orchidee op vensterbank

Bijna geen enkel andere plant is zo geliefd als de orchidee. Deze klassieker kun je in zo’n beetje elke woonstijl kwijt: van stoer industrieel of natuurlijk puristisch, tot lieflijk romantisch. En dat deze bloeiende plant in weinig interieur zal misstaan, heeft alles te maken met zijn veelzijdigheid. Zo kent deze plant wel 25.000 soorten (!) in allerlei kleuren. Keuze genoeg dus, en altijd wel een subsoort die bij jouw woonstijl past. In dit artikel lichten we een romantisch interieur uit en geven we tips hoe je deze plant kunt stylen in deze woonstijl. Verder vertellen we je ook alles wat je moet weten over de verzorging, het bewateren en het stekken van deze plant.    

Hoe verzorg je een orchidee? 

De orchidee is al eeuwenlang geliefd in ons interieur. Deze bloeiende plant komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en Australië en komt voor in duizenden soorten. De meest populaire soort in Nederland is de Phalaenopsis, dankzij zijn lange levensduur en de frequente bloeiperiodes.

De bamboe orchidee, oftewel de Dendrobium, is familie van de Phalaenopsis. Deze soort heeft stevige stammetjes die wel wat weghebben van een bamboe. De bamboe variant past dan ook goed bij de woonstijl urban jungle of een Oosters interieur.

Maar voor welke soort je ook kiest, met de juiste verzorging kun je wel jarenlang van deze beauty genieten. Hieronder vertellen we per onderdeel bij welke verzorging de plant het meeste baat heeft. 

 • Zon en licht: de plant gedijt bij een plaats met veel licht, maar met indirect zonlicht. Wanneer de plant te veel zonlicht krijgt, krijgt het een doffe kleur en beschadigen de bladeren. Verder houdt de plant niet van tocht en ook naast een loeiende verwarming vindt de plant het niet fijn. Goed opletten dus wanneer je een plekje uitzoekt!
 • Temperatuur: overleven doet de plant bij een minimale temperatuur van 14 graden. Het verstandigste is dus om de plant binnen te laten.
 • Ongedierte: de orchidee is het meest gevoelig voor wolluis. Deze luizensoort is, net als de bladluis, gek op het plantensap en plant zich snel voort. Houd de plant dus goed in de gaten, zodat je direct in actie kunt komen als je ongedierte spot. 

Ben je bang dat jouw woonruimte niet licht genoeg is? Dan kun je beter voor een andere plant gaan. Gelukkig zijn er meer dan genoeg planten die weinig licht nodig hebben.

Bamboe orchidee verzorgen

De verzorgingstips van hierboven gelden ook voor de Dendrobium waarover we eerder spraken.   

Orchidee water geven

Niet alleen prachtig, maar ook nog eens praktisch: je hoeft deze sierlijke plant maar eens in de (anderhalve)week een scheutje water te geven. Tijdens het watergeven, gebruik je water op kamertemperatuur en giet je het water op de grond en niet op de plant zelf. Tijdens de winter heeft de plant trouwens nog minder water nodig. Dit komt doordat het in deze periode ‘in rust’ is. 

Twijfel je of jouw sierlijke plant niet te weinig water krijgt? Voel dan even aan de grond. Wanneer de grond droog aanvoelt, kan het wel wat extra water gebruiken. Maar alleen kleine scheutjes! Want van ‘natte voeten’ moet de orchidee niks hebben. Dit zal de plant overigens ook zelf aangeven wanneer de punten van de bladeren zwart kleuren.

Een sierlijke orchidee stylen in een romantisch interieur

3x een orchidee stylen:

 1. Badkamer

  Maak van jouw badkamer een ruimte voor wellness. Investeer in zacht textiel, luxe zepen en heerlijk geurende kaarsen, en laat dat bad met rozenblaadjes maar vollopen. Maak het geheel af met badkamerplanten zoals een Phalaenopsis of twee in verschillende tinten roze.

