kerstkaarten knutselen met verf

Tegenwoordig worden kerstkaarten steeds vaker online verzonden, maar hoe leuk is het om kerstkaarten zelf te knutselen. Een kerstkaart maken hoeft niet moeilijk te zijn en je kunt er meteen een persoonlijke touch aan geven. Kerst is een perfect moment om nog meer stil te staan bij alle lieve familie, vrienden en kennissen die je hebt in je leven. Bedank ze en stuur hen een mooie kerstkaart met een persoonlijke wens. Blik voor jezelf ook terug op de mooie en minder mooie momenten van dit jaar en vier het leven met de mensen die je liefhebt! 

Verschillende soorten kerstkaarten

Zoals gezegd worden er tegenwoordig veel kerstkaarten online gekocht, maar je kunt ze natuurlijk ook kant en klaar in de winkel kopen. Er zijn veel verschillende varianten te koop: van grappig, serieus en subtiel tot aan kerstkaarten die helemaal over de top zijn. Alles is mogelijk en verkrijgbaar, maar wanneer je een kerstkaart zelf gaat knutselen heb je een uniek en origineel exemplaar. Bovendien kun je je creativiteit de vrije loop geven! Wij delen hieronder leuke ideeën om je eigen kerstkaart te knutselen. Laat je inspireren.

Waarom kerstkaarten knutselen?

Kerstkaarten sturen is een eeuwenoude traditie. Wist je bijvoorbeeld dat de eerste kerstkaart is verstuurd door Sir Henry Cole in 1843? De Londenaar en topambtenaar kon door zijn grote sociale netwerk niet op bezoek bij al zijn vrienden en familie en besloot in plaats daarvan een kaartje te sturen. Nu, bijna 180 jaar later, versturen we ze nog steeds. Wel zien we dat het aantal na verloop van tijd steeds meer afneemt omdat kerstwensen steeds vaker via de app of mail worden verzonden. Zonde! Want kerstkaarten krijgen en versturen is namelijk heel leuk.

Kerstkaarten knutselen: 7 leuke ideeën 

De leukste kerstkaarten en kerstdecoratie maak je natuurlijk zelf. Zo ziet diegene naar wie je de kaart stuurt dat je er moeite in hebt gestopt. Ook wordt de kaart op deze manier nog bijzonderder! Wij geven een paar leuke zelf-maak-ideeën:

1. Kerstkaarten knutselen met kerstballen

Vouw een stuk karton (kleur naar keuze) in kaartvorm.

Knip uit verschillende stoffen, behang (met of zonder print), vilt en cadeaupapier, kerstballen in verschillende groottes. Dit kun je natuurlijk met elke vorm doen, zoals kerstbomen, kerststerren of kerstengeltjes.

Plak verschillende grootte in lagen op elkaar. Voor een extra dimensie plak je er schuimlaagjes tussen waardoor de kerstballen meer naar voren komen.

Teken met een dunne stift een touwtje aan de kerstballen en schrijf er in je allermooiste handschrift een fijne boodschap op. In plaats van het tekenen van een touwtje kun je ook een echt stukje touw op de kaart plakken voor een 3D effect. 

2. Knutsel erop los

Dit is Kerst knutselen op zijn best. Met behulp van stempels in de vorm van sneeuwvlokken, kerststerren en kerstbomen, ponsapparaatjes, vouwblaadjes, glitterstickers en crêpepapier maak je de mooiste kaarten. Maak het helemaal eigen met washitape, linten en foto’s van het gezin (of knip leuke plaatjes uit een tijdschrift).

3. Kerstkaarten knutselen met handlettering

Ben jij goed in handletteren of houd je keurig elke week je bullet journal bij? Knutsel dan je eigen kerstkaarten met behulp van handlettering. Maak mooie kerst doodles op stevig karton en je creëert binnen no time een mooie kerstkaart. Kerst doodles zijn grafische tekeningen van kerst afbeeldingen zoals een kerststok, sneeuwpop, kerstbal, cadeautje, kerstman, maan of kerstster of -boom.

4. Kerstknutsels in de vorm van een kerstbal of kerstboom

Knip stevig karton uit in de vorm van een kerstbal of kerstboom. Bind hier vervolgens verschillende kleuren en printen linten op en plak vast. Dan knip je het lint langs de cirkel of boom af. Tot slot schrijf je aan de achterkant een mooie kerstwens.

5. Knutsel een Lintenboom

Vouw een stuk karton als kaart. Plak stukjes lint zigzaggend aan de voorkant van de kaart, oftewel de boom. Plak een stersticker als piek bovenaan de boom en een stukje bruin vilt dient als stam onderaan de linten. Schrijf een tekst aan de binnenkant van de kaart.  

