zwart-witte eieren

Eieren zijn absoluut onmisbaar tijdens Pasen. Alles draait om eieren; groot, klein, gekookt, gebakken of van chocolade. Een van de leukste tradities rond Pasen? Eieren verven natuurlijk! Er zijn allerlei methodes en manieren voor het verven van eieren voor Pasen. Ontdek onze tips en ideeën voor het verven van eieren voor groot en klein.

Ben je op zoek naar decoratie om jouw huis mee te versieren voor Pasen? Registreer je dan snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste decoratie!

Pasen komt eraan!

Staat Pasen voor de deur? Dan is de lente net begonnen, laten de eerste bloemen en knoppen zich weer zien en wordt de wereld lichter en groener. Tijdens Pasen hullen we het huis in paasdecoratie en paasversiering. En wat op deze Christelijke feestdag absoluut niet mag ontbreken zijn geverfde paaseieren.

Een geverfd paasei op de paastafel is een echte must als je het ons vraagt. Ook kun je de geverfde eieren gebruiken om te verstoppen. Hoe je het beste eieren kunt verven? Lees het hier!

Eieren verven

Ga jij paasspelletjes doen, een paas kleurplaat kleuren of liever eieren verven? Je kunt paaseieren geverfd kopen, kant-en-klare verftabletten gebruiken, acrylverf of waterverf, je ei versieren met allerlei ingewikkelde patronen, gebruik maken van stiften of natuurlijke ingrediënten.

Kortom, er zijn allerlei mogelijkheden voor het verven van eieren! Als je natuurlijke ingrediënten, voedingskleurstof of eierverf of -viltstiften gebruikt, dan zijn de eieren veilig om te eten. Als je voor waterverf kiest, kan het ei wel een beetje kleurstof opnemen. Deze kleine hoeveelheid is niet schadelijk voor de gezondheid.

Eieren schilderen: de voorbereiding

Eén ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een paasei! Op de paastafel staan allerlei lekkere paashapjes, maar paaseieren zijn absoluut onmisbaar. Ga je paaseieren verven? Dan zijn er allerlei opties voor het versieren van de eieren. Ook zijn er een aantal voorbereidingen die je kunt treffen voordat je begint. Je moet de eieren namelijk eerst klaarmaken.

Optie 1: gekookte eieren

Maak de eieren klaar door ze te koken. Je kunt het beste hardgekookte eieren nemen want alleen dan kun je ze later nog opeten. Kook de eieren in zo’n 10 minuten hard door water te koken in een pannetje en de eieren er daarna 10 minuten in te laten koken. Laat ze daarna schrikken en heel goed afkoelen. Als ze goed afgekoeld zijn blijft de verf namelijk beter zitten.

Optie 2: leegegblazen eieren

Je kunt de eieren ook klaarmaken door ze leeg te blazen. Je blaast dan letterlijk de inhoud uit het ei. Het voordeel hiervan is dat je deze lege eieren kunt blijven gebruiken als paasdecoratie. Ander voordeel is dat de lege eieren erg licht zijn en dus ook geschikt zijn om in een paastak te hangen.

Maak voor het leegblazen van de eieren aan twee kanten een klein gaatje in het ei met een spijkertje of naald. Eventueel kun je de gaatjes eerst voorprikken met een eierprikker. Zorg dat het gaatje wel groot genoeg is voor een dooier en het eigeel. Blaas vervolgens aan een kant het ei via het andere gaatje naar buiten. Spoel de eieren nog even schoon met water en blaas vervolgens het water eruit.

Eieren schilderen: decoratie

Nu is het tijd voor het échte werk. We kunnen de eieren gaan verven. Maak vooraf een plannetje. Wil je de eieren één kleur geven of juist decoreren met een speels patroon? Lees ons paasdecoratietrendrapport 2021 voor eieren beschilderen met behulp van line art. Je kunt er alle kanten mee op. Hieronder vind je 5 ideeën voor het verven van eieren.

Effen paaseieren

Als je effen paaseieren wilt hebben is het een goede optie om voedingskleurstof te gebruiken. Dan kun je de eieren nog steeds opeten.

