Kerstboom met verlichting en kerstversiering in de woonkamer

Ja, het is weer (bijna) december! De gezelligste, maar ook meteen drukste, maand van het jaar. Krijg jij het benauwd als je denkt aan wat je allemaal nog moet regelen? Geen zorgen. Alles wat je nu al kunt voorbereiden, scheelt weer kerststress. Wij hebben met deze kerst checklist de beste tips voor je op een rij gezet. Dit jaar ga jij stressvrij de feestdagen in en geniet je volop!

Waarom een checklist?

Zo heb je in één klap overzichtelijk wat je nog allemaal moet doen voor Kerst. Onze tip: stel zo min mogelijk uit, je zult zien dat je al heel veel dingen voor Kerst ver van tevoren kunt voorbereiden. Laten we beginnen!

Kerst checklist 1 – Drie weken voor Kerst

 1. Koop of maak de kerstkaarten en schrijf een kerstspreuk. Doe ze meteen op de post, dan kan je dat meteen afvinken.
 2. Bereken je wat je budget is voor de kerstcadeaus en kerstboodschappen.
 3. Koop je cadeaupapier en leuke inpakfrutsels, zoals linten, strikken en washitape.
 4. Maak je een overzicht van welke cadeaus je allemaal moet kopen. Deze koop je al zoveel mogelijk. Houd de reclamefolders in de gaten. Misschien is dat ene cadeau dat jij wilt kopen wel in de aanbieding. Bewaar de bonnetjes in een envelop. Mocht iemand onverhoopt zijn of haar cadeau niet leuk vinden, kun je het altijd nog omruilen.
 5. Haal daarna je de kerstversiering van zolder.
 6. Controleer je of alle kerstlampjes en lichtslingers het nog wel doen. Check ook meteen of je nog genoeg kerstbalhaakjes en kerstballen hebt.
 7. Check je of je alle kerstversiering en kerstballen van voorgaande jaren nog mooi vindt. Zo niet, koop dan wat nieuwe kerstdecoratie (of maak het zelf).
 8. Koop je de kerstboom en tuig je hem op. Kerst kan niet vroeg genoeg beginnen!
 9. Maak of koop je een kerststukje.
 10. Verzamel je recepten voor het kerstdiner, en probeer je deze ook al uit. Dan weet je precies wat je moet doen op de grote dag, en dat geeft al zoveel rust.
 11. Maak je een boodschappenlijstje van wat je allemaal nodig hebt voor het kerstdiner. Ook haal je alvast de dingen in huis voor het kerstdiner die lang houdbaar zijn.
 12. Check je of het tafellinnen, servies en bestek nog helemaal mooi en compleet zijn. En of je er genoeg van hebt.
 13. Maak je op Spotify of Deezer een fijne Kerst-afspeellijst. Bedenk ook welke kerstfilms je dit jaar wilt kijken.
 14. Bedenk je wat je aan wilt trekken tijdens de feestdagen. Past het? Staat het? Is het nog mooi? Zo niet, shop je een mooie outfit bij elkaar.

Kerst checklist 2 – Zeven dagen voor Kerst

 1. Ben je dol op het maken van foto’s? Koop dan fotoprops compleet in kerstsferen. Zo worden je foto’s nog leuker en grappiger.
 2. Kijk je of je leuke gezelschapsspellen in huis hebt. Zo niet, laat dan de visite wat spellen of quizzen meenemen. Spelletjes spelen is een leuke activiteit om te doen met de hele familie.
 3. Schrijf je het menu en de naamkaartjes alvast op mooi papier.
 4. Bedenk je hoe je de borden wilt opmaken en presenteren.
 5. Bestel eventueel je chocolaatjes, taart, vlees of brood bij de patissier, traiteur of bakker. Ook dit scheelt weer stress, want je kunt je bestelling vaak een dag voor Kerst ophalen.

Kerst checklist 3 – Twee dagen voor Kerst

 1. Koop je alvast wat kerstgroen dat je op tafel neerzet.
 2. Koop je de verse producten die je nodig hebt voor het kerstdiner. Wacht niet tot de allerlaatste dag voor Kerst, want dan is het stressen geblazen als die ene groentesoort of mascarpone voor de tiramisu overal is uitverkocht.
 3. Maak je alvast de dingen voor het kerstdiner die op moeten stijven in de koelkast of vriezer.

Krijg je van Kerst alleen maar stress? Welnee!

Vergeet vooral niet te genieten van de feestdagen. Dan voel je hoe de kerststress wegebt. Kerst ontspant en maakt in eerste instantie namelijk vrolijk. Natuurlijk omdat het de meest magische en mooiste periode van het jaar is, maar ook de nostalgische gevoelens, de vele lichtjes en kleurrijke kerstballen in de boom zorgen voor meer energie en een blijer gevoel.

Anti – kerststress – tips

 1. Verander de ‘moet’-gedachte

  Kerst moet niet tiptop in orde zijn. Dan stel je onredelijk hoge eisen aan jezelf en dat zorgt voor kerststress. Onthoud dat Kerst om het gezellige samenzijn gaat met familie en vrienden. Eten, drinken, cadeautjes en er mooi uitzien, zijn geen vereiste om het gezellig te hebben.
 2. Vraag om hulp

  Niet alleen jij hoeft de hele Kerst checklist af te vinken. Overleg met het gezin, familie en vrienden wie wat doet. Hierdoor wordt de ‘last’ verdeeld.
 3. Ontspan!

  Zorg voor voldoende ontspanningsmomenten. Maak bijvoorbeeld een wandeling waarbij je drukke plekken vermijdt. Dit werkt rustgevend, vooral als je middenin de natuur bent en de vogeltjes hoort tsjirpen.
 4. Altijd back-up

  Bedenk dat veel supermarkten gewoon op Eerste en Tweede Kerstdag open zijn. Dus mocht je nog een ingrediënt vergeten zijn, kun je naar de supermarkt. Deze back-upgedachte scheelt je weer stress.
 5. Shop online

  Bestel de cadeautjes online. Deze worden vaak al binnen een of twee werkdagen thuisbezorgd. En heel fijn: je hoeft niet de drukke winkels in.
 6. Word stressvrij van heerlijke geuren

  Pel bijvoorbeeld een sinaasappel, eet ‘m op en geniet tegelijkertijd van de geur. Volgens een Australische studie is de geur van deze vrucht net zo kalmerend als de geur van lavendel. Bovendien geeft de frisse citrusgeur je een boost aan energie.
 7. Kies letterlijk een behapbaar menu

  Maak het jezelf gemakkelijk en stel een simpel, maar lekker kerstmenu samen. Dan hoef je niet in de stress te zitten of de tiramisu is gelukt en of de kalkoen wel gaar is. Maak daarbij bijgerechten die je makkelijk een of twee dagen van tevoren kunt klaarmaken. Zo hoef je op de dag zelf niet te hollen en vliegen.

Op zoek naar nog meer inspiratie?

Laat je inspireren door de nieuwste inrichting voor jouw kersthuis. Van kerstballen, kerstbomen en kerststolpen tot kerstverlichting en knutselideeën waarmee je de mooiste kerstkaarten en kerstdecoratie gewoon zelf maakt. Dit maakt de feestdagen samen met onze kerst checklist nog specialer en persoonlijker. Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis te decoreren met prachtige, feestelijke decoratie die helemaal bij de stijl van jouw huis past. Zo heb je daar in ieder geval geen kerststress van!