Woonkamer in het wit met een comfortabele bank en sierkussens en een witte salontafel met kaarsen en kerstversiering

Kerstfilms kijken is elk jaar weer een populaire traditie. Het brengt je in de stemming voor de gezelligste tijd van het jaar. Al vanaf begin december begint het bij velen te kriebelen. We verlangen naar de boom, de kerstliedjes en natuurlijk de cheesy kerstfilms. Trek je huispak maar aan, nestel je op de bank met een plaidje en popcorn, want wij hebben de beste kerstfilms voor je op een rijtje gezet. Voorlopig kom jij niet meer naar buiten!

De redenen waarom we kerstfilms zo geweldig vinden

Elk jaar weer kijken we massaal naar klassiekers als Home Alone, The Holiday en Love Actually. Ze zijn totaal niet nieuw of überhaupt vernieuwend, maar toch kijken we er graag naar. Waarom? Omdat we er simpelweg vrolijk van worden. Helemaal rond de kerstperiode, want dan zijn we allemaal nog wat zoetsappiger en beter gemutst.

Kerst is de tijd van bezinning. Het is de tijd dat mensen samenkomen, ook al hebben ze niet per se een goede band. Kerstfilms zijn altijd zoetsappig, spelen in op dat feelgood-gevoel en lopen altijd goed af. Daarnaast geven de films dezelfde boodschap mee: wees lief voor elkaar en bespreek familieproblemen.

De top 14 beste kerstfilms

Het kiezen van een film is één ding, maar vergeet de sfeer niet! Die telt ook mee voor de filmbeleving. Zet een kerstfilm het liefst in de namiddag op, rond een uur of vier. Door de schemering vallen de lichtjes in de kerstboom en het kaarslicht nog meer op. Ga er maar eens lekker voor zitten, met een kersthapje en drankje binnen handbereik, want met deze 14 kerstfilms ben je wel even zoet. Leg je telefoon weg en geniet van de film!

5x romantische kerstfilms

 • Love actually. Romantische komedie, met onder andere Hugh Grant, Keira Knightley, Colin Firth en Alan Rickman. De film volgt het liefdesleven van acht Londenaren in de aanloop naar Kerst. De nieuwe premier wordt verliefd op het meisje dat hem thee brengt, terwijl zijn zus huwelijksproblemen heeft. Een vader en zijn zoon moeten het verlies van de moeder verwerken, terwijl de zoon tot over z’n oren verliefd is op het populairste meisje van de klas.
 • The Holiday. Romantische komedie, met onder andere Jude Law, Cameron Diaz en Kate Winslet. De Amerikaanse Amanda ondervindt de nodige problemen in haar relatie. Om even weg te zijn van al dat gezeur, ruilt ze gedurende de vakantie haar huis met die van een onbekende Engelse. Hierdoor komt ze in het leven van Iris terecht. Ze nemen elkaars leven tijdelijk over.
 • The Princess Switch. Een heerlijke feel-good film waar een hertogin van een koninkrijk van plaats ruilt met haar Amerikaanse dubbelganger. Romantiek, magie en sneeuw zorgen gegarandeerd voor een warme kerstavond. En het goede nieuws? Er zijn twee vervolgen.
 • The Knight Before Christmas. Romantische komedie waar een Engelse ridder uit het jaar 1334 belandt in het hedendaagse Amerika (anno 2019) na een ontmoeting met een tovenares in het bos. Hij ontmoet de scheikundelerares Brooke en zij helpt hem met zijn missie en leert hem alles over de moderne wereld. Gaandeweg groeien de twee naar elkaar toe, en de twijfel slaat toe of hij eigenlijk nog wel wilt terugkeren.
 • The Spirit of Christmas. In deze film gaat advocate Kate naar Vermont om de verkoop van een herberg te regelen. De verkoop blijkt echter lastig omdat de geest van de overleden Daniel er nog huist. Samen proberen ze zijn moord op te lossen om hem zo van zijn vloek te bevrijden.

4x kerstfilms voor het hele gezin

 • Miracle on 34th Street. Drama/familiefilm, met onder andere Edmund Gwenn, Maureen O’Hara en Natalie Wood. Een heel oude film, maar daarom niet minder mooi. Volgens sommigen is het zelfs de beste kerstfilm ooit gemaakt. Kijk, en oordeel zelf. In New York wordt Kerst altijd uitbundig gevierd. Doris, die het niet zo op de feestdagen heeft, krijgt de opdracht een Kerst-evenement te organiseren bij een groot warenhuis. Wanneer een van de Kerstmannen dronken op werk verschijnt, wordt de oude Kris Kringle opgetrommeld als vervanger. Hij beweert de echte Kerstman te zijn.
 • Home Alone. Familiefilm, met onder andere Macaulay Culkin en Joe Pesci. De populairste kerstfilm die elk jaar tig keer op televisie is te zien. En toch verveelt hij niet. Als de achtjarige Kevin per ongeluk alleen thuis wordt gelaten met Kerst, zal hij zelf twee niet al te slimme inbrekers buiten de deur moeten houden. Er zijn een aantal vervolgen gemaakt op Home Alone, maar deze konden niet tippen aan het eerste deel.
 • The Muppet Christmas Carol. Familiefilm, met onder andere Michael Caine. Op Kerstavond laat Scrooge zich weer eens onvriendelijk uit tegen de mensen in zijn omgeving. De drie geesten kunnen het niet langer aanzien en grijpen in. Ze maken Scrooge duidelijk dat alles draait om liefde.
 • The Christmas Chronicles. Een komische familiefilm voor een hilarische filmavond. Broer en zus schieten de kerstman te hulp wanneer deze met slee en al de avond voor kerst crasht. Samen proberen ze de cadeautjes nog op tijd te bezorgen. Kunnen ze kerst nog redden?

