vijgenboom in badkamer

Al jaren populair op het gebied van interieur, is de trend ‘buiten naar binnen halen’. Dit uit zich onder andere in het gebruik van natuurlijke materialen en aardse kleuren, maar ook zien we deze trend in bijna letterlijke vormen terug. Zo is een eigentijds interieur eigenlijk niet compleet zonder het nodige groen. En dan hebben we het niet over kleine plantjes, maar juist over grote, opvallende verschijningen. Wij tippen de vijgenboom als eyecatcher voor in je interieur. In dit artikel vertellen we alles over de verzorging van deze tuinplant en waar je ‘m het beste neer kunt zetten in huis.

Welke soort vijgenboom is geschikt voor binnen?

De vijgenboom (Ficus carica) vindt zijn oorsprong in west-Azië en vergaarde later populariteit in en rondom het Middellandse Zeegebied. De toenmalige inwoners waren Egyptenaren, Feniciërs en Romeinen, en zij zagen de vruchten als handelswaar en medicijn. Enige eeuwen later, is de Ficus carica in Nederland vooral bekend als tuinplant. Want zolang je ‘m in de winter tegen de ergste kou beschermt, doet de vijg het prima in ons klimaat. En alhoewel de meeste van deze tuinplanten gewoon ‘vijg’ worden genoemd, doet dit geen eer aan de hoeveelheid soorten die deze plant kent. 

Voor een vijgenboom binnen kun je het beste kiezen voor een Ficus carica Brown Turkey. Deze zelf bestuivende kamerplant is goed snoeibaar en bovendien het meest populair in de Nederlandse huiskamer.

Waar zet je de vijgenboom binnen neer?

Wanneer je deze van origine tuinplant naar binnenhaalt, is het belangrijk dat je ‘m rustig laat wennen aan de zon. Plaats de Ficus carica dus eerst op een plek in de halfschaduw. Enige tijd later kun je ‘m op een lichte plek zetten, zoals bij het raam. Door ‘m op een lichte plek te zetten, zal de plant ook weer (sneller) gaan groeien. Oh, en de Ficus carica houdt niet van tocht! Houd hier dus rekening mee bij het kiezen van een plek. 

Een Ficus carica verzorgen – water geven

Wanneer je de juiste plek hebt uitgekozen, ben je eigenlijk al een heel eind. De verzorging van deze prachtige plant is namelijk geen rocket science. In principe zijn water geven en op den duur verpotten het belangrijkst. Hieronder vertellen we over het water geven. Later in het artikel komt verpotten aan bod.

Water geven

Zorg dat de grond altijd (licht) vochtig is. Hierbij is het belangrijk om het verschil tussen vochtig en nat te begrijpen, want van natte voeten moet de Ficus carica niks hebben! Bovendien kan langdurig natte aarde leiden tot rottingen en rouwvliegjes. Een goed uitgangspunt is om de plant eens per week wat water te geven–al kan dit in de zomer wel wat meer zijn. 

Hoe groot wordt een vijgenboom? (incl. verpotten)

Zou je de boom volledig zijn gang laten gaan, dan kan hij onder de juiste omstandigheden meters hoog en breed worden. Niet echt een ideaal formaat voor de Nederlandse huiskamer natuurlijk, en daarom is het kiezen van een ‘kleine’ pot en regelmatig snoeien zeker aan te raden. Dit snoeien doe je wanneer nodig, wat waarschijnlijk zo eens in de twee jaar zal zijn.

Vijgenboom verpotten in 3 stappen

Wanneer de wortels boven de potgrond uitkomen, is het de hoogste tijd om te verpotten. Tenminste, als de vijg nog wel iets groter mag worden. Is dit niet het geval, en wil je ‘m juist kleiner houden, dan knip je de kluit open.

Wanneer je wél wil verpotten, dan doe je dit in drie stappen:

 • Stap 1: kies een nieuwe pot uit. Kies voor een pot die zo’n vijf tot acht centimeter groter is dan de oude pot.
 • Stap 2: vul de nieuwe pot. Vul de pot met potgrond. In het geval je een pot of mand hebt waarbij overtollig water niet weg kan lopen, leg je eerst nog wat grind of hydrokorrels op de bodem van de pot. Deze vermeng je vervolgens met de potgrond. Dit voorkomt rotte wortels.
 • Stap 3: de grote wisseltruc. Nu kun je de vijg uit de oude pot halen. Dit doe je door heel voorzichtig aan de basis van de stam te trekken zodat de gehele kluit uit de oude pot wordt verwijderd. Plaats de boom nu in de nieuwe pot en zorg dat je genoeg ruimte (die vijf tot acht centimeter) rondom de kluit vrijlaat.  

4x vijgenboom in pot stylen in jouw interieur

4x stylingtips voor een vijgenboom in pot:

 1. Strak en modern

  Zijn strak en modern de sleutelwoorden in jouw interieur? En is jouw woonruimte ingericht met luxe elementen en functionele, maar tegelijkertijd smaakvolle, meubels en accessoires? Dan zou een vijgenboom in een zilveren pot van aluminium, chroom of staal niet misstaan in jouw moderne interieur. Het materiaal in zilverkleur geeft de ruimte een futuristische touch, en contrasteert mooi bij de tijdloze vijgenboom.

 2. Klassiek en elegant

  Als jouw interieur zich het beste omschrijft als een klassieke basis met elegante details, dan kun je er ook voor kiezen om niet voor één, maar voor twee potten met vijgen te gaan. In deze modern klassieke woonstijl is symmetrie namelijk een van de kernelementen. Qua stijl van de potten kun je denken aan een pot van marmer, messing, Weens vlechtwerk of een zwarte pot!

 3. Minimalistisch en puur

  Een minimalistisch interieur met een beperkt kleurenpalet, kwalitatieve materialen en subtiele decoratie kenmerkt de woonstijl purisme. In deze stijl vind je voornamelijk aardse kleuren en meubels met een minimalistisch ontwerp. De perfecte manier om deze ruimte op een rustige wijze toch levendig te krijgen, is door een groene kamerplant toe te voegen. Wij tippen daarom de Ficus carica in een pot van hout of glas. 

 4. Werelds en kleurrijk

  Ben jij een echte globetrotter met meerdere stempels in je paspoort? En is jouw interieur een ware afspiegeling van jouw gemaakte reizen? Dan zal de Ficus carica Brown Turkey het mooiste staan in pot van kleurrijk aardewerk of terracotta. Deze materialen sluiten goed aan bij het werelds wonen en de kleurrijke mix van de etno en folklore stijl.

Al enthousiast geworden over de Ficus carica? Of kijk je liever verder naar een andere hippe kamerplant zoals een olijfboom binnen? Of juist iets kleurrijkers, zoals bloeiende kamerplanten? Misschien ga je toch liever voor iets kleiners, zoals een pannenkoekenplant?

Voor welk (bloeiend) groen je ook gaat, een kamerplant in huis halen is altijd een goed idee. In ieder geval doen, is je registreren op Westwing zodat je geen enkele exclusieve deal mist om jouw groene eyecatcher te stylen!