doe je het beste tussen de maanden oktober en februari. Eventueel zouden de maanden mei en juni ook nog kunnen. 

2 opties voor het stekken van een Chinese Roos:

 • Voor het vermeerderen gebruik je drie stekken die je in een pot plant. Vervolgens verwijder je de helft van de stekbladeren, en doe je een plastic zak over de pot.
 • Een andere optie is om de drie stekken in een kamerkas te zetten.

Voor welke optie je ook kiest, bij het stekken zijn in ieder geval twee dingen belangrijk: 1) het gebruiken van groeistof, en 2) een bodemwarmte van zo’n 26 graden. Vanaf de maanden februari en maart, kun je de stekken verpotten in een grotere pot. Deze pot vul je met speciale kamerplant potgrond. 

Kan jouw interieur wel wat groene planten met kleurrijke bloemen gebruiken? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om al jouw natuurlijk groen te stylen.