Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
pannenkoekenplant in pot

Hip, hot en happening, en bovendien terug van weggeweest: de pannenkoekenplant. De van origine Chinese ‘Pilea Peperomioides’ is makkelijk in onderhoud en een aanwinst voor je interieur. Want met zijn schattige, ronde bladeren die wel wat weghebben van een pannenkoek, breng je op een kleurrijke wijze de jaren ‘70 trend in je interieur. Meer weten over deze musthave retro plant? In dit artikel lees je hoe je de pannenkoekenplant verzorgt en hoe je ‘m stylet in jouw interieur. 

Een pannenkoekenplant verzorgen

Deze hippe Pilea Peperomioides vraagt niet veel. Een plek met indirect zonlicht en een licht vochtige grond door een paar keer per week een scheutje water te ontvangen, is al genoeg. Hieronder vertellen we per onderdeel welke verzorging de plant nodig heeft.

Verzorging pannenkoekenplant: 3x tips

  • Zon en licht: de perfecte plek is zonnig, maar niet té zonnig (lees: niet in direct zonlicht). Als de zon dus de hele dag naar binnen blijft schijnen, kun je de plant beter even verplaatsen om geschrompelde bladeren te voorkomen. Qua licht zit er ook wel een limiet op hoeveel de Pilea Peperomioides kan hebben. Gelukkig zal die dit zelf ook aangeven wanneer het slappe en gele bladeren krijgt. Maakt de plant geen tot weinig nieuwe bladeren aan? Dan staat ie juist op een te donkere plek. Is natuurlijk licht een issue in jouw woonruimte? Bekijk dan ons artikel over planten die weinig licht nodig hebben.
  • Temperatuur: de Pilea Peperomioides overleeft bij een minimale temperatuur van 12 graden. In de winter en het na- en voorjaar kun je de plant dus beter binnenlaten.
  • Ongedierte: vergeet ook niet om regelmatig de bladeren af te stoffen om ongedierte zoals de bladluis te voorkomen. Doe dit eerst met een nat doekje en daarna met een droge, zachte doek. 

Pannenkoekenplant water geven

De Pilea Peperomioides heeft een hekel aan twee dingen: uitgedroogde grond en te veel water. Om de Pilea tevreden te houden, geef je ‘m een paar keer per week een scheutje water. Zo blijft de grond gedurende de week lichtvochtig. Check tussendoor de vochtigheid van de grond door een vinger in de aarde te steken. Mocht de aarde droog aanvoelen, dan geef je nog wat extra water. Is het juist andersom? Geef dan wat minder water bij de volgende sessie.

Tip: wist je dat terracotta potten eigenlijk niet de meest ideale potten zijn? Dit komt doordat ze veel water opnemen, met als gevolg dat de grond sneller uitdroogt. De oplossing is simpel: houd de grond goed in de gaten en geef extra water indien nodig. 

De pannenkoekenplant: zo style je ‘m in jouw interieur

  1. Rust en eenvoud

    Word jij blij van een Scandi interieur die een en al rust uitstraalt? Kies dan voor lichte muren en natuurlijke materialen. Met de groene Pilea Peperomioides breng je wat kleur in de ruimte, waardoor het geheel niet eentonig aandoet. Qua pot is een aardewerk exemplaar in taupe, beige of lichtgrijs een goede keuze. 
  2. Glitter & Glamour

    Als je gek bent op glamour en luxe dan is de hotel chique stijl echt iets voor jou. Voor de muren kies je een behangprint met structuur, en voor de meubels kies je rijke stoffen zoals velours, fluweel en faux fur. En omdat kleurgebruik een vereiste is in deze stijl, kies je voor jouw pannenkoekenplant een opvallende pot, bijvoorbeeld in goud. 
  3. Werelds

    Als jouw interieur volstaat met alles wat je hebt verzameld tijdens je reizen, dan past een wereldse, etno stijl goed bij jou. Het van origine Chinese plantje komt in dit interieur het beste tot zijn recht in een exotische pot. Bijvoorbeeld een pot met een interessante vorm of structuur. Ook leuk: een antieke pot met een Oosterse print als knipoog naar zijn Chinese roots.
  4. Groen, groener, groenst

    Is de pannenkoekenplant niet het enige groen in jouw huis? En noemen jouw vrienden je ook wel liefkozend een ‘plant mum’ of ‘dad’? Dan ben je vast bekend met een botanisch interieur. Deze woonstijl is dankzij al zijn referenties naar flora en fauna perfect voor elke natuurliefhebber. De klassieke terracotta pot is de beste keuze voor dit interieurtype.
  5. Terug naar toen

    De pannenkoekenplant is ongekend populair, maar zeker niet nieuw in interieurland. In de jaren ‘70 was de Pilea Peperomioides namelijk ook ontzettend geliefd. Dus als je jouw interieur een vleugje jaren ‘70 wil geven, zet je de plant in een retro pot. Bijvoorbeeld in een oranje, groene of bruine kleur.

Een pannenkoekenplant stekken in 3 stappen

Wil je het liefst nog meer van deze hippe kamerplanten in je interieur? Of wil je graag een plant als deze cadeau geven? Dan hoef je niet direct naar de winkel te rennen. Je kunt namelijk ook zelf gaan stekken: en geloof ons, dat is echt niet moeilijk.

Zie je opeens allemaal kleine bladeren verschijnen vanuit potaarde? Dan kan het stekken beginnen! Deze kleine bladeren zijn eigenlijk allemaal babyplantjes, die naast de moederplant groeien. De ‘baby’s’ vormen het beginsel tot een nieuwe plant, en zijn dus nodig voor het stekken. Verder heb je het volgende nog nodig:

  • Potgrond
  • Een breed drinkglas*
  • Kleine pot
  • Een schaar of een klein mesje

*Je kunt ook direct stekken in een pot in plaats van een glas. Gebruik hierbij stekgrond en -poeder om het groeiproces te stimuleren.

3-stappenplan pannenkoekenplant stekken:

  1. Stekje zoeken

    Zoek naar de grootste babyplant, en graaf het plantje vervolgens ietwat uit. Als je nu goed genoeg bij het plantje kunt komen, knip of snijd je deze –zo dicht mogelijk bij de moederplant– af.

  2. Lekker veel water

    Zet het plantje nu in een glas water die je op een lichte plek in indirect zonlicht plaatst – en daar zo’n twee weken laat staan. Behalve het tussendoor verversen van water, hoef je in deze periode niks te doen. Easy peasy!

  3. Potten

    Zijn er genoeg wortels ontwikkeld? Dan is het tijd voor stap 3! In deze laatste stap ga je de stek in een kleine pot planten. Klein, omdat de wortels van het stekje nog maar kort zijn, en een kleine pot helpt bij het opnemen van water. Wanneer je water geeft, zakt dit namelijk al snel naar de bodem, en wordt het water onbereikbaar voor de korte wortels. Maar ook wanneer je na verloop van tijd de plant gaat verpotten, kies je maximaal een 20% grotere pot dan voorheen. 

Kun je niet wachten om deze retro plant in huis te halen? Je kunt ‘m ofwel Marco shoppen bij onze groene vrienden van Plantsome.

Kan jouw interieur wel wat planten gebruiken? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om al jouw groen te stylen.