Serviesset op gedekte tafel

Na de Ramadan – de negende maand van de Islamitische maankalender en de heilige maand van ​inkeer waarin moslims geacht worden om te vasten tussen zonsopkomst en zonsondergang – volgt het Suikerfeest! Het Suikerfeest is dé Islamitische feestdag die plaatsvindt om het einde van de vastenmaand te vieren. Tijdens deze viering wordt groots uitgepakt met lekkernijen én zeker ook met tafeldecoratie en versiering. Het hele huis mag gehuld worden in feestelijke sfeer, maar het belangrijkste tijdens dit feest is het ontspannen, de gezelligheid en het samenzijn met familie en vrienden. Ontdek hier inspiratie voor jouw Suikerfeest decoratie, tafeldecoratie en Eid mubarak wensen.

Wanneer is het Suikerfeest 2021?

Dit jaar start het Suikerfeest, oftewel ‘het kleine feest’, op woensdagavond 12 mei 2021. Let wel: het Suikerfeest kan in verschillende landen op een andere dag beginnen. De start van het Suikerfeest wordt namelijk bepaald door het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan. Wanneer je het Suikerfeest in Nederland viert, kan je de datum van 12 mei aanhouden. Het Suikerfeest wordt gevierd op de eerste dag van de tiende moslimmaand ‘Shawwal’. Moslims vieren op deze dag wereldwijd het einde van dertig dagen vasten, het einde van de Ramadan.

Het vasten tijdens de Ramadan wordt gezien als zuivering van de ziel. Het draait om de dank aan Allah voor alles wat hij gegeven heeft. Ook draait het om het verbonden zijn met de arme mensen die geen eten hebben. Tijdens het Suikerfeest gaat het natuurlijk om eten, maar dat niet alleen. Het Suikerfeest (Eid al-Fitr) duurt 3 dagen en draait om het samenzijn van familie en vrienden. Op de ochtend van de eerste dag na de Ramadan bezoeken mannen en vrouwen de moskee om gezamenlijk een gebed te doen.

De traditie is om je mooi en feestelijk aan te kleden en om je huis extra netjes te maken. De familie wordt bezocht en er worden cadeautjes uitgedeeld. Er staan veel zoete gerechten op tafel maar ook veel hartige. In verschillende landen waar het Suikerfeest gevierd wordt, staan andere gebruiken centraal. Zo beginnen ze in Egypte met het eten van een dadel en het drinken van een glas melk terwijl ze in India een dessert van vermicelli en gesneden amandelen eten. In veel landen begint het Suikerfeest met het eten van iets zoets.

Activiteiten tijdens het Suikerfeest

Na het ontbijt dat in huiselijke kring gebeurt, gaan de mensen vaak langs bij familie en vrienden om ze een fijn Suikerfeest te wensen. In de middag eten ze weer, zowel zoete hapjes, koekjes en taart als hartige lekkernijen! Er worden ook veel spelletjes gedaan.

Wat wordt er zoal gegeten?

Tijdens het Suikerfeest wordt, zoals de naam al doet vermoeden, heel wat suiker gegeten. Er staan vaak wel 10 (of meer) soorten koekjes op tafel. Maar daarnaast staat de tafel ook vol met hartige hapjes, denk aan tajines met lamsvlees en cousous. Hieronder hebben wij een lijstje voor je gemaakt met lekkernijen die vaak op tafel staan tijdens het Suikerfeest.

 • Koekjes, vaak wel 10 verschillende soorten: dadelkoekjes, amandelkoekjes met filodeeg, ook is het in om Oreokoekjes te gebruiken in zelfgemaakte koekjes
 • Marokkaanse pannenkoeken
 • Tajines, bijvoorbeeld met lamsvlees
 • Couscous met groenten
 • Salades

Kleurrijke Suikerfeest decoratie voor op tafel

Om de tafel mooi aan te kleden tijdens het Suikerfeest kun je helemaal los gaan. Verzin een thema, of kies voor een bepaalde kleurcombinatie.

Ontdek de tips hieronder om je tafeldecoratie tijdens het Suikerfeest extra stijlvol te maken.

