paradijsvogelplant in woonkamer

Is een grote, stoere kamerplant precies wat jouw interieur nog mist? En ben je nu op zoek naar een stijlvolle plant die je huis niet alleen opfleurt, maar waar je ook nog eens een echt statement mee kunt neerzetten? Dan tippen wij de paradijselijke Strelitzia. Deze Zuid-Afrikaanse plant is een imposante verschijning door zijn hoogte en grote, groene bladeren. Maar wanneer deze kamerplant in bloei staat, begrijp je pas echt waarom hij zo populair is. De kleurrijke bloemen van de paradijsvogelplant maakt deze sierlijke kamerplant namelijk dé eyecatcher van elke ruimte. Kortom: deze plant moet je hebben. In dit artikel vertellen we alles over de verzorging en styling van deze plant.

Paradijsvogelplant verzorging: zo doe je dat

De van oorsprong Zuid-Afrikaanse Strelitzia–ook wel de paradijsvogelplant, vogelkopbloem of bird of paradise genoemd–is al lange tijd favoriet onder veel interieurliefhebbers. Wij begrijpen wel waarom, want met deze bloeiende kamerplant kun je echt een statement neerzetten in je woonruimte. Hoe ‘groot’ dat statement is, ligt aan de soort Strelitzia die je kiest. Zo wordt de populaire Strelitzia reginae zo’n anderhalve meter hoog. Onze favoriet, de Strelitzia nicolai, kan bij de juiste verzorging tot wel tien meter hoog worden! Maar geen zorgen, in de praktijk kiezen veel mensen voor een Strelitzia nicolai van zo’n twee tot tweeënhalve meter hoog. 

Naast de nicolai en reginae, zijn er nog drie soorten: de alba, caudata en juncea.

Standplaats van de paradijsvogelplant

Waar veel andere planten niet in direct (zon)licht mogen staan, wil de Paradijsvogelplant niks lievers. Omdat deze plantensoort onder direct licht wordt gekweekt, zal die ook niet hoeven wennen aan direct (zon)licht wanneer je ‘m in huis haalt. 

Zoek dus de meest lichte plek in huis uit–bij voorkeur voor een raam op het zuiden–en plaats de vogelkopbloem hier. Wanneer je ‘m op een plek zou zetten met minder zonlicht, dan zullen de bladeren lelijk worden. Belangrijk dus om alleen voor deze plant te kiezen wanneer je weet dat je voldoende natuurlijk licht in huis hebt. Is dit een issue in jouw woonruimte? Bekijk dan ons artikel over planten die weinig licht nodig hebben.

Temperatuur

Qua temperaturen zou je niet zeggen dat de oorsprong van de Strelitzia in Zuid-Afrika ligt. Want bij minimale temperaturen van veertien graden overdag en zes graden ‘s nachts, is de plant al hartstikke tevreden. Tenminste, als je ‘m dan wel ook nog op een lichte plek zet! 

Bruine bladeren

Oh, en niet schrikken: er komt een punt dat de buitenste bladeren bruin zullen kleuren. Dit is een natuurlijk verschijnsel en daarom is er niet veel wat je kunt doen om dit tegen te houden. Wat je wél kunt doen, is de bruine rand verwijderen of het hele blad snoeien–tot ongeveer twee centimeter boven de kern. Iets anders is wanneer er bruine vlekken op de bladeren ontstaan. Dit kun je wel tegengaan, want dit betekent dat de plant te veel water krijgt. 

Hoe geef je een paradijsvogelplant water?

Hoeveel water deze plant nodig heeft, verschilt per seizoen. Zo geef je ‘m in de zomer zoveel water dat het ongeveer een week duurt voordat de potgrond net (!) droog is. In de winter is dit anders, want dan heeft de Strelitzia minder nodig. In de koude maanden geef je de plant bij voorkeur wel wekelijks water, maar pas je de hoeveelheid water aan.  

Waar de bananenplant gek is op sproeien, is dit bij de paradijsvogelplant in principe niet nodig. Wel helpt sproeien tegen het stofvrij houden van de bladeren en het voorkomen van ongedierte. Op zich wel de moeite waard dus om je vogelkopbloem af en toe een sproeibeurt te geven! 

Tip: Kies voor een pot waar eventueel overtollig water kan weglopen. Wanneer je een pot of mand hebt waarin dit niet kan, kunnen je wortels gaan rotten–met rouwvliegjes als gevolg.  

In de spotlight: 3x de strelitzia nicolai stylen

  1. Hotel chique

    Luxe elementen, rijke stoffen, warme kleuren en interessante details: bij de hotel chique woonstijl kijk je je ogen uit. In deze woonstijl komt de vogelkopbloem het beste uit wanneer je ‘m voor een muur zet die is behangen met structuurbehang. Qua pot kies je een kleur die mooi past bij het gekozen behang. Om het geheel rustig te houden kun je voor een ton-sur-ton look gaan en een soortgelijke kleur voor de pot kiezen. 

  2. Scandinavisch

    Rust, eenvoud, functionaliteit én comfort: de pijlers van de Scandinavische stijl zijn in vele interieurs geïntegreerd. Ook typisch Scandi, is buiten met binnen betrekken. Een natuurlijk aspect, zoals een kamerplant, mag daarom niet ontbreken. Voor een Scandinavische ‘look & feel’ zet je de nicolai in een zwarte of lichtgrijze pot.  

  3. Bohemian

    Een bohemian interieur, maar dan minimalistisch ingericht: wij zijn er gek op. In deze woonstijl combineer je lichte kleuren, natuurlijke materialen en statement items–zoals de grote, groene kamerplant uit dit artikel. Styling inspiratie nodig? Zet de plant in een grote rieten mand in de hoek van de kamer. Zorg hierbij wel dat je een afvoersysteem voor het water ontwikkelt of speciale korrels in de pot legt. Naast de plant zet je een loungestoel met een open design neer, bijvoorbeeld van bamboe of rotan en met een zitkussen van licht linnen. Om het gezellige hoekje af te maken, leg je nog een vloerkleed in een lichte kleur en met een interessante structuur onder de stoel.

Extra info over een Strelitzia in huis

Wist je dat de paradijsvogelplant een luchtzuiverende werking heeft? Dit houdt in dat de plant voor extra zuurstof in de woonruimte zorgt en tegelijkertijd schadelijke stoffen afbreekt. Fijn idee dus wanneer je deze prachtplant in je woonkamer zet!

Goed om nog even te melden: de paradijsvogelplant kan dus vrij hoog en breed worden. Wel zo handig dus om bij het tuincentrum een bamboestok of kokosstam te kopen die je in de pot kunt steken. Deze stok of stam houdt de plant in vorm en zorgt ervoor dat ‘ie mooi rechtop blijft staan.

Kan jouw interieur wel een eyecatcher gebruiken? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw groene aanwinst te stylen.