Kersttrends 2020: met een roze achtergrond en toupe kerstballen

De meeste mensen kijken uit naar het moment dat ze de kerstboom op kunnen tuigen. Kerstboomversiering is niet voor niets de populairste kerstdecoratie. Zo’n boom geeft niet alleen meer kleur in huis, hij zorgt ook voor meer sfeer, warmte en gezelligheid. Pas de decoratie qua kleuren en prints aan aan de rest van het huis. Zo wordt de kerstboom echt een interieurstuk. Lees hier alles over mooie, originele en trendy kerstboomversiering!

Waarom versieren we met Kerst eigenlijk een boom?

De Germanen vierden de kortste dag van het jaar met het Midwinterfeest. De donkere dagen werden zo verjaagd, en tegelijkertijd werd het nieuwe leven gevierd. De spar, die het hele jaar door mooi groen van kleur blijft, speelde hierbij een grote rol. Ze versierden de bomen met vruchten en hingen groene takken in huis. Ook werden er offers gebracht, iets dat lijkt op de cadeautjes die wij nu onder de boom leggen. In de zestiende eeuw werden twee tradities, het feest van het licht en de geboorte van Jezus, samengevoegd. Beide tradities symboliseren namelijk een nieuw begin.

Kerstboomversiering 2.0

Een kerstboom versieren gaat verder dan alleen een paar lichtslingers in de kerstboom draperen en wat kerstballen ophangen. Wij laten je zien hoe je je kerstboom net even anders versiert. Zo maak jij de blits met een originele boom:

Verlichting – verschilllende vormen voor in de boom

Voordat je de lichtslingers in de boom drapeert, is het handig om te checken of de verlichting het nog wel doet. Haal de slinger eventueel uit de knoop. Drapeer de basisverlichting dichtbij de stam. De andere lampjes, klein, groot en in leuke vormen, kun je wat meer aan de buitenkant van de takken bevestigen. Zo heeft de boom genoeg licht en zijn alle mooie ornamenten en kerstballen goed zichtbaar.

Wissel de soorten verlichting met elkaar af: zo kun je de traditionele kerstboomverlichting goed afwisselen met snoeren van lichtbollen. Dit geeft een mooi lichtspel.

Ook kun je spelen met vormen. Slingers van lichtbollen gaan bijvoorbeeld goed samen met lampionnetjes of lichtslingers in de vorm van een kerstmuts, dennenboom, kerstster of sneeuwvlokje. Dat geeft een heel leuk en origineel effect aan de kerstboom.

Daarnaast zien we dit jaar ook lichtslingers met nepplanten eromheen gedrapeerd, zoals een guirlande van eucalyptus met sfeervolle verlichting. Hang deze bijvoorbeeld in een witte kunstboom of steigerhouten boom voor een leuk en origineel effect.

Takken in de boom – meer body en een origineel detail

Takken in de boom? Jazeker! Dit staat geweldig bij kerstballen in groentinten. Het versterkt die natuurlijke en botanische look, iets wat we dit jaar veel gaan zien. Maar die leuke takken in de boom hebben ook nog een functie. Ze zorgen er namelijk voor dat de kerstboom ook veel voller oogt.

Je kunt er echte, maar ook neppe takken in leggen, zoals katoenbolletjes, takjes met rode besjes, eucalyptus, asparagus of hulst. Om ervoor te zorgen dat de takken er niet uitvallen, bind je de takken aan de boom vast met binddraad.

Ook leuk: geef je boom de finishing touch met een paar grote bloemen!

Kerstboomversiering – kerstballen en ornamenten

 1. Warme gloed. Dit jaar zien we veel kerstboomversiering in de kleuren goud, terracotta en okergeel en alle kleurschakeringen hier tussenin. Dit geeft een warm en prachtig effect aan de boom. Combineer deze kleuren kerstballen met houten en wollen ornamenten en nepkaarsjes om dat warme gevoel te versterken.
 2. Gezellig Scandinavië. Haal het ongerepte Scandinavië naar je kerstboom. Het is stoer en aards met materialen die niet voor de hand liggen om in de boom te hangen. Denk aan denim, kurk en steen. Versier de boom met stenen ijsbeertjes of hertjes die de natuur van Scandinavië weergeven. Hang daarnaast kerstballen en ornamenten op in koele kleuren als sneeuwwit, blauw en turquoise. Het aardse effect creëer je met houten en kurken hangers.
 3. Klassiek met een twist. Waan je in een chalet en combineer de traditionele kerstkleuren als groen, rood en wit met gouden en houten elementen. Spray bijvoorbeeld wat sneeuwpoeder over de takken om dat winterse, besneeuwde chalet-gevoel te creëren. Of versier de kerstboom met kerstballen met een klassiek printje, zoals de Schotse ruit. Combineer met sfeervolle ornamenten in de vorm van Kerstmannen, bellen, schaatsen, notenkrakers, gingerbread mannetjes en nog veel meer.
 4. Stijlvol Art Deco. De kleuren roze en aubergine voeren hier de boventoon. Deze tinten geven je boom meteen meer allure en elegantie. Vooral als je de kerstboom versiert met fluwelen kerstballen, veertjes en gouden ornamenten.

