christmas mood westwing playlist

It’s beginning to look a lot like Christmas. Voordat Sinterklaas goed en wel het land uit is, verheugen mensen zich al op Kerstmis. Natuurlijk omdat we dan de kerstboom op kunnen tuigen, maar ook omdat we dan weer ongegeneerd mee kunnen zingen met onze favoriete kerstmuziek. Want Kerst is geen Kerst zonder bijbehorende muziek. De vrolijke kerstnoten doen wonderen voor je humeur en zijn een instant sfeermaker. Met onze verschillende playlists, voor het kerstdiner maar ook voor bij de openhaard, kom je alvast in de stemming!

Waar komt kerstmuziek vandaan?

De geschiedenis van kerstmuziek gaat al duizenden jaren terug. Rond de kortste dag van het jaar, ook wel de Winterzonnewende genoemd, zongen de mensen uit volle borst liedjes, terwijl ze dansten rond een cirkel van stenen. Het Engelse ‘carol’, van Christmas carol, betekent niet voor niets ‘dansen en zingen rond een kring’. De Christenen namen deze heidense viering over, populair waren de kerstliedjes niet omdat ze in het Latijn werden gezongen. De gewone burger begreep er dus niet veel van.

Om je een hoop geschiedenis en ietwat saaie verhalen te besparen, gaan we fast forward naar het Victoriaanse tijdperk. Omdat in deze tijd de kerstmuziek volop werd herontdekt. De nummers werden steeds populairder. Dit kwam omdat muzikanten en componisten variaties maakten op oude kerstnummers en nieuwe kerstmuziek schreven. De liedjes kregen een steeds minder religieus tintje. De rest is geschiedenis, want kerstmuziek is een ware traditie geworden. We kunnen zelfs niet meer zonder. We zingen het liefst het hele jaar door mee met Mariah Carey en Wham!

Wat maakt een kerstmuziek nummer zo goed?

In eerste instantie zou je denken dat de kerstbellen en het geluid van de arrenslee en fonkelende sneeuwvlokjes de succesfactoren zijn voor goede kerstmuziek. Maar er komt veel meer bij kijken. Het moet gewoon een goed en catchy nummer zijn. De muziek moet blijven hangen en je moet er een fijn gevoel aan overhouden.

Kersthits: onze 10 favorieten

 1. Mariah Carey – All I Want For Christmas Is You

  Het is niet zo gek dat dit lied van Mariah Carey in de top 10 staat van meest gedraaide kerstnummers. Het blijft na al die jaren een heerlijk nummer waar we geen genoeg van krijgen. Wist je trouwens dat dit nummer in augustus is geschreven? Ook heeft het nummer maar liefst drie videoclips. Je kunt ze op YouTube bekijken.
 2. Wham! – Last Christmas

  Het nummer zou eigenlijk Last Easter heten, maar de platenmaatschappij zag er meer een kerstnummer in. George Michael veranderde Pasen naar Kerstmis, en een wereldhit was geboren. Enige minpuntje: hij werd beschuldigd van plagiaat, daarom gaf hij alle inkomsten die het nummer het eerste jaar had opgebracht aan een liefdadigheidsinstelling.
 3. Band Aid – Do They Know It’s Christmas?

  Dit prachtige nummer werd op 25 november 1984 in één dag opgenomen in een studio in Londen. Band Aid was een gelegenheidsgroep van populaire rock- en popsterren uit Engeland. Het liedje was bedoeld om geld op te halen voor de bestrijding van een grote hongersnood in Ethiopië. Onder andere Phil Collins, Bono, U2 en George Michael hebben meegewerkt aan dit nummer.
 4. Chris Rea – Driving Home For Christmas

  Chris Rea heeft deze klassieker geschreven toen hij rond de feestdagen in de file stond. Hij keek naar de andere bestuurders, moest grinniken en begon ‘We’re driving home for Christmas…’ te zingen. Dit inspireerde hem zo dat hij in een mum van tijd de hele songtekst neerpende.
 5. Ariana Grande – Santa Tell Me

  Een relatief ‘nieuw’ liedje in deze lijst. Het nummer is in november 2014 uitgebracht, en is heerlijk catchy en vrolijk. Krijg je niet genoeg van dit liedje en van Ariana Grande? De zangeres heeft twee kerst-ep’s uitgebracht: Christmas Kisses en Christmas & Chill. Deze zijn zeker het luisteren waard.
 6. Bianca Ryan – Why Couldn’t It Be Christmas Everyday?