 2. Kantoor

  Werk je vanuit huis? En is jouw achtergrond tijdens het videobellen slechts een kale muur? Fleur het geheel dan op met deze tijdloze plant. Doordat de plant niet overdreven uitgesproken is, is het een ideale achtergrond voor een zakelijk gesprek. Vermijd overigens spierwit en ga liever voor een zachtere kleur. Niet alleen fijner om naar te kijken, maar ook voor jou om in te werken. Ga bijvoorbeeld voor een kantoorkast van licht hout waar je een bordeaux kleurige orchidee in een taupe pot plaatst.

 3. Keuken

  Kan jouw keuken nog wel een vleugje romantiek gebruiken? Style de ruimte dan met lieflijke pastelkleuren, textiel met sierlijke bloemetjes en natuurlijk een elegante orchidee. Qua pot is een aardewerk pot in een natuurlijke óf pastelkleur een goede keuze. Oh, en nog belangrijk om te melden: let erop dat je de plant niet te dicht bij een fruitmand plaatst. Het fruit scheidt namelijk een bepaald gas uit wat het verouderingsproces van de plant versnelt. 

DIY: een orchidee stekken

Ben je geïnspireerd geraakt door onze styling tips En wil je nu het liefst naar de winkel rennen om nog meer van deze sierlijke planten in huis te halen? Wacht daar nog maar heel even mee. Want als je de tijd hebt, kun je deze prachtplant namelijk heel eenvoudig zelf stekken net zoals de aloë vera

Monopodiaal versus sympodiaal groeien

Voordat je kunt starten is het belangrijk om te weten hoe jouw orchidee groeit. Dit bepaalt namelijk hoe je kunt stekken. Het groeien is of monopodiaal of sympodiaal: 

 1. Monopodiaal
  Als jouw orchidee monopodiaal groeit (=verticaal), ontstaan er stekjes die aan de moederplant groeien. Deze stekjes worden ook wel keiki’s genoemd. De populaire Phalaenopsis groeit monopodiaal.
 2. Sympodiaal
  Als jouw orchidee sympodiaal groeit (=horizontaal), ontstaan er vanuit de wortelstok die dicht onder de grond groeit, nieuwe scheuten die kunnen uitgroeien tot schijnknollen waaruit vervolgens weer bloemstengels ontstaan. In dit geval kun je voor het stekken de wortelstokken doorknippen en zo een nieuw plantje groeien. De eerdergenoemde bamboe variant (de Dendrobium) groeit sympodiaal.

Van keiki’s naar een volgroeide plant in 3 stappen

Is de keiki’s minimaal zes centimeter lang? En heeft het twee à drie blaadjes? Dan kan het stekken beginnen! 

 • Stap 1: scheid de keiki van de moederplant. Dit doe je door deze zo’n twee tot drie centimeter onder het ‘oog’ af te knippen of snijden met een steriele schaar of mesje.
 • Stap 2: om de overlevingskansen van de moederplant en het stekje te vergroten, kun je het achtergelaten plekje voorzichtig insmeren met kaneel. Kaneel heeft namelijk een antibacteriële werking en helpt de wond te helen. 
 • Stap 3: vul een doorzichtige pot met speciale orchideeëngrond. Een doorzichtige pot helpt de wortels genoeg licht te krijgen. Laat deze pot vervolgens staan op een lichte plek zonder direct zonlicht. Geef de plant af en toe een scheutje water, maar laat het jonge plantje nooit verzuipen. Dit zal leiden tot verrotte wortels. 

De ultieme tip voor bij het stekken

Misschien wel de beste tip die we je kunnen meegeven, is om de moederplant een dag voor het verwijderen van een keiki te bewateren. ‘Moeder en kind’ zijn namelijk na het losmaken van de keiki erg gevoelig en niet goed in staat om water op te nemen. Om ervoor te zorgen dat beiden niet uitdrogen, geef je dus simpelweg een dag voor de ‘operatie’ nog wat water. 

Kan jouw interieur wel wat romantiek gebruiken? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om al jouw groen in romantische sferen te stylen.