Ontdek onze interieur sale -70%!

Houten kratjes aan de muur, bronzen hanglamp en stijlvolle lampen en graan in vaas

Ben jij klaar met die saaie muren in je huis? Gelukkig zijn er veel manieren om je muren een mooie update te geven. Je kunt natuurlijk alle muren opnieuw schilderen, maar je kunt ze ook op een andere manier een nieuwe look geven. Bijvoorbeeld met houten wanddecoratie. Houten wanddecoratie is er in heel veel soorten. Kies je bijvoorbeeld voor muurdecoratie in de vorm van praktische wandborden waar je notities aan kunt hangen, of wanddecoratie van hout die puur decoratief is? Ontdek de opties hier!

Waarom houten wanddecoratie?

Het toevoegen van hout aan je interieur is eigenlijk altijd een goed idee. In bijna elk huis vinden we wel elementen van hout. Zo zijn houten vloeren populair en ook tafels en eetkamerstoelen zijn vaak van hout gemaakt. Hout geeft de ruimte een natuurlijke touch. Het zorgt voor warmte en past bovendien bij heel veel verschillende interieurstijlen. Naast hout op je vloer en meubels van hout, kun je ook je muren decoreren met hout. Welke opties je hebt voor wanddecoratie van hout lees je hieronder.

Pak het groots of klein aan!

Wanneer je echt iets anders wilt met je muren, kun je dat natuurlijk groots aanpakken. Geef alle muren een nieuwe laag verf, verzamel nieuwe schilderijen en decoratie en hang nieuwe wandlampjes op. Door hier houten wanddecoratie aan toe te voegen zorg je voor een flinke dosis warmte in de ruimte. Je kunt in dat geval ervoor kiezen een hele wand te bedekken met wanddecoratie van hout. Bijvoorbeeld door een hele muur te betimmeren met houten planken. Ga je voor een subtielere toevoeging van houten wanddecoratie laat je dan inspireren door het volgende hoofdstukje. Zo kun je kiezen voor enkele houten plankjes of een houten kastje waarin je mooie items uitstalt.

Andere soorten wanddecoratie

 1. Maak een kurkwand – Kurk is ook heel mooi om een vleugje warmte en natuurlijkheid aan de ruimte toe te voegen. Zo’n kurkwand kun je bovendien goed gebruiken als plek om foto’s op te hangen of herinneringen aan te prikken.
 2. Een fotowand – Wat ons betreft in elke woning onmisbaar, de fotowand. Verzamel je mooiste foto’s en plak ze bij elkaar of laat ze als geheel afdrukken.
 3. Een inspiratiewand – Maak een inspiratiewand waar je allerlei kaarten, schilderijtjes, lijstjes, foto’s e.d. ophangt. Je kunt hierbij ook in thema’s werken. Bijvoorbeeld alle botanische prints bij elkaar of de vakantiefoto’s bij elkaar.
 4. Presenteer jouw verzameling aan de wand. Ook een heel gezellig effect bereik je door bijvoorbeeld je verzameling muziekinstrumenten of souvenirs tentoon te stellen aan de wand. Hang ze op of plaats ze op een plank aan de muur.

Voorbeelden van houten wanddecoratie

 1. Decoratieve wand met hout.
  Maak een mooi accent op je muur door een houten paneel, bijvoorbeeld van stoer sloophout, op te hangen.
 2. Je kunt ook simpelweg één muur volledig bedekken met houten planken. Dit ziet er heel sfeervol en warm uit.
 3. Klein houten kastje.
  Met een klein houten kastje of kistje kun je ook een leuke houten wanddecoratie maken. Hang het kistje of kastje aan de wand, dit mag best een oud en versleten exemplaar zijn, en vul het met plantjes, decoratie en lampjes.
 4. Een houten wall organizer.
  Maak van een oud kistje een soort kapstokje/wall organizer. Bevestig er wat knoppen of haken aan waar je spulletjes aan kunt hangen.
 5. Underlayment platen.
  Dit soort houten platen zijn erg populair! Het zijn eigenlijk gewone houten platen die je voor allerlei doeleinden kunt gebruiken. Bijvoorbeeld als hoofdbord aan het hoofdeinde van je bed. Je kunt ze ook gebruiken in een werkkamer. Plaats het bord tegen de wand en prik er met punaises of spijkertjes of bevestig er met leuk tape inspirerende plaatjes, foto’s of herinneringen op.
 6. Houten plankjes aan de muur.
  Bevestig enkele houten plankjes aan de muur en plaats hier kleine decoratieve objecten, plantjes, vaasjes en lampjes op.

Hout in verschillende stijlen

Het leuke van het materiaal hout, is dat het zich eenvoudig voegt binnen diverse interieurstijlen. Zo past hout goed bij het sfeervolle landelijke stijltje en ook binnen de frisse, lichte Scandinavische stijl kan hout goed toegepast worden. Het zorgt voor een warme noot als het zijn natuurlijke kleur behoudt, maar je kunt de houten wanddecoratie ook in een andere kleur verven! Denk bijvoorbeeld maar eens aan de wit houten planken in een landelijke keuken, of een wit houten dressoirkast in een modern interieur.

Ideeën voor houten wanddecoratie in verschillende ruimtes van je huis

In elke kamer kan wanddecoratie van hout worden toegepast. In de woonkamer kun je denken aan een mooie grote plank aan de wand waarop je jouw favoriete decoratieve items uitstalt. Een kleine cactus naast een mooie zwart-wit foto van jouw favoriete band of een kleurrijke foto die je zelf maakte tijdens een verre reis. Maar ook een houten kastje dat je aan de muur hangt kan heel mooi zijn. Hier kun je een vaasje op zetten of een paar boeken inzetten. Ontdek ook de ideeën voor houten wanddecoratie in andere ruimtes van je huis.

 1. Slaapkamer

  In de slaapkamer is het heel leuk om een wand helemaal te betimmeren met houten planken. Dit geeft veel sfeer aan de ruimte. Kies voor glanzende planken om ze meer te laten opvallen. Je kunt ook gaan voor een hoofdbord aan het hoofdeinde van het bed. Dit kun je doen in de vorm van underlayment platen in een lichte kleur hout. Hier kun je ook een nachtlampje aan vast klemmen.

 2. Kinderkamer

  In kinderkamers zijn houten wandkastjes of plankjes heel sfeervol. Plaats er kleurrijke kinderboekjes en een nachtlampje op.

 3. Werkkamer

  In de werkkamer gaan we voor de houten wall organizer of wandkastje. Hierin zet je boeken of administratie. Je kunt er ook voor kiezen om het geheel wat strakker te houden door de spulletjes in een mooie doos te doen en deze vervolgens in het houten wandkastje te zetten. Hierdoor krijgt het geheel een opgeruimde look. Een mooi inspiratiebord van hout is in jouw home office onmisbaar. Hier prik je met punaises leuke plaatjes, afbeeldingen en foto’s op. Door hiervan een deel om te toveren tot krijtbord, kun je hier ook nog je belangrijkste to do’s opschrijven met krijt.

Laat je inspireren op Westwing

Hebben je kunnen overtuigen om de wand te decoreren met hout? Mocht je nog behoefte hebben aan meer inspiratie, neem dan eens een kijkje Westwing voor onze gehele interieur collectie. Registreer je op de Westwing Club en mis geen enkele exclusieve deal om je huis af te stylen.

Heb je behoefte aan meer inspiratie? Bekijk dan eens onze wanddecoratie artikelen over schoolbordverf, een sfeervolle wand in de slaapkamer of wandkleur ideeën met muurverf.