  De zangeres is in eerste bekend geworden door haar deelname aan America’s Got Talent, deze talentenshow won ze op elfjarige (!) leeftijd. Helaas voor haar is dit kerstliedje, die ze op twaalfjarige leeftijd in 2006 uitbracht, de enige hit die ze heeft gescoord.
 7. Train – Shake Up Christmas

  Train maakte deze kerstsingle speciaal voor een reclamecampagne van een bekend colamerk. De zanger vertelt dat hij met dit liedje een glimlach wil toveren op de gezichten van mensen die het moeilijk hebben. Kortom, het is een lekker vrolijk nummer met hier en daar ‘geho-ho-ho’ en rinkelende kerstbelletjes.
 8. Kelly Clarkson – Underneath The Tree

  Dit fijne kerstliedje is uitgebracht door Kelly Clarkson. Het nummer staat op het eerste kerstalbum van de zangeres, genaamd Wrapped In Red.
 9. Michael Bublé – It’s Beginning To Look a Lot Like Christmas

  Deze kersthit is supervaak gecovered door artiesten. Wat ons betreft is de cover van Michael Bublé een van de betere. Met zijn warme soulvolle stem brengt hij meteen sfeer en gezelligheid.
 10. Bing Crosby – White Christmas

  Een klassieker als je het ons vraagt en ook meteen het best verkochte kerstlied allertijden. Volgens het Guinness Book of Records is het nummer meer dan 50 miljoen keer verkocht. Op Spotify is het nummer bijna 198.600.000 keer beluisterd.

6x verschillende Westwing playlists voor Kerst en oudjaar

Met onze vier verschillende playlists: voor een sfeervol kerstdiner, een rustige winteravond, een gezellig avondje bij de open haard, en een playlist om helemaal in de kerststemming te komen, ben je helemaal voorbereid op dé feestmaand. Ook hebben we twee playlists voor je samengesteld voor oudejaarsavond en een dinner party met vrienden. Scan de QR code hieronder en je komt direct bij de playlist uit.

Playlist 1: Christmas Dinner

Westwing playlist 2: Quiet Winter Evening

Playlist 3: Sitting by the Fireplace

Playlist 4: Christmas Mood

Westwing playlist 5: New Year’s Eve

Playlist 6: Dinner party

Tip: je kunt een van deze playlists natuurlijk ook gebruiken voor de gezellige Kerstbingo.

4x de leukste weetjes over kerstmuziek

Wedden dat jij dit nog niet wist?

Jingle Bells is helemaal geen kerstlied, maar een lied bedoeld voor Thanksgiving

Waarschijnlijk zing je dit nummer uit volle borst mee tijdens de feestdagen, maar er zit dus geen enkele verwijzing naar Kerst in. Leuk weetje is ook dat Jingle Bells het eerst gespeelde nummer is in de ruimte. In 1965 werd het, met mondharmonica en belletjes en al, als grapje gespeeld door een groep astronauten.

‘All I Want For Christmas Is You’ is geproduceerd door dezelfde man die ‘My Heart Will go On’ heeft bedacht

Daarnaast heeft de beste man, Walter Afanasieff genaamd, nog meer klassiekers op zijn naam staan. We noemen: I Will Always Love You van Whitney Houston en Hero van Mariah Carey. Bíjna had het populaire kerstnummer, en überhaupt het hele kerstalbum, van Mariah niet bestaan. De toenmalige man van Mariah vond een kerstalbum iets voor een artiest op leeftijd. Walter zei hierover: “Toentertijd had je niet veel kerstalbums van artiesten. Er was niemand die grote, nieuwe kerstliedjes uitbracht.” En moet je nu zien!

Kerstmuziek zorgt ervoor dat je je slechter kunt concentreren

Volgens psychologe Linda Blair zijn we door het horen van kerstmuziek niet meer in staat ons te concentreren op datgene wat we aan het doen zijn. Vooral mensen die in de retail werken zijn de pineut omdat daar continu kerstmuziek wordt afgespeeld.

Kerstmuziek zorgt ervoor dat je meer koopt

Uit onderzoek van Ruigrok NetPanel blijkt dat mensen meer zin hebben om dingen te kopen als ze kerstmuziek horen.

Gezellige bezigheid: samen kijken naar kerstmuziek videoclips

Speel de leukste kerstmuziek af via YouTube. Doe dit via de televisie, dan is het beeld lekker groot en kun je met de hele familie naar de clips kijken. Door al die gezellige kerstclips kom je nog meer in de feeststemming. Bovendien werken al die vrolijke en dansende mensen aanstekelijk. Je krijgt er een beter humeur van. Je weet dus wat je te doen staat als je helemaal in de kerstsferen wilt komen!

Op zoek naar nog meer inspiratie?

Weten wat de nieuwste trends zijn met betrekking tot kerstballen, kerstkaarten, knutselen met kerst, kerstservetten vouwen, kerststukjes en kerstversiering? Klik dan snel verder!

Kerstmuziek luisteren is nog leuker in een huis vol leuke en mooie kerstdecoratie. Van prachtige kerstballen, kerstbomen en kerststolpen tot kerstverlichting, kerststukjes en feestelijke bloemen, ze maken het gezellig, warm en sfeervol in huis! Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis te decoreren met prachtige kerstversiering die helemaal bij de stijl van jouw interieur past!