Topmerken tot -70%! Registreer nu!

Babykamer inrichten

Voordat de baby er eindelijk is, heb je in de negen maanden daarvoor genoeg tijd om hem een prachtige babykamer te geven. Ga je de babykamer inrichten? Hier geven wij je tips en vertellen wij je waar je rekening mee moet houden als je de babykamer gaat inrichten. Ook leggen we uit welke mogelijkheden je hebt om het noodzakelijke te combineren met het mooie. Het doel is een geslaagde combinatie van meubels, muurverf, licht en accessoires, zodat je baby en jij volledig op jullie gemak zijn. Ga aan de slag met het design voor de babykamer. 

Lichte kleuren en pure zachte materialen

Je kunt een eigen babykamer inrichten voor het nieuwe lid van het gezin of je kunt een ruimte voor hem creëren, bijvoorbeeld in jouw slaapkamer. In ieder geval moeten de zintuigen van de baby in een vroeg stadium al worden gestimuleerd. Daarom is het belangrijk om veel aandacht te besteden het design voor de babykamer. Denk aan harmonieuze kleuren en vormen die je baby omringen. Lichte en pastelkleuren, zoals een delicate beige tint, en behangpapier met rustige patronen zorgen voor een vriendelijke en uitnodigende sfeer. Ook leuk: hang foto’s met grote, kleurrijke motieven in de babykamer om de zintuigen van je baby te prikkelen. Op deze manier kunt je gemakkelijk de motieven en kleuren veranderen als je baby een dreumes of peuter wordtAl met al is het belangrijk dat je materiaal kiest dat vrij is van schadelijke stoffen en dat de baby zonder zorgen in zijn mond zou kunnen stoppen. Babydekens en plaids van zachte stoffen zoals kasjmier zorgen voor maximaal comfort. 

Een plek vol veiligheid met een vriendelijke sfeer en veiligheid

Zowel de ouders als de baby zelf moeten zich zo comfortabel mogelijk voelen in de nieuwe babykamer. Creëer daarom een ruimte die rust en veiligheid uitstraalt en een lichte, vriendelijke sfeer heeft. 

De belangrijkste meubels voor het inrichten van de babykamer

Ga jij de babykamer inrichten? Het centrale element in de babykamer is zeker het babybedje. De eerste zes maanden slaapt de baby vaak in een wieg op de kamer van de ouders, maar daarna heeft hij meer ruimte nodig. Veel wiegjes of ledikanten kunnen in hoogte worden versteld en zijn voorzien van verwijderbare zijkanten, zodat het wiegje ook als kinderbedje kan worden gebruikt. Het tweede essentiële meubel voor de baby is de commode. Dit is niet alleen een handige plek om comfortabel luiers te verschonen, maar biedt meestal ook voldoende opbergruimte voor luiers, verzorgingslotions en meer. Een kleine garderobekast of kledingkast kan ook in de babykamer geplaatst worden zodat je de schattige rompertjes, pakjes, pyjama’s, sokjes direct na het verschonen, wassen of badderen klaar hebt liggen voor de baby. Indien je dat wenst, kunt je ook knuffels en speelgoed op een plank leggen. De kleine zal op een gegeven moment ook blij zijn als hij genoeg ruimte heeft om te kruipen. Laat dus genoeg vrije ruimte over in de babykamer wanneer je aan de slag gaat met je design babykamer. 

Kies je bij het babykamer inrichten voor een omkleed-commode, omkleed-tafel of omkleed-plank – ook wel luiertafel of luierplank genoemd? In principe is dit gewoon een kwestie van smaak en ruimte. Alle drie moeten ze aangevuld worden met een aankleedkussen dat opgevuld en wasbaar is. De hoogte is ook belangrijk, omdat je altijd met een rechte rug moet kunnen verschonen of aankleden. Daarnaast moet je aandacht besteden aan de valbeveiliging. Als je al een ladekast in de kamer van jouw baby hebt, kies dan voor de luiertafel of een luierplank. 

Plaats harmonieuze accenten met decoratie en verlichting

Vergeet de verlichting niet voordat je begint met het inrichten van de kamer. Een dimbare plafondlamp is perfect voor in de babykamer. Deze biedt voldoende licht om luiers bij te verschonen en zorgt ook voor een zachte helderheid wanneer de baby in bed ligt. Een klein nachtlampje is ook handig als je jouw baby ‘s nachts verschoont. Kies het mooiste licht uit de talrijke speelse lampjes die beschikbaar zijn. Het enige belangrijke is dat de lamp zacht licht uitstraalt en niet verblindt. Een wand- of vloerlamp is weer handig voor het verhaaltje voor het slapengaan. Versier de babykamer met een prachtig hemeltje of klamboe over het bed, bijvoorbeeld met sterren. Een leuke mobile is ook een goed idee. Mobiles voor boven het bed zijn verkrijgbaar in talloze ontwerpen voor elke stijl. Kussens, dekens en gordijnen met eenvoudige patronen en prints zijn ook een geweldige manier om de babykamer te versieren. Decoratieve voorwerpen die je wilt toepassen in het design van de babykamer, moeten in ieder geval kindvriendelijk zijn zonder scherpe hoeken en randen. 

Vloerbedekking in de babykamer

Bij het design van de babykamer moet je ook nadenken wat je op de vloer legt. Vloerbedekking of een vloerkleed is bijzonder geschikt voor op de vloer in de babykamer, hoewel deze wel snel vuil wordt en dus vaak moet worden schoongemaakt. Het dempt en geeft de baby een zacht oppervlak om op te kruipen. Ook kurk en houten of laminaat kan een goede vloerbedekking zijn in de babykamer, deze vloeren kunnen bovendien gemakkelijker gereinigd worden. Vloerkleden en lopers op de vloer zorgen voor gezelligheid en zijn tegelijkertijd slipvrij en dus veiliger.