plant verpotten

Eens in de zoveel tijd groeit je groene vriend weer uit zijn jas. Tijd om te verpotten dus, en geloof ons: dat valt echt wel mee. Zo zal je waarschijnlijk meer tijd kwijt zijn aan het uitkiezen van een nieuwe pot (zoveel stijlvolle opties!), dan aan het plant verpotten zelf. Geen vervelend klusje dus voor een interieurliefhebber als jij. In dit artikel geven we je in ieder geval genoeg inspiratie op potten-gebied, en vertellen we ook waarom, wanneer en–niet te vergeten–hoe je zelf een plant kunt verpotten. Succes!

Waarom moet je een plant verpotten? 

Voordat we je alles vertellen over wanneer en–ook niet onbelangrijk–hoe verpotten in zijn werk gaat, gaan we eerst dieper in op waarom dit nodig is. Op zich is dit natuurlijk geen rocket science. Net zoals jij en ik vroeger uit onze kleren groeide, geldt dit ook voor planten. Want onder de juiste omstandigheden (lees: standplaats en verzorging) zal de plant eens in de zoveel tijd weer een maatje groter willen. 

Een grotere pot biedt letterlijk en figuurlijk ruimte. Ruimte om te groeien, maar ook om een grotere waterbuffer in op te slaan en om verstikking te voorkomen. Daarnaast doet de verse potgrond met nieuwe voedingsstoffen de plant ook goed.

Betekent dit dat je na elke groeispurt een nieuwe pot moet kopen? Ja en nee. In het begin zal de plant grotere sprongen maken, maar na enige tijd zal de plant zijn ‘groei tax’ bereiken. Toch heeft ook een uitgegroeide plant baat bij een verse pot eens in de drie jaar. 

Goed. Nu je als planteigenaar weet waarom een nieuwe pot essentieel is, is het tijd om te leren wanneer en hoe je dit het beste kunt doen.

Wanneer verpot je een plant?

Verpotten doe je het beste in de lente, zo ongeveer vanaf half maart. In deze periode breekt de groeitijd aan en krijgt de plant door een toegenomen lichtintensiteit en temperatuur meer energie. Deze energie helpt de plant niet alleen om sneller wortels te ontwikkelen, maar ook om bij te komen van de ‘grote verhuizing’. Ook helpt de extra groeikracht om eventuele beschadigingen tijdens de verhuizing sneller te laten herstellen.  

Een paar uitzonderingen:

 • Een nieuwe plant
  Van pot wisselen in de winter is niet per se aan te raden. Toch kan het voorkomen dat je bijvoorbeeld midden in de winter een nieuwe plant hebt gekocht die je direct in een nieuwe pot wil zetten. In dit geval kun je dat best doen, maar moet je wel extra goed opletten dat de wortels niet beschadigd raken. In de wintertijd heeft de plant namelijk minder energie om de wortels te herstellen.
 • Een bloeiende plant
  Staat jouw plant in de lente volop in bloei? Dan kun je beter even wachten tot de bloeiperiode is afgelopen. Wanneer je dit niet doet, dan heb je kans dat de plant een flinke schok krijgt door de verhuizing en de bloeiperiode sneller is afgelopen.

Hoe moet je een plant verpotten?

Bij het verpotten kun je tussen twee opties kiezen: een pot met of zonder drainage gat. Het voordeel van een drainage gat is dat een teveel aan water kan wegstromen–wat rottingen en rouwvliegjes kan voorkomen. Het nadeel is dat er minder (stijlvolle) opties zijn, én dat je altijd een schotel onder pot moet leggen waar het teveel aan water naartoe kan stromen. Gelukkig is er tegenwoordig ook een derde optie: een pot zonder drainage gat maar met vulcastrat. Dit vulcastrat is een soort grind wat ervoor zorgt dat de watergift gecontroleerd kan worden en de wortels niet verzuipen. 

Wij tippen deze tussenoplossing met vulcastrat als beste manier. Hieronder leggen we in drie stappen uit hoe het verpotten (incl. vulcastrat) in zijn werk gaat!

Een plant verpotten in 3 stappen

Voordat je aan de slag kunt, sla je eerst de volgende benodigdheden in:

 • Een nieuwe pot (die minimaal 20% groter is dan de vorige)
 • Een watermeter
 • Vulcastrat

Alles in huis? Dan kunnen we beginnen!

 1. Plaats de watermeter op de bodem van de pot;
 2. Vul vervolgens de pot met vulcastrat. Zorg hierbij dat de onderste laag hoog genoeg is. In ieder geval zo hoog dat de wortelkluit straks één à twee centimeter onder de rand van de pot uitkomt. 
 3. Nu is het tijd om de kweekpot voorzichtig te verwijderen en de plant in het midden van de pot te plaatsen. Vul de kluit nog wat aan met vulcastrat, et voilà, je bent klaar! 

Aan de hand van de watermeter kun je de watergift nu controleren. Zo weet je dat je moet stoppen met water geven wanneer de watermeter begint te bewegen. 

Prachtige potten: 4x inspiratie voor een nieuwe pot

 1. Authentiek aardewerk

  Ligt de stijlvolle Mediterrane woonstijl helemaal in jouw straatje? Dan mag een sfeervolle pot voor jouw vijg of olijfboom natuurlijk niet ontbreken. Voor een traditionele touch kies je voor authentiek terracotta. Wil je liever iets moderners? Kies dan voor wit, zand of ecru. In ieder geval belangrijk: ga voor een ronde, organische vorm.

 2. Harmonieus hout

  Een houten pot kun je in allerlei woonstijlen kwijt: van stoer industrieel, tot fris Scandinavisch, werelds etno, nostalgisch vintage of eenvoudig Japans. De reden waarom je deze houten pot in al deze stijlen–en meer–kwijt kunt, is omdat je ‘m op allerlei manieren kunt stylen. Denk aan een houten pot met een grote bananenplant voor een grijze muur (industrieel), of een plant die weinig licht nodig heeft in een rustige, Japanse badkamer.

 3. Romantisch rotan

  Rotan is een veelgebruikt materiaal in een romantisch en/of landelijk interieur. Denk aan rotan in vergrijsde tinten, wit of juist in diepbruin. Voor een speels effect kun je een bruine pot voor de helft wit verven. Niet alleen een leuke DIY, maar maakt het nieuwe huis van je plant ook direct een stuk persoonlijker! Qua planten komen de elegante orchidee of Chinese Roos goed tot hun recht in rotan.

 4. Scandinavisch steen

  In het eenvoudige, maar toch warme decor van het Scandinavische interieur, doet een pot van steen het goed. Ga bijvoorbeeld voor lichtgrijs of een geglazuurde variant in een aardse kleur. En aangezien het rustige Scandi interieur best wat kleur mag gebruiken, tippen wij de sierlijke paradijsvogelplant.

Verhuisd jouw plant nog liever vandaag dan morgen naar een grotere pot? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om een nieuwe, stijlvolle pot te scoren.