3x komische kerstfilms

 • All I want for Christmas. Komedie/familiefilm, met onder andere Ethan Embry, Thora Birch en Harley Jane Kozak. Het wordt het eerste kerstfeest zonder hun vader die een jaar geleden vertrok omdat hij meer gaf om zijn restaurant dan om zijn gezin. De dochter wil aan de Kerstman vragen of hij ze weer bij elkaar kan brengen. Maar dat gaat een beetje moeilijk als hun moeder wil hertrouwen met een vreselijke man.
 • How The Grinch Stole Christmas. Komedie/familiefilm, met onder andere Jim Carrey en Taylor Momsen. In een sneeuwvlok ligt het magische land van de Who’s, een volkje dat houdt van Kerstmis en feest vieren. Maar bovenop de berg leeft ‘The Grinch’, een oude knorrepot die de kerstdagen haat. Op kerstavond besluit hij naar het dorp te gaan. Vermomd als Kerstman steelt hij de cadeautjes en kerstversieringen.
 • Elf. Komedie/fantasiefilm, met onder andere Will Ferrell en Zooey Deschanel. Een elf komt erachter dat hij helemaal geen elf is, maar een mens. Hij reist af naar New York om op zoek te gaan naar zijn biologische vader.

2x kerstfilm animatie

 • The Nightmare before Christmas. Animatie/fantasiefilm, met onder andere Danny Elfman, Catherine O’Hara en Ken Page. Jack Skellington, pompoenkoning van Halloween Town, is het zat om elk jaar hetzelfde te doen tijdens Halloween. Op een dag wandelt hij Christmas Town binnen. Hij is zo onder de indruk van het kerstidee dat hij zijn dorpsgenoten uit Halloween Town over weet te halen om Halloween af te schaffen. Ze willen het kerstfeest van Christmas Town overnemen.
 • The Polar Express. Animatiefilm, met onder andere Tom Hanks en Daryl Sabara. Een jongen die twijfelt aan het bestaan van de Kerstman komt terecht in een magische trein die afreist naar de Noordpool. Daar zal hij waarschijnlijk met andere kinderen de Kerstman persoonlijk ontmoeten.

De 5 musthaves voor een comfortabele kerstfilm avond

De regen of hagel tikt tegen de ramen, buiten is het donker en koud. Des te fijner is het om lekker binnen te zitten. Tijd voor een marathon vol leuke kerstfilms! Maar zo’n gezellige avond is niet compleet zonder deze accessoires:

Kussens

Hoe meer, hoe beter! Kies voor zachte exemplaren, zoals velvet, corduroy of wol. Ze maken de bank nog zachter, maar geven tegelijkertijd steun. Hierdoor wordt je zitcomfort verhoogd.

Plaids

Leg voor ieder gezinslid een plaid klaar. Zo hebben jullie allemaal je eigen dekentje waar je onder kunt kruipen en ontstaat er geen ruzie. Na de filmmarathon drapeer je de plaids over de bank en fauteuil. Dit geeft je interieur meer kleur en gezelligheid.

Kaarsen

Kerst wordt niet voor niets het Lichtjesfeest genoemd. Doe alleen de lichtjes van de kerstboom aan en steek wat kaarsjes aan. Verder doe je alles uit. Dit is super gezellig en sfeervol!  

Kommen

Hierin kun je allerlei snacks doen, zoals popcorn, koekjes, M&M’s, chocola en nog veel meer. De trend van dit moment? Keramieken kommen in prachtige blauwe, grijze en groene kleuren. De kommen zijn niet perfect rond, maar dat is juist de charme van keramiek.

Glazen

Natuurlijk mag een lekker glaasje wijn of chocolademelk niet ontbreken tijdens de filmmarathon. Schenk de wijn in echte kristallen glazen, deze schitteren zo mooi, helemaal bij alle kerstverlichting. Chocolademelk of thee schenk je in een grote XL-mok met een leuke kleur, print of quote.

Naast kerstfilms nog andere inspiraties nodig?

We hebben genoeg kerst inspiratie voor je in al onze artikelen. Wil je helemaal in stijl een filmavond organiseren? Bekijk dan eens ons kersttrends 2021 trendrapport zodat je de kerstboom volgens de laatste trends kunt versieren. Ook voor de DIY’ers hebben we genoeg ideeën om te knutselen met kerst. Maak bijvoorbeeld je eigen kerststukjes of kerstkaarten. We wensen je alvast een hele fijne kerst!

Ga jij binnenkort een kerstfilmmarathon houden? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis gezellig in te richten met warme, knusse items.