6. Kerstkaarten knutselen met je kinderen! 

Laat je kinderen een mooie tekening maken die in het teken staat van Kerst. Scan deze in en laat afdrukken. Als je zelf een goede printer hebt, kun je de kaarten ook zelf afdrukken. Afhankelijk van de hoeveelheid kaarten die je gaat versturen kun je de kinderen ook op de kaart zelf laten tekenen. Tip: in plaats van tekenen kun je ook kiezen voor het beschilderen van de kaarten. 

7. Creatief kerstkaarten knutselen met foto’s

Een andere manier om kerstkaarten te knutselen is door gebruik te maken van foto’s. Kies een oude foto uit, bijvoorbeeld van de kinderen die een sneeuwpop maken of buiten sleetje rijden. Laat deze mooi afdrukken en schrijf achter op de kerstkaart een persoonlijke boodschap. Het is ook leuk om met het gezin een foto te maken, samen voor de kerstboom of met foute kersttruien aan. 

Daarnaast kun je aan de slag met photobooth-accessoires, zoals kerstmutsen, kransen, hoeden, brillen en ander leuks. Zet de zelfontspanner aan en maak een lading foto’s. Kies de leukste uit of maak een velletje met vier favorieten die samen de kerstkaart vormen.  

4x DIY kerstkaart: vind hier de leukste Westwing ontwerpen

Hieronder vind je 4 unieke kerstkaarten die we speciaal voor jou hebben ontworpen. Het is heel eenvoudig: zoek je favoriete kaart uit, sla deze op, print hem uit en knutselen maar! Vervolgens knip je de kaart uit op de stippellijnen en lijm je beide zijdes aan elkaar. Vouw de kaart dubbel en klaar is je kerstkaart!

Zelf kerstkaarten maken: wat schrijf je op een kerstkaart? 

Nu je al je kerstkaarten zelf hebt gemaakt is het natuurlijk de vraag wat je erop gaat schrijven. ‘Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar’ is natuurlijk niet een erg originele tekst voor op een kerstkaart. Wil jij het dit jaar eens iets anders aanpakken? 

Kies dan voor een mooie quote, kerstspreuk of een leuk gedicht. Heb je geen inspiratie? Gebruik dan het internet (bijvoorbeeld Pinterest). Hier staan veel verschillende voorbeelden van leuke, mooie en ontroerende teksten. Een andere optie is om te kiezen voor een persoonlijke boodschap met hierin herinneringen van het afgelopen jaar. 

Kerstkaarten leuk neerzetten of hangen

Als het gaat om kerstdecoratie is het ook leuk om de kerstkaarten op een bijzondere manier op te hangen of neer te zetten. Hang verschillende of juist dezelfde soorten linten of touw op waaraan je vervolgens de kerstkaarten hangt. 

3x andere leuke ideeën om je Kerstkaarten te stylen

1. Kerstkaarten presenteren in een rasterrek

Zet een zwarte of gouden metalen rasterrek tegen de muur en klem hier de mooiste kerstkaarten aan. Tip: plaats kleine ledlampen in het raster om het raster nog meer in kerstsferen te brengen. 

2. Kerstkaarten presenteren aan een lichtjesslinger

Hang een lichtjesslinger aan de muur. Bevestig dit natuurlijk wel in de buurt van een stopcontact zodat de lichtjes ook daadwerkelijk aan kunnen of ga voor een slinger die werkt op batterijtjes. Plak de slinger vast met washitape of hang deze aan spijkertjes in de muur. Tussen de lampjes knijp je kleine knijpertjes vast. Aan deze knijpers hang je de mooiste kerstkaarten op.

3. Kerstkaarten presenteren in een kaartenboom

Een kaartenboom of -tak is een perfecte manier om je kerstkaarten aan op te hangen. Bovendien kun je de boom of tak helemaal naar wens in kerstlook maken. Tip: laat je inspireren door het lezen van dit artikel over het maken van de perfecte kerst guirlande. Wie weet kun je elementen uit de kerstslinger integreren in je kerst/kaartenboom of -tak.

Maak de kaartenboom met bamboe- of wilgentakken. Je doet dit door in eerste instantie de lengte te bepalen. Vervolgens lijm, bind of spijker je de takken aan elkaar vast. Maak dan drie rijen dwarsbalken vast. Hang hier de kerstkaarten overheen. Het is leuk om ze op kleur te selecteren voor meer eenheid. Plaats de kaartenboom tegen een wand.

Helemaal in de kerstsfeer na het lezen van dit artikel? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste kerstdecoratie!