Babykamer inrichten

Voordat de baby er eindelijk is, heb je in de negen maanden daarvoor genoeg tijd om hem een prachtige babykamer te geven. Ga je de babykamer inrichten? Hier geven wij je tips en vertellen wij je waar je rekening mee moet houden als je de babykamer gaat inrichten. Ook leggen we uit welke mogelijkheden je hebt om het noodzakelijke te combineren met het mooie. Het doel is een geslaagde combinatie van meubels, muurverf, licht en accessoires, zodat je baby en jij volledig op jullie gemak zijn. Ga aan de slag met het design voor de babykamer. 

Voordat de baby er eindelijk is, heb je in de negen maanden daarvoor genoeg tijd om hem een prachtige babykamer te geven. Ga je de babykamer inrichten? Hier geven wij je tips en vertellen wij je waar je rekening mee moet houden. Ook leggen we uit welke mogelijkheden je hebt om het noodzakelijke te combineren met het mooie.

Het doel is een geslaagde combinatie van meubels, muurverf, licht en accessoires, zodat je baby en jij volledig op jullie gemak zijn. Ga aan de slag met het design voor de babykamer. Hier vind je de babykamer inspiratie die jij nodig hebt.

De stijl van je babykamer

Misschien weet je al of je een jongetje of een meisje krijgt. Misschien is het geslacht onbekend. Of je nu graag een typische babykamer voor een jongen of een typische babykamer voor een meisje wilt maken, de babykamer wilt inrichten naar de babykamer trends van 2022, óf de kamer juist neutraal wilt houden; de mogelijkheden zijn eindeloos! Ook wat de stijl betreft kun je alle kanten op. Houd de babykamer in de basis rustig door niet te veel kleuren met elkaar te combineren.

Een Scandinavische stijl voor de babykamer is populair, maar ook een landelijke babykamer zien we veel. Voordat je begint kan het erg prettig zijn om voorbeelden te verzamelen. Zoek inspiratie door online te kijken en winkels te bezoeken waardoor je erachter komt wat jij mooi vindt voor de babykamer.

Moodboard voor de babykamer

Het kan handig zijn om een moodboard te maken van de voorbeelden die je hebt gevonden voordat je de babykamer gaat inrichten. Hiermee kun je een kleurenpalet samenstellen. Zo kan hout in een babykamer prachtig gecombineerd worden met andere warme kleuren. Okergeel voor de babykamer geeft de ruimte warmte. Groen kan in de babykamer prachtig worden gemixt met grijs dat goed kan worden ingezet als basiskleur. Bedenk ook welke stijlelementen je belangrijk vindt. Moet de kamer neutraal blijven of kleurrijk?

Functies van de babykamer

In de babykamer gebeurt veel. Er wordt geslapen, je baby wordt hier gevoed en verschoond, iets later gaat hij of zij hier spelen én het is de plek om de spullen voor je baby in op te bergen. Dit alles moet in de babykamer veilig kunnen gebeuren. De kamer moet praktisch én stijlvol zijn.

Onmisbaar in de babykamer

Wil je je babykamer inrichten? Dan zijn deze items onmisbaar;

  • Een wiegje of ledikant – de eerste weken ligt een baby meestal bij papa en mama op de kamer. Hiervoor heb je een wiegje, ledikant of co-sleeper nodig. Na zo’n zes maanden heeft je baby meer ruimte nodig. Veel wiegjes of ledikanten kunnen in hoogte worden versteld en zijn voorzien van verwijderbare zijkanten, zodat het wiegje ook als kinderbedje kan worden gebruikt. Zet de wieg op een veilige plek. Plaats deze niet in de buurt van gordijnkoorden, snoeren of een verwarming. Bij een stopcontact in de buurt is ook geen goed idee. Zet het bedje ook liever niet tegen de muur van het raam, het kan hier tochtig zijn en als een oudere baby gaat klimmen is deze plek ook niet veilig meer.
  • Een commode – om je baby eenvoudig te kunnen verschonen en aankleden is een commode onmisbaar. Dit is niet alleen een handige plek om comfortabel luiers te verschonen, maar biedt meestal ook voldoende opbergruimte voor luiers, doekjes, hydrofieldoeken, babyzalf, speentjes, verzorgingslotions en meer. Zorg voor een handige indeling van je commode zodat je overal gemakkelijk bij kunt. De commode wordt aangevuld met een aankleedkussen dat opgevuld en wasbaar is. De hoogte van de commode is ook belangrijk, omdat je altijd met een rechte rug moet kunnen verschonen of aankleden. Daarnaast moet je aandacht besteden aan de valbeveiliging.
  • Kledingkast – Een kleine kledingkast kan ook in de babykamer geplaatst worden zodat je de schattige rompertjes, pakjes, pyjama’s, sokjes direct na het verschonen, wassen of badderen klaar hebt liggen voor de baby.
  • Een fauteuil – Een comfortabele fauteuil is prettig voor nachtelijke voedingen, het lezen van verhaaltjes voor het slapengaan en het in slaap wiegen van je baby. Zorg ervoor dat deze armleuningen heeft en echt lekker zit. Je zal hier vele nachtelijke uren doorbrengen.
  • Opbergers – handige opbergers zorgen ervoor dat de babykamer opgeruimd blijft.
  • Decoratie – Om de kamer echt sfeervol te maken, kun je lampjes en babykamer decoratie. Zo kun je knuffels en speelgoed op een plank zetten, mooie muurdecoratie of een sfeervolle poster aan de muur hangen en een zacht sfeerlichtje voor ’s nachts op het kastje zetten. Een dimbare plafondlamp biedt voldoende licht om luiers bij te verschonen of een boekje voor te lezen. Tot slot kun je nog een mobiel boven het wiegje hangen.

Tip: het kan handig zijn om de babykamer zo in te richten dat je hem eenvoudig kunt restylen om er een kamer voor je peuter, kleuter of tiener van te maken.
De basis van de babykamer: knus en veilig
Begin met de wanden en de vloer. Houd je de muren wit of krijgen ze een (zacht) kleurtje? Of kies je voor speels behang? Kies je voor een houten vloer of wordt het een gietvloer? De vloer kun je extra warmte geven met een vloerkleed. Bovendien zorgt deze voor de demping van geluid.

De ruimte wordt zacht en warm door het toevoegen van zachte stoffen, babydekens, plaids en kussentjes. Voor een warme en knusse sfeer is de keuze voor natuurlijke materialen als hout en rotan ook een goede. Al met al is het ook belangrijk dat je materiaal kiest dat vrij is van schadelijke stoffen en dat de baby zonder zorgen in zijn mond zou kunnen stoppen. Zowel de ouders als de baby zelf moeten zich zo comfortabel mogelijk voelen in de nieuwe babykamer. Creëer daarom een ruimte die rust en veiligheid uitstraalt en een lichte, vriendelijke sfeer heeft.

Veilig, stijlvol, praktisch en rustgevend? Een babykamer moet aan heel wat eisen voldoen. Of je nu een kleine babykamer wilt inrichten of een grote, een complete babykamer zoekt of slechts enkele onderdelen mist; bij Westwing vind je alles voor de inrichting van de babykamer.