Dit heb je nodig:

 • Witte eieren
 • Azijn
 • Voedingskleurstof
 • Water

Zo doe je het:

 1. Je vult een schaaltje voor ¾ met water, ¼ met azijn en tot slot 15-20 druppels van de voedingskleurstof.
 2. Leg je ei in dit verfbad en zorg dat het ei helemaal onder de verf ligt.
 3. Druk je ei onder met een lepeltje om te voorkomen dat de kleur aan je handen komt.
 4. Heeft het ei de gewenste kleur? Haal het ei eruit en laat drogen op bakpapier of in een eierdoos.

Paaseieren met patroon

Als je paaseieren met een leuk patroon wilt maken, kun je als volgt te werk gaan. Je maakt de eieren eigenlijk zoals in de vorige beschrijving. Voordat je het ei in het badje legt, plak je met tape je patroon op het ei. Verwijder de tape als je ei droog is en je patroon is prachtig zichtbaar.

Paaseieren met marmerpatroon

Nog een mooi idee, is om je eieren te verven met een marmerpatroon. Je verft eerst de eieren in een effen basiskleur met voedingskleurstof. Zoals hierboven beschreven. Het beste kun je als basiskleur een lichte tint kiezen. Laat drogen. Daarna ga je verder zoals hieronder beschreven.

 1. Maak een nieuw verfbadje, in een gewenste kleur. Dit badje mag wat minder diep zijn dan het badje dat je maakte voor de basiskleur.
 2. Doe een eetlepel olijfolie door het verfbadje en roer door met een vork.
 3. Leg dan direct het ei in het badje.
 4. Rol even rond en haal er snel weer uit.
 5. Door de olie in combinatie met water, zal niet het gehele ei geverfd worden. Hierdoor ontstaat een mooi gemarmerd effect.

Paaseieren met krijtbordverf

Als je op elk ei iets wilt schrijven kun je ze bewerken met krijtbordverf. Je kunt er dan vervolgens een naam opschrijven of een leuke paasgroet. Je kunt ook iedereen zelf op het ei laten tekenen.

Paaseieren met ombre look

Superhip én superleuk; paaseieren met ombre look. En het ziet er een stuk ingewikkelder uit dan het is!

Dit heb je nodig:

 • Eieren
 • Water
 • Voedingskleurstof
 • Azijn

Zo maak je ze:

 1. Vul allereerst een schaaltje met ¾ water, ¼ azijn en tot slot 15-20 druppels van de voedingskleurstof.
 2. Dan houd je je ei even een paar centimeter in het badje.
 3. Blij met de kleur? Dompel het ei dan 1,5 cm dieper in het badje.
 4. Zo ga je door totdat het hele ei gekleurd is.

Paaseieren schilderen op een natuurlijke manier

Je kunt je ei ook verven met natuurlijke kleurstoffen zoals kruiden, groenten en fruit. Veel van deze kleurstoffen heb je wellicht gewoon in je keukenkastje staan. De volgende ingrediënten kunnen geschikt zijn voor de genoemde tinten.

 • Saffraan – Geel
 • Kamille – Lichtgeel
 • Bessensap – Rood of roze tot paars
 • Rode wijn – Paars
 • Bosbessen – Blauw tot paars
 • Spinazie – Groen
 • Koffiedik – Bruin
 • Wortel – oranje

Zo werkt het:

 1. Je doet het ingrediënt in een steelpan, samen met de eieren.
 2. Bedek alles met voldoende water.
 3. Breng aan de kook.
 4. Laat 15 minuten zachtjes koken.
 5. Haal de eieren eruit, terwijl het kookvocht nog 5 minuten doorkookt.
 6. Schenk het kookvocht over de eieren.
 7. Voeg een scheut azijn toe.
 8. Laat op kamertemperatuur minimaal 2-4 uur intrekken.
 9. Zijn ze de gewenste kleur? Haal ze uit het bakje en laat drogen.
 10. Optioneel: smeer de eieren in met een druppel olie om ze te laten glanzen.

Ben jij klaar om eieren te verven voor Pasen? Lees dan ook nog even onze artikelen over het maken van paasbrood en het klaarmaken van een echt paasontbijt.

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een vrolijk Pasen!