Donker behang met lichte bank

Een wand met behang kan altijd. Wil jij die saaie muur eens flink aanpakken? Met behang geef je een ruimte een persoonlijke touch. Een mini make-over die binnen no time is gedaan. Zelfs voor de beginneling. Helemaal als je gaat voor behang met print. Van wilde bloemenprints tot bijvoorbeeld grafische patronen of dierenprints. Printbehang heb je in heel veel verschillende varianten. Hierdoor geef je de ruimte direct een make-over inclusief een echte eye-catcher! Afhankelijk van de print kan je het behang in de hele ruimte gebruiken of slechts op één muur. Onze experts vertellen je hoe je behang met print kunt toepassen en ook wat de laatste behangtrends zijn.

Behang vind je tegenwoordig in veel soorten en maten. Of het nu een opvallend behang is met structuur, fotobehang of juist behang met grafische prints voor een abstracte look. Het is er allemaal. Vergeet ook niet het behang met kunstprints of panelen erop of juist behang waarmee je een stenen muur nabootst. Er is dan ook altijd wel een passend behang-design voor in jouw huis te vinden. Tegenwoordig zien we steeds vaker behang met geometrische vormen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan behang met cirkel, driehoek, vierkant, rechthoek of hexagon (zeshoek) figuren. Hoe kun je dit in je interieur toepassen? Lees snel verder.

Waar kan ik behang met print toepassen?

Heb je een te gek behangetje gespot, maar weet je niet waar je het moet toepassen in je interieur? Wij helpen je graag. Kies een muur in de woon- of slaapkamer die direct in het oog springt wanneer je de ruimte binnenstapt. Het liefst een muur waar veel (dag)licht op valt zodat de print ‘tot leven komt’. Kortom, wij laten je per ruimte zien hoe je printbehang kunt toepassen:

 1. Eethoek

  Zitten jullie vaak aan de eettafel? Behang dan de muur achter de eettafel met een opvallend printje. Trek de stijl en kleuren van het behang door in de aankleding van de eethoek. Heb je bijvoorbeeld gekozen voor een botanisch of een jungle behang? Kleed de eethoek dan aan met bamboe accessoires, groene accenten en planten. Denk hierbij aan materialen zoals bijvoorbeeld rotan, riet of hout. Ben je nog op zoek naar een fijne wanddecoratie? Denk dan bijvoorbeeld aan houten wanddecoratie.

 2. Zithoek

  De woonkamer is een hele geschikte plek om te behangen. Zo is het mooi om printbehang achter de bank toe te passen. Denk hierbij aan basic varianten van grafische prints of juist behang met meerdere vormen door elkaar of een samenspel ervan. Dit zorgt voor meer dynamiek in de ruimte. Als je hiervoor kiest zorg er dan wel voor dat de rest van de ruimte wat rustiger is aangekleed. Let vooral op het kleurgebruik, zorg voor een passend kleurenpallet voor een mooi en rustig ogend geheel.

 3. Slaapkamer

  Wil jij die saaie, effen slaapkamerwanden een andere look geven? Bekleed de muur achter het bed dan met een mooie print. Let op: kies een rustige print of een print in een neutrale kleur. Té druk behang zorgt voor onrust in de slaapkamer. Beperk je tot 2 of 3 kleuren en pas deze subtiel toe in de aankleding van je slaapkamer. Liever iets meer sparkling? Ga dan voor glitters op je muur en gebruik glitter muurverf. Lees hier alles over in dit artikel.

Behangtrends


Eigenlijk kom je in bijna elk interieur wel een behangwand tegen. Het voegt direct een extra dimensie aan de ruimte toe. Hieronder onze favorieten behangprints:

