Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
servetten vouwen kerst diamant

It’s beginning to look a lot like Christmas… Pak dit jaar uit met een feestelijk gedekte kersttafel. Dat begint met een mooi kleed, porseleinen borden, prachtige wijnglazen, glanzend bestek, een kerststuk in het midden van de tafel, unieke naamkaartjes én kerstservetten. Want zonder feestelijk gevouwen kerstservetten is de tafelaankleding niet compleet. Je geeft hiermee de tafel een feestelijke, luxe look. En het vouwen van kerstservetten is nog leuk om te doen ook en helemaal niet zo moeilijk. Wij hebben namelijk een paar simpele vouwtechnieken voor je op een rijtje gezet. Laat je inspireren en maak indruk op je gasten met deze prachtige servetten!

4 tips bij het vouwen van kerstservetten

 • Vouw de punten strak en recht op elkaar. Zo zien je gevouwen servetten er mooi afgewerkt uit.
 • Ga je voor papieren of stoffen servetten? Stoffen servetten staan erg luxe, terwijl papieren servetten beter in vorm blijven. Eventueel kun je bij de stoffen exemplaren wat stijfsel gebruiken, dan wordt het servet dus wat stijver en blijft ‘ie mooier in model.
 • Oefening baart echt kunst. Het zal de eerste keren niet vlekkeloos gaan, je zal misschien vier of vijf keer moeten oefenen voordat je het onder de knie hebt. Daarna kun je naar hartenlust vouwen.
 • Heb je een handigheid gekregen in het vouwen van kerstservetten? Dan kun je voor iedere gast aan de eettafel een andere vorm servet vouwen. Dat staat leuk en speels.

Kerstservetten vouwen: 3 simpele vouwtechnieken

Je kunt een feestelijk gedekte tafel een unieke touch geven door de servetten op een originele manier te vouwen. Geen zorgen, ook met twee linkerhanden kun je mooi kerstservetten vouwen. Hieronder lees je drie eenvoudige vouwtechnieken.

1. Bestekzakje vouwen

Een klassieke vouwtechniek is het bouwen van een bestekzakje waar je een vork, lepel en mes in kunt schuiven.

 1. Vouw het servet doormidden en leg het servet met de vouwlijn naar je toe.
 2. Vouw de bovenste laag naar beneden tot de vouwlijn.
 3. Draai het servet om en draai een kwartslag.
 4. Vouw de onderkant naar het midden en vouw het daarna nog twee keer zodat er een bestekzakje ontstaat.
 5. Schuif het bestek in de opening.

Tip! Geef het bestekzakje een persoonlijke touch en bind er een touwtje omheen en schuif hier een kersttakje onder. Of hang een naamkaartje aan het touwtje.

2. Kerstservetten vouwen: maak een servet in een wijnglas

Een andere makkelijke manier is om een waaier te vouwen die je in een wijnglas zet.

 1. Vouw het servet doormidden en vouw daarna een trappetje van links naar rechts.
 2. Steek één helft van het trappetje in een wijnglas zodat de andere kant als een waaier boven het glas uitsteekt.
 3. Bind een touwtje om de voet van het wijnglas met hieraan een naamkaartje.

Tip! Geef het wijnglas een suikerrandje die past bij de kleur van de tafelstyling. Vul een schoteltje met een laagje limonade in een kleur naar keuze. Een ander schoteltje vul je met suiker. Doop het wijnglas ondersteboven in de limonade en daarna in de suiker. Et voilà, een superchic suikerrandje.

3. Envelop voor bestek vouwen

Chique en tijdloos!

 1. Vouw de vier hoeken van het servet naar het midden.
 2. Draai het servet zo dat één punt naar beneden wijst.
 3. Vouw de onderste punt omhoog, net boven de middellijn.
 4. Keer om en vouw punt vijf en zes naar binnen, voorbij de middellijn.
 5. Schuif de linkerpunt tussen de lagen van de rechterpunt.
 6. Doe het bestek in de envelop.

Kerstservetten vouwen: een 8-stappenplan

Om de tafel een ultieme kerstlook te geven, vouw je de servetten in de vorm van een kerstboom. Hier kun je het beste papieren servetten voor gebruiken, zo blijft de gevouwen kerstboom beter zitten. Het is hartstikke simpel om te vouwen en het staat ook nog eens leuk op de kersttafel!

In 8-stappen een servet vouwen in de vorm van een kerstboom.

 1. Dubbel vouwen

  Vouw het servet twee keer dubbel, zo onstaat een vierkant.

 2. Punt naar boven

  Leg het servet met de gevouwen punt naar boven.

 3. Vouw punten per laag omhoog

  Vouw de onderste punten per laag omhoog.

 4. Keer het servet om

  Keer het servet nu om.

