jungle-kamer met behang en houten stoel

Voor iedereen die gek is op exotische flora, vrolijke kleuren en warme temperaturen, biedt het urban jungle interieur uitkomst. Dit type woonstijl –wat ooit begon als trend, maar inmiddels de harten van menig interieurliefhebber heeft veroverd– creëert een warme en vrolijke sfeer in je woning. Het thema kan worden toegepast in zo’n beetje elke kamer, maar in dit artikel focussen we ons voornamelijk op de woonkamer. Hier tippen wij het gebruik van (kleurrijk) behang met tropische prints, planten aan de muur en natuurlijk de nodige decoratieve items en accessoires voor een persoonlijke touch. Zelf ook een jungle kamer creëren? Laat je dan inspireren door de tips en adviezen van onze interieurexperts.

Wat is jungle behang?

Klinkt het idee van een tropisch behang geweldig, maar heb je eerlijk gezegd geen idee wat je je hierbij kunt voorstellen? Geen probleem. In deze alinea leggen we uit wat we precies onder deze behangprint verstaan en hoe je de rest van de muur kunt decoreren.

Jungle behang is alle soorten behang met tropische prints, exotische dieren en groene planten zoals varens, palmbomen en/of bananenbladeren. Hierbij kun je voor felle kleuren kiezen, maar ook voor een ingetogen kleurenpalet gaan. Bijvoorbeeld door te kiezen voor pastel of monochroom tinten.

Door deze behangsoort toe te passen, krijg je direct een levendige en natuurlijke sfeer in huis. Je interieur krijgt een tropische inslag wat bijdraagt aan een vrolijke, kleurrijke en stijlvolle uitstraling van de ruimte. 

Verschil tussen een jungle en botanisch interieur

Deze behangsoort heeft wat weg van de trend van botanische prints, maar toch zijn botanisch en jungle niet hetzelfde. Zo ligt bij beiden de basis bij planten, maar waar een botanisch interieur meer tegen een Scandinavisch interieur aanhangt (lees: rust, neutraal kleurenpalet en functioneel), vind je in een tropisch interieur over het algemeen meer felle kleuren en luxere materialen. Ook zijn de afgebeelde flora en fauna in een tropisch interieur, exotischer dan bij een botanisch interieur: denk aan een tijger (jungle) versus een vlinder (botanisch).

Een jungle thema op de muren: zo doe je dat

We benoemden het al even, maar we willen het nogmaals benadrukken: een jungle kamer hoeft niet altijd gepaard te gaan met drukke prints en een explosie aan kleuren. Want ook meer ingetogen prints met enkele figuren en een rustig kleurenpalet zijn binnen dit thema te vinden. Je kunt het thema dus in allerlei woonstijlen toepassen: van over the top, tot minimalistisch en sober. 

1. Een op-en-top jungle kamer

Wanneer jij geen kaas hebt gegeten van ‘less is more’ en jouw interieur het liefst ziet als een vrolijke en levendige mix van kleuren en materialen, dan ligt een op-en-top jungle kamer helemaal in jouw straatje. Ga in dit geval voor behang met een tropische print en (felle) kleuren. Om eenheid en rust te creëren met de rest van de kamer, zorg je dat je de kleuren uit de behangprint laat terugkomen in de rest van de ruimte. Kies je bijvoorbeeld voor een print met grote, groene bladeren, en kleinere gele vogels en roze bloemen? Kies dan groen als basiskleur en laat deze kleur terugkomen op de overige wanden, in grotere meubelstukken en/of de gordijnen. De kleuren van de kleinere gele vogels en roze bloemen laat je terugkomen in de accessoires en decoratie. Denk bijvoorbeeld aan sierkussens, kaarsen – bijvoorbeeld de geurkaars Kitzbühel van Westwing collection – en kandelaars en overig textiel. 

Oh, en om je op-en-top tropisch kamer af te maken mogen de nodige (echte) exotische kamerplanten natuurlijk niet ontbreken

Tip: wist je dat je via de Westwing Club Sales ook veel items uit de Westwing Collection kunt vinden? Maar dan tegen mooie kortingen, oplopend tot wel 70%?! Registreer je daarom snel op Westwing om zo geen enkele exclusieve deal te missen voor een jungle kamer.

2. Een ingetogen jungle kamer 

Ben jij een minimalist in hart en nieren? Werk je het liefst met natuurlijke materialen en is jouw favoriete kleurenpalet het beste te omschrijven als ‘aards’? Combineer dan een minimalistisch, rustiek en urban jungle interieur. Concreet betekent dit dat je zorgt voor een rustige basis, ingevuld met een kleurenpalet van subtiele aardetinten en materialen van natuurlijke vezels. Om het een exotische touch te geven–en wat persoonlijkheid aan de ruimte toe te voegen–behang je de wanden, bijvoorbeeld met een print van tropische bladeren in ecru. 

Wil je écht een statement maken in jouw minimalistisch ingerichte woning? Dan kun je ook kiezen voor een accentmuur in de woonkamer. In dit geval behang je één wand met een iets meer aanwezige print. Denk bijvoorbeeld aan jungle fotowand behang.  

3 tips voor een stijlvolle inrichting van een jungle kamer met jungle behang

3 tips voor een stijlvolle inrichting met jungle behang:

  1. Begin klein

    Wil je het geheel niet té overheersend maken? Behang dan een (kleine) muur of begin eventueel met een enkele muur, bijvoorbeeld als wanddecoratie boven de bank, en kijk hoe je dat vindt–je kunt immers altijd later nog een tweede muur behangen. 

  2. Uitproberen

    Vind je de eerste tip alsnog een brug te ver? Dan kun je zelfs voor een nóg subtielere aanpak kiezen. Kies in dit geval voor een tropisch behang op de wand achter de boekenkast of als wanddecoratie boven bed. Oh, en nog zo’n goede ruimte om uit te proberen: de wc! 

  3. Kleur!

    Mooi om te experimenteren met kleuren. Het tropische behang zelf zorgt namelijk al vaak voor een natuurlijke sfeer met veel warmte. 

Toch nog wat extra handvatten nodig? Onthoud dan dit: lichtere prints zorgen voor veel frisheid. Donkerdere prints geven de ruimte een chique uitstraling.

Jungle thema combineren met planten aan de muur

In een echte jungle kamer zijn planten natuurlijk onmisbaar. Als print op de muur, maar ook de echte variant: in grote pot op de grond of al hangend aan het plafond. Ook leuk idee: maak een hoekje in de woonkamer die je vult met tropische planten, zoals een monstera en paradijsvogelplant. Tropische vibes gegarandeerd. 

Geen ruimte voor grote planten? Hang dan een paar planken aan de muur op waar je kleinere, tropische planten op zet in stijlvolle potten. Denk bijvoorbeeld aan lepelplant of mini bananenplant.

Ook de tropen in huis halen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om de wanden in jouw interieur te decoreren in exotische sferen.