Ontdek onze interieur sale -70%!

Close-up eettafel met borden en servet

Stel je een feestelijk gedekte tafel voor. Naast borden, zilveren bestek en wijnglazen vormt vooral het servet een groot deel van de glans van het tafelkleed. Prachtig gevouwen servetten als decoratie maken de hele tafel eleganter en laten een indruk na op je gasten. Een gevouwen servet is een klein kunstwerkje en servetten vouwen is een kunst op zich. Wij geven tips en instructies voor het vouwen van servetten. Van eenvoudig tot geavanceerd, hier vind je de juiste servetvouwtechniek!

Alles moet perfect op elkaar aansluiten om een mooi totaalbeeld te creëren. Gevouwen servetten horen bij een mooi gedekte tafel. Een alternatief voor het vouwen van servetten zijn bijpassende ringen. De servetten moeten worden gerold en in de servetringen worden gedaan. Deze zijn verkrijgbaar in zowel elegante als eenvoudige ontwerpen. Dus voor elke gelegenheid is er een juiste servetring.

Iedereen die een servet wil decoreren zonder hulpmiddelen kan indruk maken door deze op een mooie manier te vouwen.

Welke servetten zijn het meest geschikt om te vouwen?

Je kan zowel papieren als stoffen servetten gebruiken om te vouwen. Papieren servetten zijn gemakkelijker te vouwen en houden de gewenste vorm beter vast.

Vooral voor moeilijkere vouwtechnieken worden stoffen servetten aanbevolen. Deze worden gekenmerkt door hun elegante uitstraling. Bovendien zijn stoffen servetten herbruikbaar en daardoor robuuster en duurzamer.

Bepaal welke versie het beste bij de situatie past. Met onze prachtige vouwtechniek voor servetten wordt elk materiaal een blikvanger op je tafel!

Servetten vouwen makkelijk gemaakt

Een lichte variant voor het vouwen van servetten is de eenvoudige vouwtechniek. Neem een vierkante papieren servet. Open het servet als een boek, zodat je een rechthoek verkrijgt. Vouw nu de rechterbovenhoek naar het midden van de vouw. Herhaal dit proces met de linkerbovenhoek. Nu zou je een driehoek voor je moeten hebben. Vouw tot slot beide helften in het midden van de bocht in elkaar en leg het servet omhoog. Hierdoor ontstaat een staande driehoek.

Extra tip: Een alternatief dat er wat uitgebreider uitziet kan verkregen worden door de voorste hoeken van het staande oppervlak in elkaar te schuiven. De ene zijde dient als flap, de andere zijde als tip, die in de flap wordt gestoken. Nu heb je een soort hoed of kroon.

Deze vouwtechniek is geschikt voor een kleine salontafel op zondag vanwege het vrij eenvoudige uiterlijk.

Servetten vouwen: als bestekhouder

Een meer geavanceerde vouwtechniek is de bestekhouder. Gebruik een mooi papieren servet of een goed verstevigd linnen servet. Vouw het servet uit. Als het servet niet vooraf gevouwen is, vouw dan de helft. Vouw in de volgende stap één van de korte zijden telkens weer tot twee centimeter hoger. Draai het servet om met elke flap. Ga verder met deze stap naar de middelste vouw.

Vouw het servet eenmaal in de lengte, zodat het stapsgewijs gevouwen deel naar buiten wijst. Daarna vouw je het eerder uitgeklapte deel van het servet diagonaal, afkomstig van de open zijde, zodat dit deel de middelste vouw ontmoet. Ten slotte vouw je het deel dat onder de rug naar boven om een rechte rand te creëren. Dit deel van het servet is nu de steunpoot voor het servet. Tot slot kab je het servet instellen en het gevouwen compartiment gaat automatisch open.