 1. Tafekleed

  Ga voor een mooi tafelkleed in een warme kleur. Een tafelkeed in een warme kleur draagt bij aan het feestelijke gevoel van dit heerlijke diner.

 2. Servies

  Dek de tafel met mooi servies. Hierbij kun je kiezen uit een en de zelfde stijl, maar het is ook heel leuk om verschillende servies met elkaar te mixen.

 3. Schalen en kommen

  Presenteer de gerechten op mooie grote schalen en kommen. Dit geeft direct een gezellige sfeer op tafel en op deze manier komt het heerlijke eten helemaal tot zijn recht.

 4. Kaarsen

  Zet veel kaarsjes op tafel, maar ook in de rest van de kamer. Dit verhoogt direct de sfeer en maakt het extra bijzonder. Je steekt namelijk niet elke dag een kaarsje aan.

 5. Naamkaartjes

  Leg mooi versierde naamkaartjes bij de borden op tafel. Dit is niet alleen heel practisch, maar geeft het diner ook een extra touch.

 6. Goud

  Ga voor decoratieve items in goud, dit werkt mooi samen met de warme kleur (okergeel of bordeauxrood bijvoorbeeld) van het tafelkleed.

Suikerfeest decoratie in huis

Om je hele huis in Suikerfeest-sfeer te brengen versier je het hele huis! Ga voor een tint en laat deze terugkomen in alle Suikerfeest decoratie die je kiest. Kies bijvoorbeeld voor goud en hang gouden ballonnen en slingers op. Kies voor goudkleurige decoratie van je cupcakes en taarten. Dit thema kun je vervolgens ook weer doorvoeren in je tafeldecoratie. Kies je bijvoorbeeld voor een combinatie van goud en wit, dan laat je dit overal terugkomen. Hieronder een aantal stijlvolle kleurcombinaties.

Bijpassende versiering

Online is veel speciale Suikerfeest decoratie te vinden. Naast tafeldecoratie vind je hier ook slingers, versiering, ballonnen en nog veel meer. In principe kun je elk soort decoratie of versiering gebruiken. Zo zijn de verjaardagsvlaggetjes, – balonnen en -slingers ook prima geschikt. Deze kun je bijvoorbeeld combineren met slingers waarop Eid Mubarak staat!

Eid mubarak wensen

De traditionele Islamitische groet die wordt gebruikt ter gelegenheid van het Suikerfeest is Eid mubarak. Eid slaat op het woord feest en Mubarak betekent gezegend. Veel mensen sturen elkaar vaak een wens tijdens het Suikerfeest. Ze kunnen elkaar een kaartje sturen, of een digitale groet waarmee ze elkaar “Eid Mubarak” wensen.

Suikerfeest decoratie & versiering bij Westwing

Bij Westwing vind je heel veel inspiratie voor het vieren van een feest. Van mooie tafeldecoratie in de vorm van kandelaars, vazen, en decoratieve items tot prachtig tafellinnen (servetten en tafelkleden) in allerlei kleuren en stijlen. Daarnaast kun je ook stijlvol servies en glaswerk bij Westwing vinden.

Voor je kookbenodigdheden zit je ook goed bij Westwing. Grote pannen om voor veel mensen linzensoep te bereiden of stoofschotels voor verwarmende maaltijden, maar ook gietijzeren braadpannen en ovenschalen vind je hier. En vergeet een goede messenset, de benodigde keukenapparaten en snijplanken niet. Voor elk gerecht vind je bij Westwing de juiste tools.

Laat je inspireren

Je kunt ook bij Westwing terecht voor alle benodigde Suikerfeest decoratie. Items om je tafel mooi aan te kleden, keukentools en andere versiering; je vindt het allemaal bij Westwing. Registreer je op de Westwing club en mis geen enkele exclusieve deal om je familie te verrassen tijdens het Suikerfeest.

Mocht je nog behoefte hebben aan meer inspiratie en tips voor het decoreren? Bekijk eens onze andere artikelen. Check de leukste tafeldecoratie voor met Kerst, Pasen of bij een verjaardag!