Beige kalkverf in de slaapkamer met grijze boxspring

Wil je jouw woning een authentieke uitstraling geven? Een warme ambiance creëren en bovendien cocoon klaar maken voor de koudere dagen? Dan is het verven van de muren al een goed begin. En dan niet zomaar met de eerste en de beste (latex) muurverf, want wanneer je écht een knusse basis wil neerzetten kies je voor een kalkverf. Zo maakt deze matte verfsoort jouw woning in één klap een stuk warmer door zijn zachte poederachtige uitstraling en genuanceerde kleurschakeringen. Wij zijn in ieder geval fan, en om jou ook over de streep te trekken, wijden we dit artikel aan deze milieuvriendelijke verf en zijn vele voordelen. Daarnaast lichten we ook het verschil uit tussen krijtverf en kalkverf. 

Wat is kalkverf?

We benoemden het al kort in de intro, maar deze oudste verfsoort die er bestaat (!) heeft allerlei fijne eigenschappen waardoor jouw ruimte wordt voorzien van een flinke dosis extra warmte. Maar voordat we verder ingaan op de voordelen van deze verf, vertellen we eerst wat het precies is en lichten we eerst het verschil uit tussen deze verf en krijtverf.

Kalkverf is een minerale verf op waterbasis, met kalk als bindmiddel, en met natuurlijke en organische pigmenten als kleurbepaler. Een honderd procent natuurlijke verf dus, die ook nog eens ‘ademt’. Dit houdt in dat ook in vochtige ruimtes het vocht kan ontspannen waardoor er geen schimmelvorming ontstaat–hierdoor is de verf zeer geschikt voor bijvoorbeeld de badkamer.

Het effect op de muur is–afhankelijk van de methode van aanbrengen–genuanceerd, poederachtig, wolkerig of zelfs streperig te noemen. 

Geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan met je muren? Registreer je dan snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal met kortingen oplopend tot 70% om jouw (kalkverf) muur te stylen!

Verschil krijtverf en kalkverf

Als je dacht dat kalk- en krijtverf hetzelfde zijn, dan heb je het mis. Want waar krijtverf een zeer egale uitstraling heeft, is dit bij de kalksoort wel anders (lees: poederachtig en wolkerig). Ook bevat krijtverf het synthetisch bindmiddel lijm en is het daarmee een stuk minder milieuvriendelijk. En om te eindigen met een positieve noot: krijtverf is dan wel weer een stuk makkelijker over te schilderen en bovendien hoef je geen speciale ondergrond of primer te gebruiken wanneer je voor deze verfsoort kiest.

Een derde soort die ook wel eens in de ‘synoniemen mix’ wordt gegooid is schoolbordverf. Wederom is dit hartstikke onterecht, want deze variant is geschikt om vol te krijten met de mooiste kunstwerken–iets wat je beter niet kunt doen op een niet-schoolbord krijtverf muur. 

Voordelen en nadelen

Kalkverf barst van de voordelen. Zo werkt de verfsoort brandvertragend, en mos- en schimmelwerend. Ook aan de uitstraling kleven een hoop voordelen. Denk aan de extra warmte, knusheid en authenticiteit die deze verf aan een ruimte toevoegt. Toch zijn dit nog niet eens alle voordelen, want ook is deze verfsoort:

 • Milieuvriendelijker – aangezien er geen synthetische stoffen worden gebruikt om de basis van deze verf (water en kalk) te binden.
 • Ademend – vocht krijgt alle ruimte om te verdampen waardoor de kans op schimmel nihil is.

En de nadelen dan?

Deze matte verfsoort hecht alleen op minerale, steenachtige ondergronden. Gebruik je een andere ondergrond, dan dien je dit oppervlak van tevoren te behandelen met een speciale ondergrond. Verder is de verf niet afwasbaar, dus mocht de ruimte gevoelig zijn voor vlekken dan kun je wellicht beter voor een ander verftype gaan. Oh, en ook goed om te weten: deze verfsoort verf je niet zomaar even over. Extra goed nadenken dus over de kleur.

Een kalkverf muur in verschillende stijlen

Kalkverf in 3 verschillende woonstijlen:

 1. Landelijk

  Een warme uitstraling, uitnodigende sfeer en ‘geleefde’ materialen met een flinke dosis karakter: dat is landelijk wonen in een notendop. Juist deze drie eigenschappen deelt de landelijke interieurstijl met deze matte verf op water en kalkbasis. Houdt de kleur zeer subtiel en warm, en kies bijvoorbeeld voor taupe, greige of off-white. 

 2. Industrieel

  Met grijze kalkverf op de muren, kun je ontzettend goed die typisch industriële betonlook nabootsen. Maak het geheel af met meubelstukken in warm, cognac kleurig leer en een robuuste tafel van stoer, onbehandeld hout met stalen poten. 

 3. Japandi

  De Japandi woonstijl is een mix tussen een Scandinavisch en Japans interieur. Concreet betekent dit het gebruik van aardse tinten, natuurlijke materialen, organische vormen en functionele meubels met een stijlvolle vormgeving. Complete rust domineert, maar interessante structuren zorgen voor een interessante basis. Deze matte, poederachtige verf past daarom perfect in deze gecombineerde woonstijl. 

Zo doe je dat: een verf badkamer 

Aangezien verf op kalk- en waterbasis vocht afstoot, is het de ideale verfsoort voor in de badkamer. Wel raden we aan om de ruimte rond de wastafel en bad en/of douche niet te verven met deze verfsoort. Dit omdat je hier een grotere kans op vlekken hebt en deze het niet afwasbaar is. 

Het aanbrengen zelf is gelukkig geen rocket science. Zo maak je eerst het oppervlak goed schoon en schuur je het licht en maak je het nog eens schoon en droog. Breng vervolgens een laag grondverf aan. Laat deze laag goed drogen.

Is de grondverf droog? Dan kun je nu de eerste laag van de door jou uitgekozen verfkleur aanbrengen. Gebruik hiervoor een speciale kalkkwast zodat je meer structuur kunt aanbrengen en het poederachtige effect wordt vergroot–eventueel kun je dit ook met een spons of doek doen. Laat deze eerste laag een volledige dag drogen en breng 24 uur later de laatste en tweede laag aan. 

Kalkverf meubels: wel of niet doen? 

We benoemden het al eerder, maar deze verfsoort hecht zich alleen aan minerale, steenachtige ondergronden. Tenminste, het kán wel op andere oppervlakken worden toegepast, maar dan alleen wanneer deze met een speciale primer zijn behandeld. 

Toch raden we het gebruik van deze verfsoort af om meubels mee te schilderen. Dit aangezien de verf poreus is en hierdoor veel stof opneemt en snel vlekken krijgt. 

Tegelijkertijd zijn al dat stof en die vlekken niet makkelijk te verwijderen door de eveneens poreuze eigenschappen van de verf. Even afnemen of schrobben met een doekje zit er dus niet echt in. Wil je alsnog graag een meubelstuk met een mat effect creëren? Dan tippen wij het gebruik van krijtverf. 

Gelukkig zijn er naast matte verf nog veel meer manieren om je muren te decoreren. Denk bijvoorbeeld aan een fotowand, een accentmuur woonkamer, planken aan de muur of een lambrisering hal.

Ook een warm en knus interieur creëren? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw woning sfeervol te decoreren.