Gedekte tafel passend voor een vormsel

Westwing heeft zich met lichaam en geest gewijd aan de mooiste stijl en sfeer. Voor ons betekent dit niet alleen stijlvol meubilair en interieur voor jouw huis. Onze stijlexperts delen ook graag hun ideeën over specifieke feesten en vieringen met je. De hele sfeer van het feest staat of valt immers met de aankleding. Laat Westwing je inspireren voor een geslaagde vormsel versiering en maak van dit evenement een bijzonder feest! Wij helpen je graag om alles te realiseren en hebben een paar tips voor het vormselfeest voor je klaarstaan!

Het vormsel is een belangrijke gebeurtenis in het leven van een jongere, gebaseerd op de apostolische leer en de Bijbel. Het is een sacrament waarmee de gedoopte de kracht van de Heilige Geest ontvangt om zijn geloof standvastig te kunnen belijden. De zegen markeert de overgang naar kerkelijke volwassenheid. De viering moet daarom ruim van tevoren worden gepland en worden afgesloten met een feestelijke aangelegenheid. Hierbij is speciale vormsel versiering belangrijk om deze gebeurtenis stijlvol te maken.

Vormsel versiering voor jongens

Blauwe tinten zijn erg populair als versiering voor het vormsel van een jongen. Van delicaat pastelblauw tot helder hemelsblauw of donker marineblauw; blauw is er in veel tinten. De vormsel versiering in blauw biedt verschillende mogelijkheden en kan ook ideaal gecombineerd worden met andere kleuren. Het geheel ziet er bijzonder elegant uit als je elementen in goud of zilver toevoegt aan blauw. Als alternatief kan vormsel versiering in turquoise zorgen voor afwisseling – zonder dat het te opdringerig is. Gebruik deze opvallende tint echter alleen op enkele plekken. Combineer de kleur met klassieke decoratieve symbolen, zoals de vis of het kruis, om het kerkelijke aspect van de viering van het vormsel te benadrukken.

Vormsel versiering voor meisjes

Zeer populair als kleur voor r het vormsel van meisjes zijn pastelkleuren. Van lila, abrikoos en lichtgeel tot de populaire kleur voor vormsel versiering in lichtroze. Deze delicate kleuren van de regenboog kunnen veel meisjes inspireren. De pastelkleuren zijn feestelijk en kunnen perfect gecombineerd worden met mooi porselein. Als extra vormsel versiering is een bloemstuk, dat midden op de tafel wordt geplaatst en de lente inluidt, perfect.

Voor een smaakvol kleuraccent dat zowel jongens als meisjes bevalt, raden wij delicaat limoengroen aan. Gecombineerd met crème ziet limoengroen er stijlvol en feestelijk uit, maar de tint blijft genderneutraal.

Kleurrijke tafeldecoraties voor het vormsel

Na de kerkelijke plechtigheid is het in veel gezinnen traditie om samen te gaan eten – dit kan zowel in een restaurant als thuis zijn. Om deze gelegenheid in de juiste setting te laten plaatsvinden, is uiteraard passende vormsel versiering voor de tafel nodig. Het is het beste om je kind te laten meedenken over de versiering, zodat iedereen tevreden is tijdens de viering. Kleuren als blauw, roze, oranje, geel of lichtgroen, die gecombineerd kunnen worden met klassieke elementen, zijn populair. Natuurlijk kun je ook de favoriete kleur van je kind als accentkleur kiezen om een aantal gekleurde elementen aan de vormsel versiering toe te voegen. De kleuraccenten kunnen met kaarsen, tafellopers of servetten worden neergezet en kunnen worden aangevuld met zilveren elementen. Wit porseleinen servies met een delicaat patroon is geschikt als stijlvolle basis voor de feestelijke gelegenheid.

Een ander belangrijk accessoire voor de vormsel versiering is de vis als symbool voor de belangrijke viering van de christenen. Zelfs voor de oorspronkelijke christenen was de vis het belangrijkste symbool. Het Griekse woord voor vis is “ἰχθύς”, in Latijn is het “Ichthus”. Elke letter van het woord staat voor de eerste letter van een woord, waaruit een geloofsbelijdenis voortvloeit, zoiets als: “Ik geloof in Jezus Christus, hij is Gods Zoon en mijn Verlosser”. Het uitspreken van dit credo is een belangrijk onderdeel van de vormselceremonie. Het symbool kan door zijn bijzondere betekenis in de vormsel versiering mooi worden opgenomen en een kleuraccent leggen. Onze tip voor een smaakvolle en eenvoudige decoratie van het symbool: een Ichthus vis gemaakt van buxus takjes (palmtakjes). Je kunt het kleine doe-het-zelf project samen met je kind voorbereiden. Wij laten je zien hoe je deze creatieve tafeldecoratie zelf kunt maken voor het vormsel.

