Wanddecoratie

Alleen een beetje kleur en decoratie kan het hele effect van het interieur op zijn kop zetten. Daarom is het des te belangrijker om goed na te denken alvorens de wanden te ontwerpen en vervolgens het kleurenschema vakkundig uit te voeren. Alleen als alles goed gedaan wordt, zullen andere meubels en de rest van de decoratie goed geënsceneerd worden. Dit geeft jouw kamer een indrukwekkend en harmonieus totaalbeeld. In onze gidsen leer je alles wat je over de perfecte wanddecoratie moet weten.

Met deze tips verf je jouw muur als een expert

Als je eenmaal een passend kleurontwerp voor de muur of muren hebt gekozen, ben je klaar om te beginnen. Het beste idee zou toch niet zo maar gerealiseerd kunnen worden als er een gebrek aan uitvoering is. Daarom is het beter om als een expert te werk te gaan!

Plan: Bepaal van tevoren hoeveel verf je voor de muur nodig hebt. Het verfverbruik per vierkante meter wordt meestal aangegeven op de verfemmers. Het juiste gereedschap, zoals borstels, rollen, afveegroosters, plakband en folie, moet ook bij de hand zijn.

Dek af: Voordat je begint, moet je alles wat je niet gekleurd wil hebben met folie en afplakband afdekken. Dit omvat ramen, deuren, aangrenzende muur, evenals stopcontacten, meubilair en vloer.

Bereid je voor: Als je andere muren schildert, kan het nodig zijn om het behang te verwijderen, de lijmverf af te spoelen en scheuren en oneffenheden weg te werken. Je kan ook een grondverf plannen zodat de muur gelijkmatig geschilderd wordt.

Breng verf aan: De techniek van een expert is “nat in nat”. Daarom mag natte verf nooit op reeds gedroogde plekken op de muur geplaats worden, anders kunnen er vlekken ontstaan. Schilder daarom eerst de randen van de muur met een schildersborstel en rol de verfroller eerst verticaal en daarna horizontaal in stroken. Dit wordt gedaan door de natte verf steeds opnieuw af te dekken.

Om ervoor te zorgen dat er tijdens het schilderen niets misgaat, moet je niet haasten en stap voor stap te werk gaan. Dit voorkomt dat er verfspatten, vlekken en ongelijke verfverdeling op de muur ontstaan.

Als het werk aan de muur klaar is, moet de verf opgeruimd worden, het gereedschap schoongemaakt worden en dan de ruimte ook goed geventileerd worden, zodat de dampen uit de verf kunnen verdwijnen.

Onze top 4 tips voor een kleurrijk wandontwerp

In de meeste gevallen heb je al meubels, accessoires en decoratie, waarop de kleur van de wand uiteraard op aangepast moet worden. Belangrijke tip: Zorg ervoor dat er niet te veel verschillende kleuren in het spel komen! Indien nodig moeten enkele stukken gesorteerd worden en dan ook aan de overheersende toon aangepast worden. Hier vind je onze vuistregels, waarmee je voorkomt dat jouw wandontwerp een kleurrijke ramp wordt.

Neem hetzelfde geluid opnieuw op: Heb je al mooie decoratieve kussens in jouw kamer, een dure lamp, stijlvolle foto’s of woningtextiel in jouw favoriete kleur? Dan kan je overwegen om een muur op dezelfde toon te houden. Herhaling is een lust voor het oog en accentueert de juwelen.

Kies een complementaire kleur: Een andere mogelijkheid is om een kleur te kiezen die complementair aan de overheersende toon in het kleurenschema is. Dit zorgt voor een bijzonder contrastrijke accentuering van jouw eigen inrichting.

Vergroot het ruimtelijke effect: In lage of ongelijke ruimtes is het de moeite waard om het plafond in een lichte schaduw te schilderen.

Vooral voor kinderen zijn de kleuren van hun muren in de kinderkamer erg belangrijk. De kleuren kunnen voor een goed gevoel zorgen wat van het cruciaal belang is. Naast de favoriete kleur van de kinderen, kan ook de creatieve wanddecoratie voor een genot in de kamer zorgen. De motieven die geschikt voor kinderen zijn zoals sport of dieren, seizoensgebonden decoraties voor winter of zomer en naamplaatjes worden altijd goed ontvangen.

Met deze ideeën wordt jouw wanddecoratie een succes

Als de muurverf eenmaal gedroogd is, is er vraag naar jouw creativiteit! Onze interieurspecialisten hebben voor elke ruimte spannende tips en trucs samengesteld. Weet je niet zeker wat er in jouw woonkamer past? Of welke wanddecoratie de blikvanger in jouw slaapkamer verhoogt? Laat je inspireren en vind de ideale decoratie voor jouw eigen vier muren!

De achtergronden, persoonlijke snapshots, canvas foto’s en mooie fotolijsten verfijnen elke wanddecoratie. Onze interieurspecialisten hebben geschikte gidsen voor je samengesteld! Er is zeker iets voor elke smaak.

Bekijk onze kleurrijke selectie artikelen en vind de juiste tips en gidsen voor je woning. Alleen met de juiste wanddecoratie maak je in een handomdraai van jouw huis een droomhuis. Laat je inspireren op WestwingNow!