Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
planten die weinig licht nodig hebben

Fervente plantenliefhebbers zullen het vast herkennen: volle vensterbanken en weinig ruimte over om nieuwe kamerplanten te stallen. Maar ook wanneer alle ‘goede plekken’ bezet zijn, blijft er nog genoeg over wat groen betreft. Zo zijn er ook een heleboel plantensoorten die liever wegblijven van direct (zon)licht en wél graag in de schaduw vertoeven. Fijn voor hen en fijn voor jou, want zo kun je toch nog dat donkere hoekje met groene planten decoreren. Benieuwd naar alle kamerplanten die bestand zijn tegen de schaduw? In dit artikel bespreken we tien planten die weinig licht nodig hebben.

10x planten die weinig licht nodig hebben

Extra fijn: in de plantenwereld lijkt ‘planten die weinig licht nodig hebben’ veelal op te gaan met ‘planten die überhaupt weinig zorg nodig hebben’. Handig dus wanneer jouw vingers niet al te groen zijn, of wanneer je gewoon op zoek bent naar een onderhoudsvriendelijke kamerplant. 

Maar hoe groen je vingers dan wel (of niet) mogen zijn: met onze lijst van schaduwplanten kun je in ieder geval zelfs de donkerste hoekjes in huis opvrolijken. Laat je dus inspireren door de onderstaande selectie van tien planten die weinig licht nodig hebben:

  1. Calathea 
  2. Graslelie (Chlorophytum comosum)
  3. Dieffenbachia
  4. Aglaonema Silver Bay
  5. Zamioculcas
  6. Dracanea marginata (Drakenbloedboom)
  7. Bromelia
  8. Philodendron 
  9. Lepelplant (Spathiphyllum)
  10. Vrouwentong (Sansevieria) 

Kamerplanten weinig licht: deze drie overleven alles

1. Calathea: onze tropische favoriet onder de planten die weinig licht nodig hebben

Breng een tropische sfeer in huis met de vrolijke Calathea. Deze imposante plant komt oorspronkelijk uit het regenwoud in Midden- en Zuid-Amerika, waar het op de vloer van de jungle groeit. Geen wonder dus dat de Calathea baat heeft bij een schaduwrijke omgeving. Sterker nog, krijgt deze jungle plant te veel licht, dan zullen de bladeren vervagen. Goed opletten dus, want het zijn juist deze kleurrijke bladeren die de plant zo bijzonder maken. Qua kleuren kun je overigens ook alle kanten op: van roze tot witte en gele bladeren.

2. Graslelie (Chlorophytum comosum): dé luchtzuiveraar onder de planten die weinig licht nodig hebben

De graslelie is geen onbekende in de Nederlandse huiskamer. Logisch ook, want deze kamerplant is bijna niet kapot te krijgen. Want ondanks dat deze plant best wel één à twee keer per week een slokje water lust, is het geen ramp als dit een keer wordt overgeslagen. Het enige waar je écht goed op moet letten is dat je graslelie niet in direct zonlicht plaatst. Grappig genoeg staat de graslelie symbool voor ‘zorg’. Deze symboliek gaat dan ook niet op voor de eigenaar die voor de plant zorgt, maar juist andersom: dankzij zijn luchtzuiverende eigenschappen zorgt de plant juist voor jou!  

3. Dieffenbachia: dé eyecatcher onder de kamerplanten schaduw

De Dieffenbachia komt oorspronkelijk uit de tropische regenwouden in Midden- en Zuid-Amerika. Indirect zonlicht en een licht vochtige bodem zijn daarom de ideale omstandigheden voor deze populaire kamerplant. De bladeren van de Dieffenbachia kunnen wel anderhalve meter groot worden! Een echte eyecatcher dus deze plant, vooral wanneer je kiest voor een soort met felle, kleurrijke tekeningen op de bladeren.

