Topmerken tot -70%! Registreer nu!

Kerst tafel met servetten

It’s beginning to look a lot like Christmas… Heb jij al een thema voor je kersttafel bedacht? Want je wil natuurlijk wel weer uitpakken dit jaar! Een mooi kleed, porseleinen borden, glanzend bestek, een grote kandelaar in het midden, unieke naamkaartjes én kerstservetten. Met mooie gevouwen kerstservetten geef je de tafel een feestelijke, luxe look. En het vouwen van die kerstservetten is nog leuk ook. Wij hebben een paar vouwtechnieken voor je op een rij gezet. Laat je inspireren en maak indruk op je gasten!

Stappenplan voor het stylen van de kersttafel

Hoe creëer je een instaproof kersttafel? Westwing helpt je graag. Met dit stappenplan wordt het een kerst(tafel) om nooit te vergeten!

 1. Thema kiezen

  Het begint allemaal met kiezen van een thema. Ga bijvoorbeeld voor een kleurthema zoals rood, goud, groen of – iets origineler – roze, blauw of oranje. Of ga voor een specifiek thema: natuurlijk, industrieel, modern, landelijk of klassiek.

 2. Decoratie zoeken

  Wanneer het thema bepaald is, kan je decoratie en tafeltextiel gaan shoppen die past bij het thema. Heb je gekozen voor een natuurlijke kersttafel? Dan is het mooi om op zoek te gaan naar houten accessoires, dennentakken, servetringen en een linnen tafellaken met bijpassende linnen servetten.

 3. Kies het servies

  Het mooiste is het wanneer het servies ook bij het thema past. Misschien heb je al bijpassend servies in huis en anders shop je het bij Westwing. Witte borden van fijn porselein staan prachtig op een moderne kersttafel, handgemaakte keramische borden voelen zich thuis op een natuurlijke kersttafel, maar ook op een industriële tafel. Zeker wanneer je gaat voor donkere aardetinten. En is het thema blauw? Ga dan voor een oer-Hollands Delfstblauw servies.

 4. Bestek kiezen

  Waar vroeger standaard het zilveren bestek uit de lade werd getrokken voor het kerstdiner, is er tegenwoordig veel meer keuze. Van mat zwart bestek tot glanzend gouden vorken, messen en lepels. Ook de bestekkeuze kan je aanpassen aan het gekozen thema. Mat zwart bestek staat fantastisch op een industriële kersttafel, goudkleurig of messingkleurig bestek maakt indruk op een natuurlijke, klassieke of rode kersttafel.

 5. Tafel dekken

  Nu begint de leukste fase: het dekken van de tafel. Begin met het tafelkleed en zet de borden op de juiste plek, dan weet je hoeveel ruimte je nog hebt voor decoratie. Leg het bestek neer en style vervolgens de kersttafel af met de zorgvuldig uitgekozen decoratie en glanzende wijnglazen.

 6. Servetten vouwen

  De laatste stap is het vouwen van de kerstservetten. Dit is de finishing touch van de tafel. Je kunt de gevouwen kerstservetten combineren met een cadeautje en/of naamkaartje. Wij laten je zien hoe je kerstservetten kunt vouwen.

Tip: om te zorgen dat je gevouwen servetten hun vorm behouden, raden we aan om stijfsel te gebruiken. Dit kan je bij de was doen of tijdens het strijken op de servetten spuiten.

Hoe vouw ik een kerstboom van een servet?

Om de tafel de ultieme kerstlook te geven, vouw je de servetten in de vorm van een kerstboom. Dit is makkelijk om te doen en ziet er ook nog eens heel leuk uit op de kersttafel.

 1. Vouw het servet twee keer dubbel zodat er een vierkant ontstaat.
 2. Leg het servet met de gevouwen punt naar boven.
 3. Vouw de onderste punten per laag omhoog.
 4. Keer het servet om.
 5. Vouw de linker- en rechterpunt naar binnen zodat er een soort frietzak ontstaat.
 6. Keer het servet weer om.
 7. Vouw nu de puntjes omhoog, begin bovenaan en schuif de punt telkens onder de vorige punt.
 8. Klaar! Nu kan je jouw gevouwen kerstboom op het bovenste bord leggen.

Tip: schuif een naamkaartje in de kerstboom.

Bekijk deze video hoe het werkt:

DIY-kerstservetten vouwen

Je kunt een feestelijk gedekte tafel een unieke touch geven door de servetten op een originele manier te vouwen. Wees gerust, ook wanneer je twee linker handen hebt (of weinig tijd), kan je je servetten op een leuke manier stylen. Wij leggen je twee eenvoudige vouwtechnieken uit.

Bestekzakje vouwen

Een klassieke vouwtechniek is het vouwen van een bestekzakje waar je de vork, lepel en het mes in kunt schuiven. Hoe je dat doet?

 1. Vouw het servet doormidden.
 2. Leg het servet met de vouwlijn naar je toe.
 3. Vouw de bovenste laag naar beneden tot de vouwlijn.
 4. Draai het servet om en draai het vervolgens een kwartslag.
 5. Vouw nu de onderkant naar het midden en vouw het daarna nog twee keer zodat er een bestekzakje ontstaat.
 6. Schuif het bestek in de ‘gleuf’.

Om het een persoonlijke touch te geven kan je er een touwtje omheen doen en daar een kersttakje onder schuiven. Ook leuk: hang een naamkaartje aan het touwtje.

Servet in wijnglas

Een andere makkelijke methode is om een waaier te vouwen en deze in een wijnglas te zetten.

 1. Vouw het servet doormidden en vouw daarna een trappetje van links naar rechts.
 2. Steek één kant van het trappetje in het wijnglas zodat de andere kant als een waaier boven het glas uitsteekt.
 3. Doe een touwtje of lintje met een naamkaartje om de voet van het glas.

Extra chic: geef het wijnglas een suikerrandje in een kleur die past bij de tafel. Vul één schoteltje met een laagje limonade in een kleur naar keuze en één schoteltje met suiker. Doop het wijnglas ondersteboven in de limonade en daarna in de suiker. Voilà, een chic suikerrandje!

Bij Westwing vind je alles om invulling te geven aan het thema van jouw kersttafel. Van servies en bestek tot tafellakens én kerstservetten. Veel plezier met de styling van je kersttafel en het vouwen van de servetten!