 • 3D printbehang: wat voor behang? Ja je leest het goed 3D behang. Dit is een vlak behang met een print die een 3D effect geeft. Het is een echte eye-catcher en staat mooi in een rustig en licht interieur. Het behang zelf is vrij heftig, dus het is aan te raden om de rest van deze ruimte rustig te houden qua meubels en decoratie.
 • Geometrische vormen: Wie er denkt dat geometrische vormen alleen geschikt zijn voor een modern interieur heeft het mis. Er zijn verschillende soorten printbehang met geometrische ronde vormen te vinden die heel goed passen in een warm, romantisch en klassiek interieur. Ook mooi om te kiezen voor een behang met gouden of messing accenten. Vaak zie je dat de lijnen van de geometrische vormen in die kleur zijn. Het patroon herhaalt zich wat zorgt voor een rustige uitstraling. Dit is ook erg geschikt voor een lange wand.
 • Tropische prints en botanisch: Met tropisch printbehang leg je de basis voor een botanische binnentuin. Denk hierbij bijvoorbeeld aan behang met exotische planten en dieren. Dit behang geeft de ruimte een kleurrijke uitstraling. Wil je meer weten over hoe je jungle behang in huis kunt toepassen? Laat je inspireren door de tips van onze experts.
 • Bloemenprintsbloemenbehang is prachtig. Van grotere weelderige bloemmotieven tegen een zwarte achtergrond tot fijne romantische bloemenprints of juist bloemenprints in aanwezige kleuren. Zeker in de slaapkamer is het mooi om met bloemenbehang te werken.
 • Wit behang: wellicht niet meteen het eerste waar je aan denkt, maar wit behang zorgt voor eenvoud. Erg toepasbaar in een Scandinavisch en minimalistisch interieur. Denk hierbij aan wit behang met een klein reliëf erin.

Hoe moet je een muur behangen met printbehang?

Het lijkt lastig om een printbehang mooi op de muur te krijgen, maar een goede voorbereiding is het halve werk! Volg de volgende stappen om je muur te behangen.

Wat heb je nodig?

 • Behang met print
 • Behangborstel
 • Behangstrijker
 • Behangliniaal
 • Behanglijm
 • Verfroller
 • Ladder
 • Waterpas
 • Stanleymes

Stap voor stap: behangen met printbehang

 1. Schakel altijd eerst de stroom uit en haal de stopcontacten van de muur.
 2. Zorg ervoor dat de muur helemaal egaal is. Werk gaatjes en scheuren weg met muurvuller. Laat dit drogen.
 3. Gebruik voorstrijk zodat het behang strak en beter blijft zitten.
 4. Bepaal eerst of je aan de linker- of rechterkant van de muur begint met behangen.
 5. Op de verpakking staat hoe breed het behang is. Teken een verticale loodlijn met een waterpas op de plek waar de eerste behangstrook straks tegenaan wordt gelegd.
 6. Breng de behanglijm op de muur aan met een verfroller. Ga daarbij iets over de loodlijn heen.
 7. Plak nu de eerste strook op de muur. Begin bovenaan en strijk het daarna glad met een behangstrijker. Zorg dat je het behang strak tegen de loodlijn aan legt.
  Tip: werk direct vanaf de rol, dan is het makkelijker om de print op elkaar aan te laten sluiten.
 8. Gebruik een behangliniaal en een scherp stanleymes om de boven- en onderkant strak af te snijden.
 9. Smeer nu het tweede vlak in met lijm. Zorg ervoor dat de print aansluit op de eerste strook. Werk van boven naar beneden.
 10. Herhaal dit totdat de hele muur behangen is.

Tips voor een mooi resultaat:

 • Zorg voor een goede, gladde ondergrond. De ondergrond dient egaal, droog en schoon te zijn. Vul eventuele gaatjes op met plamuur en zorg ervoor dat de wand vlekvrij is. Is je wand niet zo egaal als je wilt? Breng dan eerst een stuclaag aan om de ondergrond glad te maken.
 • Zorg voor een temperatuur tussen de 18 a 20 graden want dit is de beste temperatuur om te behangen, laat het ‘aan de lucht’ drogen, dus sluit ramen en deuren.
 • Vliesbehang is gebruiksvriendelijker dan behang met een papierrug. Dit komt omdat je bij vliesbehang de muur insmeert waardoor het behang makkelijk te verschuiven is. Dit is bij behang met een papierachterkant niet het geval. Handig om te weten voor een smooth resultaat.
 • Wellicht een open deur: vergeet niet de banen van tevoren op maat te knippen. Knip ze zo’n 5 a 6 cm langer dan heb je wat speling. 
 • Toch een foutje gemaakt met het vliesbehang? Trek het dan snel los. Wacht hier niet te lang mee want anders droogt de lijm op. Eventuele luchtbellen kun je inprikken met een speldje. 

Wij zijn gek op printbehang! Regelmatig vind je behangrollen in onze sale en ook voor de aankleding van de rest van de ruimte zit je goed bij Westwing. Neem eens een kijkje op Westwing voor meer inspiratie.