Topmerken tot -70%! Registreer nu!

moederdagcadeau knutselen op een tafel

Kerstmis is de mooiste tijd van het jaar! Zodra Sinterklaas het land heeft verlaten, slepen we de kerstboom naar de woonkamer. Lichtjes, ballen en de piek maken van de kerstboom het pronkstuk van je huis. Maar wat doe je met de aankleding van de rest van je woonkamer? Het leukst is het om zelf kerstdecoratie te maken waarmee je al het (kerst)bezoek verrast! Wij verzamelden de leukste ideeën wat je kan knutselen met kerst. Van kerstballen pimpen tot het knutselen van duurzame decoratie. Laat je inspireren en geniet van een onvergetelijk kerstfeest!

Zelf kerstdecoratie knutselen

Struin jij alle drukke kerstmarkten af op zoek naar kerstdecoratie? Het kan ook anders! Aan je eigen eettafel creëer je namelijk de mooiste kerstversiering. En daarvoor hoef je echt geen knutselkoning(in) te zijn. Met de juiste materialen en onze handige tips is het heel eenvoudig om zelf kerstdecoratie te knutselen. Windlichtjes, wollen kerstballen, een kerstboom van kurk en duurzame kersthangers – ontdek hier hoe leuk knutselen voor kerst is!

Hier is een voorbeeld van een kleine kerstboom:

Windlichtjes maken

Knutselen met kerst, kerstmis kan niet zonder lichtjes. Met voldoende kaarslicht maak je het pas echt gezellig. Zelf windlichtjes maken is heel eenvoudig en ook nog eens leuk om te doen.

Wat heb je nodig?

 • Lege potten jam
 • Lijm
 • Nepsneeuw
 • Glitters
 • Goudkleurig lint
 • Waxinelichtjes

Hoe werkt het?

 1. Figuurtjes lijmen

  Maak met lijm een figuurtje op de glazen pot, zoals een kerstboom of ster. Je kunt ook het hele potje met lijm insmeren.

 2. Sneeuw of glitters

  Besprenkel het potje vervolgens met sneeuw en/of glitters. Door de lijm blijven de sneeuw en glitters vanzelf plakken waardoor de figuurtjes zichtbaar worden. Laat de lijm goed drogen!

 3. Lint

  Wanneer de lijm droog is en de glitters/sneeuw goed vast blijven plakken, kan je het lint om de bovenkant van het potje wikkelen en strikken.

 4. Klaar!

  Plaats er tot slot een waxinelichtje in en jouw windlichtje is klaar. Het leukst is het om verschillende windlichtjes te maken.

Je kunt hetzelfde doen met lege flessen wijn. Week het etiket eraf, maak het goed droog en begin dan met stap 1 van bovenstaand stappenplan. In de lege flessen kan je vervolgens dinerkaarsen plaatsen. Zo’n zelfgemaakte kandelaar maakt zeker indruk op de kersttafel!

5x anders: creatief met kerstballen

Kerstballen horen in een boom. Of toch niet?! Kerstballen staan symbool voor het kerstfeest en kan je op allerlei manieren toepassen als kerstdecoratie. Wij geven je vijf tips hoe je het overschot aan kerstballen op een creatieve manier kunt wegwerken:

 • Kerstballen pimpen

Heb je nog lelijke kerstballen of ballen die niet passen bij het thema? Geef ze een andere kleur door ze bijvoorbeeld met lijm in te smeren en in een glitterbad te leggen. Ander leuk idee: wikkel er wol omheen of beplak het met kant of een andere stof.

 • Kerstballen in een vaas

Vazen staan over het algemeen in een winterstand tijdens de kerstdagen. Want met zo’n grote boom in huis, zijn bloemen niet nodig. Toch kunnen ook vazen bijdragen aan de kerstsfeer door de transparante glazen exemplaren te vullen met kerstballen.
Tip: stem de kleur van de ballen wel af op de kerstboom.

Of zelfs met takken erin:

 • Kerstballen boven de eettafel

Hang het overschot aan kerstballen op verschillende hoogtes boven de eettafel. Gebruik hiervoor transparant visdraad zodat het net lijkt alsof ze zweven.

 • Kerstballen in een kerstkrans

Verwerk kerstballen in een kerstkrans. Maak met dennentakken de basis van de krans, wikkel er lint omheen en hang er kerstballen in.

 • Kerstballen aan een ladder

Geen ruimte voor een kerstboom? Gebruik dan een houten ladder en versier deze met kerstballen, linten, dennentakken en lichtjes.

Duurzame kerstdecoratie knutselen

Wordt het een ‘groene’ kerst dit jaar? Wie z’n huis duurzaam wil decoreren kan het best zelf zijn kerstdecoratie knutselen. Want je begrijpt: die plastic kerstballen dragen niet bij aan een beter milieu. Hierbij wat tips voor een duurzame kerst:

 • Duurzame kersthangers knutselen:

Knutsel zelf je kersthangers door in het bos op zoek te gaan naar een dikke tak die je in dunne plakjes zaagt. Boor vervolgens een gaatje in elk plakje, doe daar een touwtje doorheen en hang ze in de kerstboom.

 • Kerstboom huren:

Jaarlijks worden er miljoenen kerstbomen verbrand. Dit is niet goed voor het milieu. Het best is om een boom te recyclen. Dit kan door de boom elk jaar na de kerst in je tuin te planten en er weer uit te halen wanneer het kerst is. Een andere manier is het huren van een kerstboom. Je huurt de boom dan voor een paar weken en daarna breng je ‘m weer terug. Net zo gezellig en heel duurzaam!

 • Kerstboom van kurk:

Je kunt ook een kerstboom knutselen van gebruikte kurken. Verzamel het hele jaar door kurken en gebruik deze aan het eind van het jaar voor het knutselen van een kurken kerstboom. De lichtjes steek je tussen de kurken zodat je duurzame kerstboom sfeervol verlicht wordt.

Heb je geen tijd om te knutselen kerst? Shop al je kerstdecoratie dan online bij Westwing. Of je nu voor een klassieke kerst gaat of een Scandi feest – bij ons vind je alles voor een sfeervol kersthuis.