 5. Linker- en rechterkant naar binnen

  Vouw de linker- en rechterkant naar binnen zodat er een soort frietzak ontstaat.

 6. Keer het servet weer om

  Keer het servet nu in zijn geheel om.

 7. Punten omhoog en onder de vorige punt vouwen

  Vouw nu de punten omhoog, begin bovenaan en schuif de punt telkens onder de vorige punt.

 8. Klaar!

  Klaar ben je! Leg de gevouwen kerstservetten op de borden. Schuif eventueel een naamkaartje in de kerstboom.

Bekijk deze video hoe het werkt:

https://vimeo.com/145858919/6a209bd7d7

Servet in de vorm van een diamant: een 6-stappenplan

Kerstservetten vouwen in de vorm van een diamant is hartstikke chic en het past perfect bij een klassiek gedekte kersttafel.

 1. Vouw het servet door de helft en draai het open uiteinde naar je toe.
 2. Vouw het servet in vieren.
 3. Vervolgens vouw je de bovenste laag van het servet diagonaal doormidden.
 4. Vouw de volgende laag op precies dezelfde manier, diagonaal dus, en stop iets voor de vorige vouw.
 5. Herhaal dit met de laatste laag. Zorg ervoor dat de lagen precies dezelfde afstand hebben van elkaar.
 6. Vouw nu beide zijden van het servet eronder naar binnen. Druk plat, en klaar ben je!

Maak de tafel helemaal af!

Benieuwd hoe je een instawaardige kersttafel maakt? Volg dan dit stappenplan, want hiermee wordt jouw kersttafel een feestje om naar te kijken!

Stap 1: kies een thema

De perfecte feesttafel begint bij het kiezen van een mooi thema. Ga bijvoorbeeld voor een kleurthema, zoals rood, goud en groen of – iets origineler – roze, blauw, oranje of metallictinten. Ook kun je kiezen voor een specifiek thema, zoals natuurlijk, landelijk, industrieel, klassiek, modern of vintage.

Stap 2: zoek de juiste decoratie

Wanneer je het thema hebt bepaald, kun je de decoratie (kerst guirlande), tafeltextiel, servies en andere aankleding hierop aanpassen. Heb je gekozen voor een natuurlijk thema? Dan is het mooi om op zoek te gaan naar houten accessoires, zet bijvoorbeeld op een boomstamschijf allerlei leuke waxinelichtjes voor een mooi sfeerlicht tijdens het kerstdiner.

Zet daarnaast wat leuke dennentakken of hulst in een vaasje of leg speels tussen de borden. Maak het af met een linnen tafellaken en bijpassende linnen servetten. Met servetringen in de vorm van sisaltouw bind je de servetten bij elkaar.

Stap 3: kies mooi servies

Het mooist is het als het servies ook bij het thema past. Misschien heb je al passend servies, en anders shop je het bij Westwing. Witte borden van fijn porselein staan prachtig bij een moderne feesttafel, handgemaakt keramieken servies komt goed tot zijn recht bij een natuurlijk gedekte kersttafel, maar ook op een industriële tafel. Zeker wanneer je donkere aardetinten kiest. En is het thema blauw? Dan kun je natuurlijk een oer-Hollands en überhip Delftsblauw servies kiezen.

Stap 4: kies het bestek

Waar je voorheen standaard het zilveren bestek uit de kast toverde, is er vandaag de dag veel meer keuze. Van matzwart bestek tot glanzende gouden vorken, messen en lepels. De bestekkeuze kun je aanpassen aan het gekozen thema. Het matzwarte bestek staat geweldig bij een industriële kersttafel, terwijl goudkleurig of messing bestek indruk maakt op een klassieke of kleurrijke kersttafel. Bestek met bamboe handvatten doen het uiteraard goed bij een natuurlijk gedekte tafel.

Stap 5: dek de tafel

Voor velen het leukste onderdeel! Leg op de tafel een mooi tafelkleed en zet de borden op de juiste plek. Zo weet je meteen hoeveel ruimte je nog hebt voor tafeldecoratie. Leg het bestek neer en stijl vervolgens de tafel af met glanzende kristallen wijnglazen en de kerstdecoratie.

Stap 6: kerstservetten vouwen

Dé finishing touch van de tafel. Je kunt de gevouwen kerstservetten combineren met een kerstcadeautje en/of naamkaartje.

Andere inspiratie nodig?

Weten wat de nieuwste kersttrends zijn met betrekking tot kerstballen, kerststukjes, kerstversiering en kerstcadeautjes? Klik snel verder!

Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om invulling te geven aan het thema van jouw kersttafel. Van servies en bestek tot tafellakens en feestelijke kerstservetten. Laat je inspireren! Veel plezier alvast met het stijlen van de tafel en het vouwen van de servetten.