Wanddecoratie

Alleen een beetje kleur en decoratie kan het hele effect van het interieur op zijn kop zetten. Daarom is het des te belangrijker om goed na te denken alvorens de wanden te ontwerpen en vervolgens het kleurenschema vakkundig uit te voeren. Alleen als alles goed gedaan wordt, zullen andere meubels en de rest van de decoratie goed geënsceneerd worden. Dit geeft jouw kamer een indrukwekkend en harmonieus totaalbeeld. In onze gidsen leer je alles wat je over de perfecte wanddecoratie moet weten.

Is jouw muur glad en in één kleur? Vind jij je muur saai en wil je iets veranderen maar heb je geen idee waar te beginnen? Laat je inspireren door onze interieur experts voor de leukste wanddecoratie. Alleen al een beetje kleur en andere decoratie zorgt voor een hele verandering in je interieur. Daarom is het des te belangrijker om goed na te denken wat je precies wil gaan doen in huis. Wij helpen je graag hiermee! Er is zo veel mogelijk, dus bekijk goed welk type wanddecoratie bij je past en waar je voor wilt gaan!

In de meeste gevallen heb je al meubels, accessoires en decoratie, waarop de kleur van de wand uiteraard op aangepast moet worden. Kies een kleurenpallet uit waar je je aan wilt gaan houden. Dit zorgt voor rust en warmte in de ruimte. Te veel verschillende kleuren zorgen voor een onrustig en onsamenhangend geheel. Kijk welke decoratiespullen je in je interieur wil laten staan en zet andere spullen apart. Hierbij enkele tips van onze experts:

  • Heb je al mooie kussens in je kamer, een stijlvolle lamp, mooie muurdecoratie, foto’s of een geweldig vloerkleed? Overweeg dan om een muur op dezelfde kleurtoon te houden. Herhaling van bepaalde accessoires in dezelfde kleur zorgt voor een mooi geheel. Bovendien kun je hier eenvoudig het accent op leggen.
  • Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een kleur die zeer afwijkend is. Een kleur die bijna tegenovergesteld is aan het merendeel van de kleuren in huis. De kleur moet uiteraard wel bij het geheel passen. Dit zal vaak een intensere kleur zijn. Wat doet deze kleur? Deze zorgt voor dynamiek en sfeer. Door een donkere kleurwand aan je interieur toe te voegen creëer je een hotel-chique effect.

Wanddecoratie in de vorm van behang

Liever niet weer een kleur verf op de muur? Kies dan voor een mooie behangprint! Behang is niet meer weg te denken uit ons interieur en zorgt tevens voor een stijlvolle wandafwerking. Ga voor een printbehang, jungle behang, 3D behang of behang met botanische bloemen. Lees onze artikelen om te kijken welk type behang bij jouw past. Er is zo veel mogelijk. Ben je benieuwd naar de meest recente trends voor behang in de woon- en slaapkamer? Neem dan snel een kijkje in ons behang trends 2022 rapport.
Aan de slag met verf
Heb je een passende kleur gevonden? Dan kan het echte werk gaan beginnen. Zoals je weet is een goede voorbereiding het halve werk, zo ook met schilderen.

Bepaal van tevoren hoeveel verf je voor de muur nodig hebt. Het verfverbruik per vierkante meter wordt meestal aangegeven op de verfemmer. Zorg voor voldoende verfborstels, rollen, afveegroosters, plakband en folie.

Voordat je begint, moet je alles wat je niet gekleurd wil hebben met folie en afplakband afdekken. Dit omvat ramen, deuren, aangrenzende muur, evenals stopcontacten, meubilair en vloer. Bereid je voor: Als je andere muren schildert, kan het nodig zijn om het behang te verwijderen, de lijmverf af te spoelen en scheuren en oneffenheden weg te werken. Je kan ook een grondverf plannen zodat de muur gelijkmatig geschilderd wordt.
Breng verf aan.

De techniek van een expert is “nat in nat”. Daarom mag natte verf nooit op reeds gedroogde plekken op de muur geplaats worden, anders kunnen er vlekken ontstaan. Schilder daarom eerst de randen van de muur met een schildersborstel en rol de verfroller eerst verticaal en daarna horizontaal in stroken. Dit wordt gedaan door de natte verf steeds opnieuw af te dekken. Om ervoor te zorgen dat er tijdens het schilderen niets misgaat, moet je niet haasten en stap voor stap te werk gaan. Dit voorkomt dat er verfspatten, vlekken en ongelijke verfverdeling op de muur ontstaan.
Als het werk aan de muur klaar is, moet de verf opgeruimd worden, het gereedschap schoongemaakt worden en dan de ruimte ook goed geventileerd worden, zodat de dampen uit de verf kunnen verdwijnen.

Maak het af met muurdecoratie

Ben je klaar met het verven of behangen in huis? Dan is het tijd om de wand te decoreren. Ga voor mooie fotolijsten in dezelfde kleur, schilderijen met foto’s, abstracte afbeeldingen, teksten, spiegel(s) of kies een opvallend wandobject als echte eye-catcher. Ben je benieuwd hoe je een mooie foto collega kunt maken? Bekijk dan hier onze tips voor een shabby-chic collage.

Monteer wandplanken, een wandopbergmand of kies voor houten wanddecoratie. Houten wanddecoratie is een must voor ieder interieur omdat het zo veelzijdig is. Ben je opzoek naar een uniek houten variant? Bekijk dan dit artikel waarin we je er alles over vertellen.

Een andere optie is metalen wanddecoratie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan metalen wandobjecten.

Onze interieurspecialisten hebben voor elke ruimte passende tips en trucs samengesteld. Weet je niet zeker wat er in jouw woonkamer past? Of welke wanddecoratie het beste in jouw slaapkamer past? Laat je inspireren en vind de ideale wanddecoratie voor jouw woning!

Decoratie voor de kinderkamer of babykamer

Kinderen groeien en ontwikkelen zich heel snel. Voor je het weet, zitten ze weer in een andere fase. Ze krijgen een eigen willetje, maar om telkens de inrichting van de kinderkamer aan te passen is een hele klus. Verander daarom een of meerdere muren. Hiermee bereik je direct een groot resultaat en door een aantal kleine accessoire aan te passen is de kinderkamer weer als nieuw. Kinderen vinden het leuk om mee te denken en hebben vaak een lievelingskleur. Betrek ze erbij en laat ze meehelpen. Laat je inspireren door mooie glittermuurverf of behang in toffe bloemen of dierenprints. Een jungle kamer maken? Bekijk dan hier de tips van onze experts.

Andere vormen van muurdecoratie zijn wandklokken, snijwerkpanelen, tekstborden, memoborden, wandkapstokken, wandrekken, geweien, muurstickers, sleutelkastjes of (land)kaarten. Ben je op zoek naar iets kleins qua wanddecoratie? Ga dan voor meerdere kleine items bij elkaar. Groepeer ze en hang ze bij elkaar op. Denk hierbij aan hangers met munten of wandknoppen.

Bekijk onze kleurrijke selectie artikelen en vind de juiste tips voor je woning. Alleen met de juiste wanddecoratie maak je in een handomdraai van jouw huis een droomhuis. Laat je inspireren op Westwing!