Meld je aan en ontvang een €30 voucher!
eetkamer in herfstkleuren

De herfst is misschien wel hét favoriete seizoen om aan de slag te gaan met decoreren. Van velvet pompoenen tot leuke DIY’s. We toveren ons hele huis om tot een fijne, knusse plek. Van een herfstige entree, woonkamer tot tafel. Maar wat style je nu precies op zo’n herfsttafel? In dit artikel geven we je tips en inspiratie voor herfst tafeldecoratie om een betoverende herfsttafel te creëren.

1. Pompoenen stelen de show op jouw herfsttafel

Pompoenen zijn echte allrounders die elk jaar weer een hoofdrol spelen in de herfst! Kies dit jaar voor velvet pumpkins die je stylet in verschillende kleuren en groottes. Denk bijvoorbeeld aan een mix van rood, bruin of zwart. Ze staan niet alleen prachtig op de eettafel – op bijvoorbeeld een houten dienblad, je kunt ze ook in de spotlight zetten op de vensterbank of op een bijzettafeltje in de hal of woonkamer. Style je herfsttafel helemaal af met hortensia’s in groene tinten, takken en kaarsen.

Herfst wordt wel heel gezellig dit jaar met deze eyecatchers:

2. Kleurrijke bladeren zijn dé perfecte aanvulling op je herfsttafel

Kleurrijke bladeren in warme tinten zijn ook echte klassiekers voor jouw herfst tafeldecoratie. In deze periode zijn de bossen, maar ook de straten gevuld met bladeren in felle kleuren. Mix & match er op los met de de verschillende herfstkleuren en pers verschillende geelgouden, roestrode en groene bladeren.

Drapeer de herfstbladeren vervolgens als accent op een deksel, een servet of doe ze als alternatief voor een boeket in een vaas. Je kunt ze ook los op de tafel leggen. Ze gaan goed samen met verzamelde kastanjes en noten uit het bos. De schatten die je vond tijdens die laatste wandeling in het bos sieren de tafel als kleine hoogtepunten en zorgen voor een herfstige tafeldecoratie op de eettafel. Combineer kastanjes, walnoten, eikels en hazelnoten en verdeel ze gelijkmatig over de tafel.

3. Overheelijke tafeldecoratie voor de herfst

Seizoensfruit (bijv. appels, peren en druiven) vormen ook een mooie tafeldecoratie voor een herfstarrangement. Onze favoriet: gedroogde sinaasappelschijfjes!

4. Deze bloemen bloeien bijzonder mooi in de herfst

Natuurlijk hoef je voor je herfst tafeldecoratie niet voorbij te gaan aan bloemen. Populaire herfstbloemen zijn bijvoorbeeld: hortensia’s, dahlia’s, chrysanten en zonnebloemen. Zo haal je ook nog een klein beetje zomer je huis in. De beste manier om je tafel te versieren met bloemen, is om de kleuren van de bloemen en de tinten van het tafellinnen op elkaar af te stemmen voor een harmonieuze look.

5. Herfst tafeldecoratie: verlichting voor een extra sfeervolle herfst

Als het buiten kouder wordt, staat waarschijnlijk de herfst voor de deur en daarmee start de gezellige tijd van kaarsen en open haarden weer. Dit brengt niet alleen warmte in huis, maar de aangename verlichting zorgt ook voor een warme en gezellige sfeer. Om een herfst tafeldecoratie te creëren, mogen kaarsen in alle vormen variaties in geen geval ontbreken. Samen met de vondsten uit de natuur vormen ze het hart van een geslaagde herfst tafeldecoratie. Je hebt de keuze uit diverse varianten: groot, klein, dik, dun, lang, kort. Zo kun je in de herfst voor fijn sfeerlicht zorgen op de eettafel maar ook op de salontafel.

6. Zó dek je de tafel met herfst tafeldecoratie en -textiel

Om de tafelstying he-le-maal af te maken, mag mooi tafeltextiel zeker niet ontbreken. Denk aan servetten en tafelkleden van natuurlijke materialen, zoals linnen, in stijlvolle herfstkleuren.

Onze stylisten hebben voor de basis van de eettafel hierboven gekozen voor een beige linnen tafelkleed, servetten in herfstkleuren met een ruitjespatroon, zwart keramieken servies in de vorm van een bloem en gouden bestek voor een chique touch. De donkergrijze vaas in het midden van de tafel is de finishing touch, het is aanwezig maar niet té.

Shop deze herfstige tafel:

Wil je nog een herfstiger accent toevoegen? In de video hieronder laten we je zien hoe je zelf een servet kan vouwen in de vorm van een pompoen:

7. DIY-ideeën voor een persoonlijke herfsttafel

Wil je jouw tafel van een persoonlijke touch voorzien? Ga dan zelf aan de slag met het maken van herfst tafeldecoratie! Hieronder volgen een aantal ideeën voor het maken van herfst tafeldecoratie:

  • Spuitverf – Als je fan bent van een minimalistische uitstraling, kan de herfst al snel misschien iets te kleurrijk voor je worden. Spuit daarom jouw vondsten met verf en pas de kleuren aan aan jouw interieur. Kies bijvoorbeeld voor wit of zwart om de cleane look te benadrukken, goud of zilver daarentegen kan een bijzonder elegant effect hebben en specifieke accenten leggen.
  • Herfstslingers – In plaats van op bloemenslingers kun je in de herfst ook een paar takken met bessen, lijsterbessen of rozenbottels verzamelen en ze tot een slinger binden. Verstop een paar extra bundels bessen in het decoratieve arrangement om het geheel wat meer kleur te geven. De guirlande is bijzonder geschikt als herfst tafeldecoratie als je hem op een rustieke linnen loper legt. De bessen geven je tafeldecoratie een prachtige herfst flair en zorgen voor een mooi contrast.
  • Kaarsen in een windlicht – Plaats een grote kaars in een glazen lantaarn en zet deze op kastanjes of noten. Deze najaarsdecoratie ziet er prachtig uit op tafel, maar kan ook mooi op een ladekast of een trap worden geplaatst voor een op-en-top herfstige entree.
  • Herfst geurkaarsen – De herfst is het ultieme seizoen om je favoriete geurkaarsen aan te steken. Ga bijvoorbeeld voor warme geuren zoals vanille, amber, karamel, pompoenkruid, sandelhout of kaneel. Zo zet je een typische herfststemming neer.
  • Pompoenen als kandelaars – Voor Halloween ken je vast de uitgeholde en uitgesneden pompoenen met kaarsjes erin als decoratie voor de voordeur. Ze zijn ook leuk voor de herfst! Je hoeft de pompoenen dan natuurlijk geen enge gezichten te geven. Ook mooie patronen hebben een decoratieve werking!