Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
olijfboom binnen in woonkamer

Stoer, maar tegelijkertijd verfijnd, en kleurrijk, maar toch ook subtiel door zijn vergrijsde kleuren: de olijfboom laat menig (interieur)hart sneller kloppen. Wij zijn dan ook fan van deze Mediterraanse kamerplant–ja echt, kamerplant. Want ondanks dat we de olijf tijdens onze bezoekjes aan Zuid-Europa voornamelijk buiten spotten, doet ‘ie het ook goed in de Nederlandse huiskamer. Gelukkig maar voor ons, want met een olijfboom binnen waan je je direct in smaakvolle, Italiaanse sferen. Zelf ook deze schoonheid in huis halen? In dit artikel vertellen we alles over de verzorging en delen we inspiratie voor de mooiste potten.

Een olijfboom binnen: kan dat? 

De olijfboom binnen: hoe mooi zou dat zijn?! In de hoek van de woonkamer, combineert deze prachtplant met oneindig veel woonstijlen–zo past ‘ie bijvoorbeeld perfect in de Italiaanse charme van de vintage woonkamer

Maar kan een olijfboom (Olea Europeae) wel binnen staan? Of geeft ‘ie toch echt de voorkeur aan een zonovergoten terras? In principe zou deze zonaanbidder altijd voor die laatste optie kiezen. Maar goed, de Nederlandse seizoenen hebben nou eenmaal niet bepaald vooraan gestaan tijdens het verdelen van de zonuren. 

Het binnenklimaat in de Nederlandse huiskamer is ‘op zich’ geschikt voor de Olea Europeae. Op zich, want van tocht en een droge verwarmingslucht moet de olijf niks hebben. Houd dus rekening met deze factoren, en zoek bovendien een lichte en zonnige plek uit. Kies bijvoorbeeld voor een raam op het zuiden op genoeg afstand van verwarmingsradiatoren en tocht. 

Olijfboom verzorging

De Olea Europeae is een groenblijvende plant die onder de juiste omstandigheden wel duizend jaar oud kan worden. Nu zal dit in Nederland niet zo snel voorkomen, want deze Mediterrane plant staat nou eenmaal het liefst in het zonovergoten Middellandse Zeegebied. Toch kun je ‘m, met wat liefde en goede verzorging, ook binnen zetten.    

Standplaats

Het belangrijkste is om een geschikte standplaats uit te kiezen. Zoals we al zeiden, betekent dit in de praktijk een lichte plaats met genoeg zonuren. Zo zou een raam op het zuiden een goede standplaats zijn voor de Olea Europeae. Ook zorg je ervoor dat de plant niet op een tochtige plek staat en niet naast een verwarming staat.

Voeding & potgrond

Zet je de olijf binnen? Dan kun je het beste speciale kamerplant potgrond gebruiken. Extra voeding is niet noodzakelijk, maar als je het idee hebt dat jouw olijf dit wél kan gebruiken, kun je dit het beste tijdens het groeiseizoen toedienen. Dit groeiseizoen verloopt van maart tot september. Hiervoor kun je kamerplantenvoeding gebruiken. Deze voeding bevordert de groei en bloei doordat de potgrond minder snel uitdroogt en de voeding alle essentiële voedingselementen voor de kamerplant bevat. 

Maar let op: te veel voeding kan leiden tot verzuring en verbranding van het wortelgestel!

Water

Zorg ervoor dat de grond van het boompje altijd licht vochtig is. Dit is belangrijk, want door de zonnige plek verdampt het water sneller. Concreet betekent dit in de zomer dat je de plant zo’n twee tot drie keer per week water moet geven. Kleuren de bladeren geel of bruin? Dan heb je kans dat je te veel water hebt gegeven. 

Ook belangrijk: licht vochtig is iets anders dan een laag water. Want wanneer de wortels onder een laag water komen te staan, is er kans op wortelrot. En wortelrot kan weer leiden tot die vervelende rouwvliegjes.  

Snoeien

Door je Mediterrane plant te snoeien in het voorjaar blijft ‘ie mooi in model. Maar dat is niet het enige voordeel. Zo draagt snoeien ook bij aan de gezondheid van je plant. De Olea Europeae hoeft zijn energie dan namelijk naar minder takken te verspreiden, en dit versterkt zijn kracht. Zoals we al zeiden is het beste snoeimoment in het voorjaar. In deze periode zit de plant in zijn groeifase, en is er genoeg energie om van de snoeibeurt te herstellen. Het snoeien zelf is gelukkig ook geen rocket science: verwijder simpelweg alle dode en/of naar binnen groeiende takken. Het weghalen van de naar binnen groeiende takken heeft als voordeel dat de ook het middelste deel van de plant genoeg licht krijgt.

De olijfboom in pot: voor welke Italiaanse stijl ga jij?

Als we één land moeten kiezen waar we eindeloos interieurinspiratie vandaan kunnen halen, is het wel Italië. Zo kunnen we in Nederland nog een hoop leren van de (ongeschreven) Italiaanse stijlregels. Denk aan het gebruik van de beste kwaliteit, en een perfecte balans tussen modern design en authentiek vintage die de Italianen in hun interieur doorvoeren. 

  1. Italiaanse vintage stijl

    Bij potten in een vintage woonkamer zien we eveneens dat traditioneel en modern elkaar ontmoeten. Denk bijvoorbeeld aan een grote, vintage pot van aardewerk in een sobere teint. De kleur van de pot en de vergrijsde bladeren zorgen voor een strakke uitstraling. Doordat de pot van authentiek aardewerk is en de plant zelf ook behoorlijk karakteristiek is, bereik je zo een ideale mix tussen modern en traditioneel. 
  2. Mediterraans 2.0

    We blijven nog even in Mediterrane sferen. Of naja, Mediterraans 2.0 eigenlijk. Deze interieurstijl combineert de authentieke Mediterrane elementen–denk aan terracotta, wit en steen–met moderne, trendy items. Voor een Mediterraans interieur tippen wij daarom een pot van terracotta of een mand van riet. 
  3. Trendy terrazzo

    Nog zo’n Italiaanse topper: terrazzo. Deze gespikkelde steensoort is een echte eyecatcher in je interieur. Of althans, je kunt het zo bont maken als je zelf wil. Van terrazzo in bijna ton-sur-ton tinten, tot felle, kleurrijke contrasten. Zo kun je dus alle kanten op met dit trendy materiaal, en ‘m op allerlei manieren stylen. 

Op zoek naar een andere Mediterrane kamerplant? Dan tippen wij de vijgenboom. Als de herkomst je minder uitmaakt, kun je ook eens onze artikelen lezen over de paradijsvogelplant of de bananenplant. Wil je juist een kleiner plantje? Neem dan een kijkje bij onze artikelen over de pannenkoekenplant en/of avocado plant.

Ben je helemaal weg van de olijfboom? Je kunt deze Italiaanse beauty ofwel Dotan shoppen bij onze groene vrienden van Plantsome.

Naast de Olea Europeae nog meer Italiaanse charme in huis halen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw interieur een Mediterrane touch te geven.