Servetten vouwen voor gevorderden: een kerstboom voor het kerstdiner

Feestelijke servetten zijn een must tijdens de kerstperiode! Neem een vierkant papieren servet. Leg het servet voor je met een punt naar je toe, zodat de gesloten kant naar rechts naar boven wordt gedraaid. Vouw laag voor laag naar de bovenste punt toe. Laat altijd ongeveer twee centimeter tussen de lagen. Draai het servet om zodat de lagen aan de onderkant liggen. Vouw de rechter- en linkerkant van het servet naar binnen, zodat de zijkanten elkaar in een verticale lijn raken.

Draai het servet opnieuw om en leg het voor je, zodat de uiteinden van de afzonderlijke lagen naar je toe wijzen. Vouw de bovenste laag omhoog om de bovenkant van de kerstboom te vormen. Neem nu de volgende laag, vouw deze ook op en leg de punt onder de bovenste laag. Trek de laag niet te strak aan, de lagen kunnen er volumineus uitzien. Ga verder met de andere lagen, elke tip wordt onder de onderkant van de laag erboven geplaatst. Eindelijk krijg je een feestelijke kerstboom. Dit maakt jouw kersttafel een echte blikvanger!

Paashaas servetten

Paastijd is decoratietijd! Hoe je zelf eenvoudig servetten in de vorm van een Paashaas kan maken? Alles wat je nodig hebt is het volgende: een servet in de kleur van jouw keuze & een draad gemaakt van het materiaal van jouw keuze. 

Servet als een paashaas gevouwen naast paasdecoratie

In deze stappen plan kun je lezen hoe je de paashaas servetten moet vouwen:

 1. Stap

  Spreid je stoffen servet op een platte ondergrond uit.

 2. Stap

  Neem het servet vast aan de twee hoeken die het verst van elkaar liggen. Vouw het bovenste derde deel naar het midden.

 3. Stap

  Neem de onderste twee hoeken van het servet en vouw ze tot een derde naar het midden van het servet.

 4. Stap

  Vouw vervolgens het servet in het midden kort in verticale richting en weer terug. Zo ontstaat een vouw die je kan gebruiken als oriëntatie.

 5. Stap

  Vouw nu de twee kanten naar beneden en richt je op de verticale vouw in het midden.

 6. Stap

  Vouw de twee overlappende flappen in een driehoek naar het midden toe tot een vierkant.

 7. Stap

  Vouw nu de onderste hoeken van het vierkant naar binnen zodat het servet eruit ziet als een draak.

 8. Stap

  Draai voorzichtig het hele servet 180 graden en buig de onderste punt naar boven.

 9. Stap

  Vouw vervolgens beide zijden naar achteren en zet ze zo goed mogelijk in elkaar.

 10. Stap

  Zet alles vast met een lint in het materiaal en de kleur van uw keuze door een lus rond de basis van de “oren” van het konijn te knopen. Knip de uitstekende uiteinden van het lint af en het Paaskonijn is klaar.

Een andere variant voor Pasen is te vinden in deze video:

DIY video: Kerst servetten

Servetten vouwen voor professionals: Bloemige flair als lente tafeldecoratie

Elk voorjaar staan bloemen centraal in de woonaccessoires. Mooie tafeldecoratie speelt een belangrijke rol in elke eetkamer. Met gevouwen servetten kan je de betoverende bloemencharme naar jouw eettafel brengen. Vooral populair als lentedecoratie zijn servetten in pasteltinten. Vouw ze in de mooie vorm van een waterlelie!

Hiervoor leg je het servet uitgevouwen voor je en vouw je elke hoek naar het midden van het servet. Herhaal dit proces een tweede keer bij elke nieuwe hoek. Draai vervolgens het servet zo dat de hoeken naar het middelpunt toe naar beneden gevouwen zijn. Vouw nu elk van de vier punten weer naar het midden. Vouw de afzonderlijke hoeken een beetje en trek voorzichtig de punt omhoog. Dit resulteert in de bloem van de waterlelie. De bladeren zitten nog steeds aan de onderkant van de servet. Vouw of trek ze een beetje naar boven om het uiterlijk van de waterlelie te vervolledigen.

Laat je inspireren om servetten te vouwen! Blader door ons aanbod op WestwingNow en ontdek prachtige servetten, bijpassende servetringen en nog veel meer!