Maak je eigen vis van buxustakken als vormsel versiering

Maak je eigen vis van buxustakken als vormsel versiering in 4 stappen:

 1. Koop de benodigdheden

  Koop wat knutseldraad, wat buxustakken en een satijnen lint in de kleur van je keuze.

 2. Wikkel het draad om de takjes

  Wikkel het knutseldraad om de takjes en buig het in een visvorm.

 3. Bevestig de takjes

  Bevestig de takjes op het punt waar de draad elkaar kruist bij de staart met wat meer knutseldraad.

 4. Bevestig de strik

  Bind de satijnen strik eromheen en leg de decoratieve vis op je feestelijk gedekte tafel.

De juiste hapjes & decoratie op de tafel

Geen feest is compleet zonder een smakelijke maaltijd! Aangezien het vormsel meestal ‘s morgens plaatsvindt, is het een goed idee om je gasten na afloop uit te nodigen voor een gezamenlijke lunch. Afhankelijk van het aantal mensen dat je verwacht, kan de viering thuis of in een restaurant plaatsvinden. Bedenk van tevoren welke gerechten je wilt serveren. Maak kleine menukaarten die je decoratief op tafel legt. Een buffet met allerlei lekkernijen is bijzonder geschikt en hiermee kun je voldoen aan de smaak van alle gasten.

Onze tip: Vraag vooraf alle gasten naar eventuele allergieën of wensen en houd hier rekening mee bij het samenstellen van de lunch of buffet.

Als de lunch, de hapjes en de drankjes, zijn samengesteld, kan je gaan nadenken over de geschikte tafelversiering voor tijdens het vormsel. Dit kan heel feestelijk en kleurrijk zijn, maar ook subtiel en modern. Denk eraan, het oog eet ook een beetje mee! Een belangrijk aspect van geslaagde vormsel versiering, is een mooie bloemdecoratie. Omdat de gelegenheid meestal rond de paasperiode plaatsvindt, zijn mooie snijbloemen ruimschoots te vinden. Plaats gebonden boeketten in het midden van de tafel en voeg ook wat mooie “strooidecoratie” toe. Losse bloemen, blaadjes, takjes en dergelijken.

Belangrijke tips: bijpassende vormsel versiering

Integreer kerkelijke symbolen zoals de vis, het kruis of zelfs een witte duif in de vormsel versiering. Op deze manier onderstreep je de kerkelijke achtergrond van de feestelijke gelegenheid. Je kunt kiezen uit een breed scala aan ontwerpen en je verbeelding de vrije loop laten. Wat dacht je van een tafelloper en bijpassende servetten met kerkmotieven?

Een belangrijk element van de decoratie voor het vormsel is de kaars. De kaars kan symbolisch op de stoel van de jongere of in het midden van de tafel geplaatst worden. Zo kunnen alle gasten ernaar kijken. Extra kaarsen in de kleuren van de tafeldecoratie onderstrepen ook het feestelijke karakter van het evenement.

Denk van tevoren na over de indeling van de zitplaatsen en maak mooie naamkaartjes voor de gasten. De decoratieve kaarten zien er niet alleen mooi uit, ze zorgen er ook voor dat je gasten niet hoeven na te denken over de keuze voor hun zitplaats. Besteed bijzondere aandacht aan de plaatsing van gasten die alleen komen en nog niet veel mensen kennen.

Kleine cadeautjes kunnen de gedekte tafel extra verfraaien en een glimlach op het gezicht van de gasten toveren. Denk aan kleine kaarsen met de naam van het vormselkind. Luxe macarons of kleurrijke snoepjes zijn perfect geschikt als cadeau voor de gasten.

Bij Westwing denken we ook na over de decoratie van bijzondere gelegenheden. Zo hebben we nagedacht over de geschikte vormsel versiering. Maak van het vormsel een feest met de juiste decoratieve elementen!