Donkere hoekjes? Geen probleem voor deze 5 kamerplanten

4. Aglaonema Silver Bay: perfect als eyecatcher op het dressoir

Een klein, donker hoekje opvrolijken met een klein, groen plantje? Dan tippen wij de Aglaonema Silver Bay. Deze van oorsprong Aziatische plant blijft vrij laag staan, omdat het blad bijna direct uit de grond groeit. Deze plant wordt dan ook niet veel groter dan negentig centimeter, wat ‘m ideaal maakt om op een laag dressoir te zetten als slaapkamerplant bijvoorbeeld. En alhoewel de hoogte van de Aglaonema niet iets is om over naar huis te schrijven, maakt deze plant dit meer dan goed met zijn sierlijke bladeren met unieke patronen. Aanrader dus!

5. Zamioculcas ofwel Emerald palm

De Zamioculcas, ook wel de Emerald Palm genoemd, wint steeds meer terrein in de Nederlandse huiskamer. Deze van origine Afrikaanse plant is ontzettend makkelijk te onderhouden, omdat de plant water opslaat in zijn wortels en stam. Erg handig, want zo hoef jij ‘m in de winter slechts eens in de twee à drie weken water te geven. Naast handig, is deze plant ook nog eens leuk om te zien. Met zijn hoge, groene bladeren kleurt deze plant mooi bij allerlei woonstijlen.

6. Dracanea marginata (Drakenbloedboom): dé stoere blikvanger onder de planten die weinig licht nodig hebben

Een stoere naam voor een stoere plant: de Dracanea marginata doet het goed als blikvanger in je interieur. En zelfs als je ‘m even niet verzorgt, blijft de drakenbloedboom stug rechtop staan. Deze aparte bijnaam dankt de plant trouwens aan het rode hars die hij afscheidt wanneer er een snee in de bladeren en/of stam wordt gemaakt.  

7. Bromelia: een fijne kamerplant voor in de badkamer

De tropische Bromelia kan overleven in fluoriderend licht en is gek op een vochtige omgeving. Wel zo leuk dus om een badkamer zonder ramen wat op te vrolijken met deze badkamerplant. De Bromelia is een bloeiende kamerplant en in allerlei felle kleuren te krijgen, vast en zeker ook in een tint die mooi past bij jouw badkamer.  

8. Philodendron: dé ideale plant voor een urban jungle

Als je gek bent op een botanisch interieur of urban jungle vibes, dan tippen wij de Philodendron om je donkere hoekjes mee op te vullen. Deze plant doet het prima in de schaduw, en heeft niet al te veel water nodig. Zolang de grond licht vochtig is, zal de Philodendron niet klagen. 

Nog meer geschikte planten die weinig licht nodig hebben

9. Lepelplant (Spathiphyllum) ofwel Vaantjesplant

De Spathiphyllum–ook wel Lepelplant of Vaantjesplant genoemd–doet het meer dan prima in de schaduw. Sterker nog, als je ‘m op een niet al te lichte plaats zet en genoeg water geeft, kan deze sierlijke plant wel jaren meegaan. Door de witte bloemen die wat weg hebben van, ja echt, lepels, is deze plant ideaal om donkere hoekjes mee op te fleuren.

10. Vrouwentong (Sansevieria trifasciata): een ijzersterke plant

We sluiten de lijst af met misschien wel een van de meest makkelijke planten die er is: de Vrouwentong. Want ook al geef je deze ijzersterke plant weken geen water, zal dit niet aan de frisse, stevige bladeren zijn af te zien. Naast een minieme verzorging, heeft de Sansevieria trifasciata nog een voordeel: de plant zet namelijk giftige stoffen om in zuurstof en reguleert bovendien ook de luchtvochtigheid in de ruimte. Een easy going plant dus, maar mét gezondheidsvoordelen. Wij zijn fan van deze luchtzuiverende plant!

Heb je naast donkere hoekjes ook nog wat lichtere plekken in de aanbieding? En ben je nu op zoek naar het mooiste groen om deze ruimtes mee te vullen? Laat je dan inspireren door onze artikelen over hippe kamerplanten, zoals de pannenkoekenplant en paradijsvogelplant, of lees meer over de avocado plant of orchidee.

Voor welke soort je ook gaat, bij Westwing vind je allerlei potten en accessoires voor jouw kamerplant. Registreer je daarom nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om al jouw groen te stylen–inclusief het donkere hoekje waar je ‘m neerzet!