Een lint met een takje als kerstversiering

Nu het einde van het jaar nadert, kijk je terug op alle mooie en minder leuke gebeurtenissen van dit jaar. Het is hét moment om goede voornemens op te schrijven en te leren van afgelopen periode. Daarnaast sta je nog meer stil bij alle lieve familie, vrienden en kennissen in je leven. Bedank ze en stuur hen een mooie kerstkaart met dito wens. Het is extra leuk om een persoonlijke kerstkaart te versturen, juist in deze tijd van digitale berichtjes is het fijn om iets tastbaars door de brievenbus te krijgen.

Je kunt een kerstkaart natuurlijk kant-en-klaar kopen. Er zijn genoeg exemplaren te koop: grappig, serieus, subtiel of juist over-de-top. Alles kan. Maar je kunt ook kerstkaarten zelf maken. Lekker creatief en origineel. Laat je inspireren!

Waarom kerstkaarten maken?

Kerstkaarten sturen is een eeuwenoude traditie. Wist je bijvoorbeeld dat de eerste kerstkaart is verstuurd door Sir Henry Cole in 1843? De Londenaar en topambtenaar kon door zijn grote sociale netwerk niet op bezoek bij al zijn vrienden en familie en besloot in plaats daarvan een kaartje te sturen. Nu, bijna 180 jaar later, versturen we ze nog steeds. Wel worden de kerstgroeten steeds vaker via de app of mail gedaan. Zonde! Want kerstkaarten krijgen en sturen is namelijk heel leuk.

Het einde van het jaar is bij uitstek de tijd om elkaar lieve en mooie wensen te sturen. Een goed moment om stil te staan bij alle bijzondere gebeurtenissen van het afgelopen jaar en je waardering voor elkaar te uiten. Bovendien is het leuk om kerstkaarten te maken.

Aan de slag: 7x leuke ideeën

De leukste kerstkaarten maak je natuurlijk zelf. Zo ziet diegene naar wie je de kaart stuurt dat je er moeite in hebt gestopt. Zo wordt de kaart nog bijzonderder! Wij geven een paar leuke zelf-maak-ideeën:

1. Met kerstballen

 • Vouw een stuk karton (kleur naar keuze) in kaartvorm.
 • Knip uit verschillende stoffen, behang (met of zonder print), vilt en cadeaupapier kerstballen in verschillende groottes. Dit kun je natuurlijk met elke vorm doen, zoals kerstbomen, kerststerren of kerstengeltjes.
 • Plak verschillende grootte in lagen op elkaar. Voor extra dimensie plak je er schuimlaagje tussen waardoor de kerstballen meer naar voren komen.
 • Teken met een dunne stift een touwtje aan de kerstballen en schrijf er in je allermooiste handschrift een fijne boodschap op.

2. Knutsel erop los

Heerlijk kneuterig, maar met stempels in de vorm van sneeuwvlokken, kerststerren en kerstbomen, ponsapparaatjes, vouwblaadjes, glitterstickers en crêpepapier maak je de mooiste kaarten. Maak het helemaal eigen met washitape, linten en foto’s van het gezin (of knip leuke plaatjes uit een tijdschrift).

3. Handletteren

Ben jij goed in handletteren en houd je keurig elke week je bullet journal bij? Maak leuke kerstdoodles op stevig karton, et voilà, klaar is je kerstkaart.

4. In de vorm van een kerstbal of kerstboom

 • Knip stevig karton uit in de vorm van een kerstbal of kerstboom.
 • Bind hier verschillende kleuren en printen linten op en plak vast.
 • Knip het lint langs de cirkel of boom af.
 • Aan de achterkant schrijf je een mooie kerstwens.

5. Lintenboom

 • Vouw een stuk karton als kaart.
 • Plak stukjes lint zigzaggend aan de voorkant van de kaart, oftewel de boom.
 • Plak een stersticker als piek bovenaan de boom en een stukje bruin vilt dient als stam onderaan de linten.
 • Schrijf een tekst aan de binnenkant van de kaart.  

