Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
babykamer inspiratie neutraal met aardetinten en een ronde spiegel

Waar een jongenskamer vroeger nog standaard blauw was en een meisjeskamer roze, ligt dit tegenwoordig wel anders. Zo wordt de babykamer tegenwoordig vaker neutraal ingericht, en blijven stereotyperingen uit. Een logische ontwikkeling, want ouders kiezen er steeds vaker voor het geslacht een verrassing te laten tot de geboorte. Weer een andere groep ouders besluit om het geslacht überhaupt onzijdig te houden en te kiezen voor een genderneutrale opvoeding. Maar wat de reden ook is, en hoe de opvoeding er ook uit gaat zien, een neutraal ingericht kamertje is sowieso een goed idee. Kun je wel wat babykamer inspiratie neutraal gebruiken? Lees dan al onze tips en ideeën in dit artikel! 

Wat is een neutrale babykamer?

Wanneer we het hebben over een neutraal ingerichte kamer, kun je enerzijds denken aan ingetogen kleuren, een minimalistische inrichting en subtiele decoratie en accessoires. Maar dit gaat niet op voor alle neutraal ingerichte babykamers. Zo ben je echt niet beperkt tot minimalisme en ingetogen kleuren. Want ook met een flinke dosis kleur en een bonte verzameling van meubels en decoratie kun je de kamer nog neutraal houden. 

Het uitgangspunt van deze inrichtingsstijl is dan ook voornamelijk het vermijden van stereotyperingen en een ruimte creëren die genderneutraal is waar elke baby zich thuis zal voelen. 

Tip: wist je dat je via de Westwing Club Sales ook veel babykamer items kunt vinden? Maar dan tegen mooie kortingen, oplopend tot wel 70%?! Registreer je daarom snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een neutrale babykamer.

Inspiratie babykamer genderneutraal

Steeds meer ouders kiezen dus voor een genderneutrale kamer. Zo noemden we al een paar redenen, zoals het niet weten van het geslacht of de keuze voor een genderneutrale opvoeding. Maar er is nog een veelvoorkomende reden voor een neutrale kamer… een tweeling! Het kan namelijk zomaar zijn dat je een tweeling krijgt waarbij de ene baby een jongetje is, en de ander een meisje. Een neutraal ingerichte tweeling babykamer biedt hierbij uitkomst. 

Goed, nu je weet wat een neutrale babykamer inhoudt, gaan we nu dieper in op hoe je ‘m inricht. Eerste stap: het kiezen van een kleurenpalet met een neutrale uitstraling.

Babykamer inspiratie neutraal: 3x neutrale kleuren

 1. Aardetinten

  Wanneer je het hebt over neutraal, zijn de babykamer in aardetinten en babykamer roestbruin misschien wel de meest populaire stijlen. Zo zijn de kleuren in beide gevallen warm en stralen ze een en al rust uit. Aardetinten kun je toepassen door de babykamer te schilderen, maar ook in het gebruik van natuurlijke materialen en/of textiel van natuurlijke vezels, zoals ongewassen linnen. Niet alleen prachtig om naar te kijken, maar ook nog eens milieuvriendelijk.
 2. Pasteltinten

  Bij Westwing zijn we gek op pasteltinten, omdat ze rust brengen in een ruimte maar tegelijkertijd ook kleur toevoegen. Allesbehalve saai dus, en daarnaast zijn er ook enorm veel tinten om uit te kiezen. Voor een neutrale uitstraling kun je bijvoorbeeld kiezen voor mintgroen of pistache groen, en lichtgeel of -oranje. Voeg wat fellere accenten toe in de decoraties van de babykamer pastel voor een mooi contrast.
 3. Exotische kleuren

  Voor vrolijke kleuren met een neutrale uitstraling tippen wij een jungle babykamer. Van felle kleuren geïnspireerd op exotische bloemen, tot diepe groentinten die verwijzen naar tropische bladeren: de jungle biedt eindeloos veel kleuren om uit te kiezen. Om toch de rust te behouden, kies je voor een rustige basis met daarbij één à twee accentkleuren.  

Babykamer neutraal inspiratie: 2 tips

Een keuze gemaakt voor het kleurenpalet? Dan is het nu tijd voor de babykamer inrichten. Hieronder vertellen we hoe je deze inrichting onzijdig houdt, en ook geven we nog wat inspiratie voor uniseks thema’s.

Mix en match materialen en structuren

Volgens de baby uitzetlijst zijn een ledikantje, commode, kledingkast en luieremmer in ieder geval essentieel voor de kamer van je kleintje. Ons advies is om voor de grote meubels verschillende materialen en kleuren te gebruiken. Denk aan een ledikantje van licht eikenhout, een zwarte kledingkast met kastdeuren van Weens vlechtwerk, en een commode in een roestbruine kleur. Door gladde oppervlakken te combineren met natuurlijke structuren, ontstaan er interessante contrasten die de kamer van een flinke dosis karakter voorzien.

Thema’s in een unisex babykamer

Er zijn eindeloos veel thema’s die geschikt zijn voor alle baby’s. Bijvoorbeeld een jungle, sprookjes, avonturiers, maan en sterren, of circus thema. Qua inrichting kun je bijvoorbeeld bij het jungle thema kiezen voor kussens met kleurrijke bloemen en bij het sprookjesthema voor een lampenkap met Disneyfiguren. Nog een manier om het thema tot leven te laten komen, is door middel van een muurschildering babykamer, bijvoorbeeld een wereldkaart voor kleine ontdekkingsreizigers in spé. 

Uitgelicht: babykamer zwart wit

Naast een jungle stijl en een kamer in aardetinten, is er nóg een trend op dit gebied; namelijk een zwart-wit thema. Wij zijn fan, want door de klassieke combinatie van zwart-wit krijgt de ruimte direct een stijlvolle, monochroom uitstraling. En door de tips die we zojuist hebben besproken–mix en match materialen en structuren–creëer je voldoende contrasten waardoor de kamer allesbehalve saai wordt. 

Maar misschien wel het allerfijnste van een babykamer in zwart-wit, is dat je een ijzersterke basis neerzet die je makkelijk kunt aanvullen met alle kleuren van de regenboog. Ideaal, want nadat je de eerste periode met je baby hebt doorgebracht, en de persoonlijkheid van je kleintje steeds meer naar boven komt, weet je misschien pas echt goed welke kleur(en) de kamer nog meer kan gebruiken. Ook kun je deze kleuren weer veranderen wanneer je kind opgroeit van een baby naar een dreumes, en van een dreumes naar een kleuter. 

Zwarte babykamer: do’s & don’ts

Een babykamer en zwart klinken op het eerste gezicht misschien niet als de perfecte match. Toch gaan beiden beter samen dan je denkt. Zo kan de kleur zwart een hoop knusheid toevoegen aan de ruimte, en heeft het bovendien een chique en eigentijdse uitstraling–mits goed gebruikt tenminste. 

Hoe je dit doet? We zetten hieronder twee do’s en don’ts voor je op een rijtje:

 • Zwarte muren zijn in principe een no-go voor een baby- of kinderkamer. Eventueel kun je zwart wel terug laten komen in de raambekleding, een behangprint, muurschildering of muurdecoratie.  
 • Zwart werkt vooral goed in wat grotere kamers met veel natuurlijk lichtinval. Ontbreken beiden in jouw ruimte? Koop dan geen grote, zwarte meubels, maar laat de kleur subtieler terugkomen. Denk aan zwarte accessoires, handgrepen en kleinere meubels. 

Ook een genderneutrale kamer inrichten? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste meubels en accessoires voor een stijlvolle babykamer.