Kerst knutsel dingen op een tafel

Zo tegen het eind van het jaar kijken we terug op mooie en minder mooie gebeurtenissen. Ook is het een mooi moment om goede voornemens op te schrijven en te leren van het afgelopen jaar. Daarnaast is het een goed moment om vrienden, familie en kennissen te bedanken of de beste wensen te sturen. Daarom is het leuk om elkaar kerstkaarten te sturen, juist in deze tijd van digitale communicatie. Je kunt deze kerstkaarten natuurlijk kant-en-klaar kopen. Er zijn veel geweldige exemplaren op de markt, grappig, serieus, subtiel of over-the-top; alles kan! Maar je kunt ze ook laten drukken óf helemaal zelf maken. Ga jij ook kerstkaarten maken en wil jij iets creatiefs en origineels dit jaar? Lees dan ons artikel en laat je inspireren om zelf kerstkaarten te maken!

Waarom kerstkaarten maken?

Kerstkaarten sturen is een eeuwenoude traditie. Het einde va het jaar leent zich er uitstekend voor om elkaar lieve wensen te sturen. Veel mensen schrijven in het digitale tijdperk geen kerstkaarten meer. Ze sturen hun wensen of kerstgroeten via de email of telefoonberichtjes. Jammer, toch? Kerstkaarten krijgen en sturen is namelijk heel leuk! Je wenst de mensen die jij liefhebt tegen het eind van het jaar het beste voor een nieuw jaar en bedankt ze voor de liefde, de fijne samenwerking of de vriendschap.

Het is een mooi moment om stil te staan bij bijzondere momenten en je waardering voor elkaar te uiten. Bovendien is het geweldig om ze zelf te maken en op die manier lekker creatief bezig te zijn. Een perfect klusje voor tijdens de kerstvakantie! Hoe je zelf kerstkaarten kunt maken ontdek je hier!

Diverse soorten kerstkaarten

Er bestaan veel soorten kerstkaarten. Hierbij kun je denken aan kant-en-klare kaarten die je zó kunt kopen bij de supermarkt of tabaksshop. Deze kaarten hebben vaak een afbeelding die iets met kerst te maken heeft. Er staat een kerstboom, sneeuwpop of kerstman op. Je kunt de kaarten ook zelf maken met behulp van een zelfgemaakte tekening, een schildering van de kinderen, een uitgeprinte afbeelding óf een leuke foto van jullie als gezin.

 • Kant-en-klare kaarten die je kunt kopen. Je hoeft hier alleen de adressen nog op te schrijven.
 • Zelfgemaakte kerstkaarten met een afbeelding en zelfgeschreven tekst.
 • Zelfgemaakte kerstkaarten met een tekening van de kinderen.
 • Zelfgemaakte kerstkaarten met een foto.

Kerstkaarten maken? 7 leuke ideeën

Hieronder presenteren we je een aantal DIY’s voor leuke kerstkaarten om te knutselen.

 1. Tekening

  Laat de kinderen een mooie tekening maken die al dan niet iets met kerst te maken heeft. Scan deze in en laat hem zo vaak afdrukken als jij wilt. Indien je beschikt over een goede printer, kun je ze natuurlijk ook zelf afdrukken.

 2. Oude foto

  Kies een oude foto uit, van de kinderen die een sneeuwpop maken of op een slee spelen. Deze laat je mooi afdrukken en achterop kun je een persoonlijke boodschap schrijven voor de ontvanger.

 3. Foto

  Laat een leuke foto maken van de kinderen of van het gezin. Kies voor een plaatje waarbij jullie bijvoorbeeld bij de kerstboom zitten of juist een hele andere setting, waarbij jullie op het strand wandelen.

 4. Kerstkader

  Je kunt ook een foto maken van iets heel anders en hier een kerstkader omheen maken. Zo kun je eigenlijk elke foto een kerstsfeertje geven.

 5. Knutselen

  Een geknutselde kerstkaart waarbij je zelf creatief aan de slag kunt gaan is ook een leuk idee! Knip een rendier of een hertje uit en plak deze op een ondergrond in andere kleur. Of kies voor een vrolijk kaartje vol gezellige kerstballetjes en sterren.

 6. Krijt

  Ook een eenvoudig idee is het schrijven van een kerstboodschap met krijt op de stoep of met je vinger in het zand. Maak daar een foto van en je hebt de basis van jouw kerstkaartje klaar!

 7. Photobooth

  Photobooth foto’s zijn populair, ook voor de kerstkaart! Verzamel grappige accessoires, hoedjes, brilletjes, kerstmutsen en kransen en maak heel veel foto’s met de zelfontspanner. Je kunt de leukste vervolgens uitkiezen, óf maak een velletje met bijvoorbeeld 4 favorieten die samen de kerstkaart vormen.

Kerstkaarten ophangen

De kerstkaarten die je hebt gekregen kun je op diverse manieren presenteren. Zet ze op het dressoir, in een boekenkast of op tafel bij elkaar óf hang ze speels op aan een touwtje. Dit geeft een heel feestelijk sfeertje tijdens de feestdagen en al die verschillende kaartjes bij elkaar ziet er heel gezellig uit. Span een draad en hang hier met kleine knijpertjes alle kaarten die je hebt gekregen aan op. Je kunt er ook een klein gaatje in maken of ze met een plakbandje aan het touwtje vastmaken. Het is ook leuk om de kaarten na het kerstseizoen te bewaren. Zo wordt je af en toe nog eens herinnerd aan de mooie wensen die je hebt ontvangen én ze kunnen bovendien inspiratie geven voor jouw eigen kerstkaarten.

Ga je zelf kerstkaarten maken? Leuk! Hopelijk heb je inspiratie kunnen halen uit dit artikel van Westwing. Shop ook jouw kerstdecoratie en accessoires bij WestwingNow.