Gratis retourneren
Recht op retourneren tot 31.1.’23
Schoenzetten header voor openhaard met kerstdecoratie en adventkalender

Heel veel mensen wachten in spanning af tot het kerstgedruis weer begint. De adventskalender geeft alvast een ‘heerlijk’ voorproefje van al die gezelligheid en telt af tot Kerst van start gaat. Ideaal voor mensen die ongeduldig zijn en bijna niet meer kunnen wachten, want met deze december kalender kan je vanaf 1 december tot Kerstavond een vakje of luikje openmaken. Weten hoe je zelf een adventskalender maakt? In dit artikel lees je de leukste ideeën.

Vroeger stond er achter elk luikje een verhaaltje, tegenwoordig zijn de luikjes gevuld met kleine cadeautjes of lekkernijen, zoals chocolaatjes. Het maakt die toch al gezellige en sfeervolle periode nog leuker! Daarnaast is de kalender ook een goed trucje om bij kinderen de onrust weg te nemen. Want over hoeveel nachtjes is het Kerst? Maak er een soort ritueeltje van om elke ochtend samen een vakje open te maken.

De geschiedenis van de adventskalender

De vier weken voor Kerst worden ook wel Advent genoemd. In die weken bereiden christenen zich voor op het feest en ‘wachten’ ze op de geboorte van Jezus. Niet voor niets is het woord ‘Advent’ afgeleid van het Latijnse woord ‘Adventus’ wat ‘komst’ betekent. Traditioneel gezien wordt er elke zondag van de Advent, in de kerk of thuis, een kaars aangestoken. Hierdoor branden er de laatste zondag voor Kerst 4 kaarsen.

Er zijn veel tradities ontstaan om de lange, spannende wachttijd tot Kerst wat leuker te maken, en een daarvan is de Adventskalender. De oorsprong hiervan ligt in Duitsland, zo’n 150 jaar geleden. Het idee achter deze december kalender is dat je van 1 december t/m 24 december elke dag een luikje of vakje openmaakt.

Zelf een adventskalender maken: 4x ideeën

Natuurlijk kun je zo’n december kalender in de winkels kopen, maar het is leuker en persoonlijker om er een zelf te knutselen voor kerst. Zeker nu je toch bezig bent met het versieren van de kerstboom en misschien wel het maken van kerstdecoratie. En het is niet eens moeilijk! We hebben vier ideeën voor je op een rijtje gezet!

Idee 1: in de wc-rolletjes

 1. Verzamel 25 wc-rolletjes en verf deze eventueel in een kleur naar keuze.
 2. Zet een wc-rol op een groot stuk cadeaupapier in de kleur van het karton en trek over. Houd hierbij genoeg ruimte tussen de cirkels. In totaal heb je 48 cirkels nodig.
 3. Schrijf in het midden van de cirkels de nummers 1 t/m 24 en knip de cirkels iets groter uit.
 4. Leg de cirkels over een van de openingen van de wc-rol en plak vast met lijm. Zorg ervoor dat de cijfers in het midden zitten.
 5. Vul de wc-rolletjes met kleine cadeautjes of verpakte lekkernijen. Plak hierna de andere kant van de rol dicht.
 6. Daarna plak je de rolletjes in de lengte aan elkaar vast met wat papierlijm. Zorg dat de rij 4 wc-rollen in de breedte heeft en 6 in de hoogte.
 7. Vouw dan een stuk karton doormidden, let op, het karton moet twee keer zo breed zijn als de geplakte wc-rollen. Knip op maat en zet het gevouwen karton, oftewel het dak, bovenop de wc-rollen en plak weer vast met lijm.
 8. Maak hierna het laatste wc-rolletje vast aan het dak, oftewel de schoorsteen. Laat een tissue uit de wc-rol losjes uit de schoorsteen komen, oftewel de rook.