Kerstboomversiering in alle soorten en maten

Er zijn geen regels wat betreft kerstboomversiering. Je kunt losgaan met allerlei kleuren en soorten kerstballen. Naast de klassieke glazen kerstballen, kun je ook kiezen voor kerstballen en ornamenten van plastic, porselein, metaal, textiel en hout. Natuurlijke materialen, glinsterende elementen en decoratieve linten en stoffen zijn populair.

Houten decoratie is vooral geschikt als je nog kleine kinderen in huis hebt. Mocht er aan de boom getrokken worden en de houten ornamenten vallen uit de boom, is dat geen probleem. Ze kunnen tegen een stootje.

Transparante, glazen kerstballen geven je kerstboom een elegante touch, terwijl strikjes van mooi lint de boom net dat beetje extra geven. Wissel kerstballen af met andere decoratie, zoals engelen, engelenhaar (heerlijk ouderwets, maar daarom ook zo leuk!) nepkaarsen, sterren of kleine cadeautjes. Laat de kleur van de kerstboomversiering overeenkomen met de kleur van de kerstdecoratie in huis, dit zorgt ervoor dat alles mooi in balans is.

Kerstboomversiering – vergeet de voet niet

Zet de kerstboom in een mooie mand of stoere krat. Bij een klassieke boom kun je over de voet een rood kerstboomkleed leggen. Instant warmte en gezelligheid krijg je door een nepbontje als kleed te gebruiken. Stijl de boom verder af met cadeaus en blokken haardhout. Heerlijk cosy!

Kerstboom versieren: een 6-stappenplan en nog meer stylingtips

First things first. Voordat je begint met het versieren van de kerstboom kun je een ‘echte’ boom beter even laten wennen in de garage voordat je hem in de woonkamer plaatst om zo naaldverlies tegen te gaan. Zorg ervoor dat de boom stevig staat voordat je begint met het versieren.

In zes stappen je kerstboom versieren:

 1. Eerst de finishing touch

  Voor het versieren van de kerstboom geldt dat je beter van boven naar beneden kunt werken. Daarom kun je ook het beste eerst de piek plaatsen.

 2. Kerstverlichting

  Drapeer de verlichting eerst losjes over de kerstboom zodat je het daarna nog makkelijk kunt verplaatsen mocht dit nodig zijn. Voor een grote boom kun je ongeveer 800 mini-lampjes aan houden, voor een kleine rond de 200 en voor een middelgrote boom rond de 500, maar eigenlijk kun je er nooit te veel hebben!

 3. Kerstslingers en kralenkettingen

  Kerstslingers zijn perfect als je boom wat leeg oogt. Start met het draperen van de dunnere slingers bovenin de boom en eindig met de dikkere slingers onderaan.

 4. Kerstballen

  Nu begint het versieren eigenlijk pas echt! De kleinere kerstballen hang je bovenin en de grotere kun je beter onder in de boom hangen. Speel ook met diepte voor een speels effect. Voor een kleine boom heb je ongeveer 100 ballen nodig, voor een middelgrote boom rond de 250 en voor een grote ongeveer 300. Tip! Gebruik lintjes in plaats van haakjes voor een knusse uitstraling!

 5. Geef je boom een persoonlijke touch!

  Hang hier en daar wat hangers en ornamenten in je boom voor een echte authentieke uitstraling. Kleine decoratie kun je bij elkaar hangen en het liefst in oneven aantallen voor een stijlvol geheel.

 6. Versier de voet

  Met onze bovengenoemde tips voor het versieren van de voet, geef je je kerstboom de finishing touch! Staat je boom op een standaard? Dan kun je er makkelijk een plaid om heen draperen voor een knusse uitstraling.

Tip! Vergeet af en toe niet van een afstandje naar je boom te kijken zodat je zeker weet dat de versiering goed verdeeld is. Ook zorg je voor balans door juist met verschillende materialen en texturen te werken.

Nog meer inspiratie nodig?

Weten wat de nieuwste trends zijn met betrekking tot kerstkaarten, knutselen met kerst, kerstservetten vouwen, kerststukjes en kerstcadeautjes? Klik dan snel verder!

Laat je inspireren door de nieuwste kerstboomversiering. Van kerstballen, lichtslingers, ornamenten, takjes en ander leuks. Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je kerstboom te versieren met prachtige kerstballen en andere decoratie die helemaal bij de stijl van jouw huis past!