6. Kinderkunst

Laat je kinderen een mooie tekening maken die in het teken staat van Kerst. Scan deze in en laat afdrukken. Als je zelf een goede printer hebt, kun je de kaarten ook zelf afdrukken.

7. Creatief met foto’s

Kies een oude foto uit, bijvoorbeeld van de kinderen die een sneeuwpop maken of buiten sleetje rijden. Laat deze mooi afdrukken en schrijf achterop een persoonlijke boodschap. Het is ook leuk om met het gezin een foto te maken, lekker kneuterig voor de kerstboom of met foute kersttruien aan.

Daarnaast kun je aan de slag met photobooth-accessoires, zoals kerstmutsen, kransen, hoeden, brillen en ander leuks. Zet de zelfontspanner aan en maak een lading foto’s. Kies de leukste uit of maak een velletje met vier favorieten die samen de kerstkaart vormen. 

Kerstkaarten maken: wat schrijf je op een kerstkaart?

‘Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar’ is natuurlijk niet een erg originele tekst voor op een kerstkaart. Wil jij het dit jaar eens iets anders aanpakken? Schrijf dan een mooie quote of leuk gedicht. Geen inspiratie? Het internet (hallo, Pinterest!) staat vol leuke, mooie en ontroerende teksten! Of maak het persoonlijk en haal herinneringen op aan het afgelopen jaar.

Kerstkaarten leuk neerzetten of hangen

De kerstkaarten die jij hebt ontvangen, kun je op verschillende manieren leuk neerzetten. Zet ze bijvoorbeeld op het dressoir, in een boekenkast, op de eettafel of hang ze speels op aan een touwtje. Dit geeft een lekker feestelijk sfeertje aan de woonkamer.

Hieronder vind je meer leuke ideeën:

 1. Rasterrek

  Zet een zwarte of gouden metalen rasterrek tegen de muur en klem hier de mooiste kerstkaarten aan

 2. Lichtjesslinger

  Hang een lichtjesslinger aan de muur. Wel in de buurt van een stopcontact zodat de lichtjes ook daadwerkelijk aankunnen of ga voor een slinger die werkt op batterijtjes. Plak de slinger vast met washitape of hang om spijkertjes aan de muur. Tussen de lampjes knijp je kleine knijpertjes vast. Aan deze knijpers hang je de mooiste kerstkaarten.

 3. Kaartenboom

  Maak een kaartenboom, oftewel zaag bamboetakken of wilgentakken op lengte. Maak allereerst een driehoek op de lengte die je wilt. Lijm, bind of spijker dit vast. Maak dan drie rijen dwarsbalken vast. Hang hier mooie kerstkaarten overheen. Het is leuk om ze op kleur te selecteren voor meer eenheid. Zet de kaartenboom tegen de muur.

Voor als je geen tijd of zin hebt: verstuur kerstkaarten online

Heb je geen zin of tijd om kerstkaarten zelf te maken of te schrijven? Verstuur dan kerstkaarten online (bijvoorbeeld via Greetz of Hallmark), vaak kan je zelf een ontwerp kiezen en opleuken met bijvoorbeeld een foto van je gezin. Bij elk kaartje kun je een persoonlijke boodschap tikken. De kaarten worden rechtstreeks verstuurd, dus je hoeft ook geen postzegels meer te plakken. Handig!

Nog meer kerst inspiratie

Klik snel verder en lees wat de nieuwste trends zijn met betrekking tot kerstballen, kerststukjes maken, kerst decoratie, kerstcadeautjes voor hem en haar, kersttafeldeco en andere kerstknutsel-ideeën.

Laat je inspireren door de nieuwste inrichting voor jouw kersthuis. Van kerstballen, kerstbomen en kerststolpen tot kerstverlichting en knutselideeën waarmee je de mooiste kerstkaarten gewoon zelf maakt. Dit maakt Kerst nog specialer en persoonlijker.

Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis te decoreren met prachtige kerstversiering die helemaal bij de stijl van jouw huis past!