Idee 2: op het prikbord

Print leuke kaartjes van dezelfde grootte en in dezelfde kleurstelling met hierop de nummers 1 t/m 24 uit. Zorg ervoor dat elk kaartje weer een ander ontwerp heeft, bijvoorbeeld zigzaggend of met polkadots. Het ene cijfer is sierlijk terwijl het andere statisch is. Mocht je mooi kunnen schrijven en tekenen kun je dit natuurlijk ook zelf maken. Schrijf achter op de kaarten mooie kerstgedachten of quotes.

Een Adventskalender hoeft niet altijd fysieke cadeautjes te bevatten. Soms kunnen lieve woorden ook als een cadeautje aanvoelen. Verdeel de kaarten over een prikbord en prik vast met een punaise. Of verdeel de kaarten over een groot vel stevig papier en plak de bovenkant van de kaartjes vast met lijm of een stukje washitape. Geef de december kalender aan bijvoorbeeld je beste vriendin.

Idee 3: aan de tak

Online zijn genoeg kleine inpakdoosjes te vinden, waardoor je zelf niet al teveel hoeft te knutselen. Plak op de doosjes stickertjes in de cijfers 1 t/m 24, stop de cadeautjes erin en maak vervolgens dicht. Maak hierna dunne touwtjes vast aan de doosjes, bind deze in verschillende hoogtes vast aan een robuuste tak en hang ze bijvoorbeeld op aan de muur.

Ook leuk: maak zelf een kerstguirlande voor aan de muur!

Idee 4: in de zak

 1. Knip een wit touw van 5 meter in 4 gelijke stukken.
 2. Schrijf op 24 papieren, bruine boterhamzakjes de nummers 1 t/m 24 met zwart viltstift. Tip: ook leuk om te doen met een gouden of zilveren glitterpen.
 3. Vul de zakjes vervolgens met cadeautjes.
 4. Hang aan elk stuk touw 6 zakjes en houd hierbij ongeveer 3 à 4 centimeter afstand tussen de zakjes. Wikkel de opening van de boterhamzakjes om het touw en plak vast.
 5. Nadat je alle zakjes op deze manier hebt vastgemaakt, hang je de 4 stukken touw onder elkaar op.
 6. Versier de uiteindes van het touw met wat kerstgroen, zoals een stukje dennenboom of hulst en maak vast met binddraad. Tip: je kunt er ook andere kerstdecoratie aan ophangen, zoals een kerstbal, belletje of glitterende sterren.

Ideeën voor cadeautjes in de december adventskalender

De doosjes, zakjes of andere verpakkingen die je gebruikt voor een Adventskalender zijn vaak niet zo groot, hier moet je rekening mee houden als het gaat om de cadeautjes. Je wilt natuurlijk niet dat je te grote cadeautjes hebt gekocht voor de Adventskalender. Hieronder vind je een paar mini-cadeau-ideeën voor zowel volwassenen als kinderen.

Adventskalender cadeautips voor volwassenen

 • Sleutelhanger
 • Foto van jullie samen
 • Mini-beautyproduct (parfum, bodylotion, douchegel of handcrème)
 • Mini-drankflesje
 • Een verpakte lekkernij (zoals bonbons of kerstkransjes)
 • Cadeaukaart

Op zoek naar een groter kerstcadeau? We hebben ook de leukste kerstcadeaus voor mannen en kerstcadeaus voor vrouwen voor je op een rijtje gezet!

Adventskalender cadeautips voor kinderen

 • Knikkers
 • Een gum
 • Strijkapplicatie
 • Sieraadje
 • Haarspeldje
 • Potje klei
 • Legopoppetje
 • Krijtjes
 • Mini-potloden
 • Klein speelgoed

Op zoek naar nog meer kerstinspiratie?

Weten wat de nieuwste kerst trends zijn met betrekking tot kerstservetten vouwen, kerststukjes, kerstcadeautjes en kersttafel decoreren? Klik dan snel verder!

Een Adventskalender komt nog mooier tot zijn recht in een huis vol leuke en mooie kerstdecoratie. Van prachtige kerstballen, kerstbomen en kerststolpen tot kerstverlichting, kerststukjes en feestelijke bloemen, ze maken het gezellig, warm en sfeervol in huis! Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis te decoreren met prachtige kerstversiering die helemaal bij de stijl van jouw interieur past!