DIY kerstbal luchtballon

Nog een paar dagen en dan zitten we allemaal gezellig aan het kerstdiner. Wij hopen dat jullie allemaal een hele gezellige kerst hebben. Maar eerst hebben wij nog een leuke DIY voor jullie! Wij zijn aan de slag gegaan met iets leuks voor in de kerstboom: een kerstbal luchtballon! In dit artikel leggen wij uit hoe je creatief aan de slag kunt met kerstballen en deze kunt maken. Is ‘ie schattig, of is ‘ie schattig? De luchtballon neemt wel nét een beetje meer ruimte in beslag dan ‘gewone’ ballen, maar dat moet vast wel lukken. Als je weet hoe je ze moet maken is het allemaal niet zo moeilijk, sommige handelingen zijn echter wel een beetje tricky. Maar ik ga het allemaal uitleggen, lees snel verder!

DIY kerstbal luchtballon: benodigdheden

Wat heb je nodig om een kerstbal luchtballon te maken

  • Plastic kerstbal (moet echt van plastic zijn!).
  • Oogschroefje (zo klein mogelijk).
  • Papier
  • Touw
  • Eventueel versiersels
  • Lijm
  • Schaar
  • Paperclips / wasknijpertjes (om het papier vast te zetten).

Het is leuk wanneer de kerstballen een soort van patroontje hebben. Zo zien echte luchtballonnen er namelijk ook uit. Gelukkig is er ruime keuze qua verschillende kerstballen.

Luchtballon van een kerstbal maken in 7 stappen

Stap 1: oogschroefje vastdraaien in de kerstbal

Als eerste ga je het oogschroefje in de bovenkant van de kerstbal draaien. Zorg ervoor dat je kijkt waar het midden zit, anders hangt de luchtballon schreef. Doe dit rustig en voorzichtig, het plastic kan snel splijten. Dat gebeurde bij mij ook bij één bal. Het kan een paar minuutjes duren voordat je helemaal door het plastic bent, maar het is toch belangrijk om dit geduldig te doen. Aan het oogschroefje kun je een lintje maken, om de bal op te hangen. 

Stap 2: het bakje maken

Daarna kun je het bakje gaan maken. Ik tekende eerst op papier hoe het bakje eruit moest komen te zien. Je tekent eigenlijk gewoon de vormen van een kubus, min één kant. Het mandje is 2 cm bij 2 cm. Aan de vierkantjes tekende ik kleine plakrandjes. 

Stap 3: plak het mandje vast

Vervolgens plak je het mandje aan elkaar vast met behulp van lijm en de plakrandjes. Het is een beetje friemel-werk, gebruik dus goede lijm. Terwijl de lijm aan het drogen is, zou je de plakrandjes vast kunnen zetten met paperclips. Zo weet je zeker dat het goed blijft zitten. Mijn ervaring met gevouwen papier is dat het snel weer loslaat omdat het papier alle kanten op wilt. De paperclips houden alles netjes op zijn plaats.

Stap 4: het mandje versieren

Het mandje zou je kunnen versieren met confetti, glitters, strikjes, stiften, noem maar op. Ik gebruikte wat confetti in de vorm hartjes en sneeuwvlokjes. Wanneer de lijm droog is, kun je de paperclips eraf halen. 

Stap 5: de touwtjes bevestigen

Daarna komt het meest lastige gedeelte: de touwtjes vastmaken aan het mandje. Het duurde bij mij even voordat de touwtjes precies even lang waren. Knip om te beginnen twee stukjes touw af, allebei even lang. Maak eerst het ene stuk touw vast aan het mandje en daarna het tweede stuk. Het is de bedoeling dat de lus die ontstaan, van beide touwtjes even lang is. Anders hangt het mandje scheef. 

Stap 6: de touwtjes bevestigen aan het mandje

Dit doe je door in alle hoeken één uiteinde van de touwtjes vast te maken met plakband. Dit is echt friemelen en freutelen, maar het is mij uiteindelijk ook gelukt. Dus het moet jullie ook wel gaan lukken :-)! Mijn touw ging snel splijten, ik raad dus aan om stevig touw te gebruiken dat niet snel splijt

Stap 7: en klaar is je luchtballon kerstbal

Kijk of de touwtjes gelijk zitten qua hoogte en hang volgens het mandje aan de touwtjes op aan het ophanghaakje van de kerstbal. Dit gaat het makkelijkst wanneer je dit stukje even uit de kerstbal haalt.

Meer knutsel ideeën voor kerst!

Er zijn natuurlijk ook veel mogelijkheden als het gaat om Kerstknutsels voor kids maar ook voor volwassenen. Bekijk dit artikel waar de 10 leukste kerst knutselen ideeën in genoemd worden en waarin we verschillende kerstversiering ideeën delen. Check ook dit leuke artikel over het zelf maken van een kerstmobiel. Laat je inspireren om zelf aan de slag te gaan met kerstdecoratie maken – ook voor de Kerstversiering buiten. Wil je zeker weten dat je helemaal klaar bent voor Kerst? Check dan onze Kerst checklist en de Kersttrends 2021. In ieder geval heel veel knutsel plezier gewenst! 

Helemaal in de kerstsfeer na het lezen van dit artikel? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste kerstdecoratie!