Babykamer inspiratie prinsessenjurk aan witte kapstok met accessoires

Is er een kleintje op komst? En ben je alvast ideeën aan het verzamelen voor de inrichting van de babykamer? Dan zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Zo dient de kamer ten eerste rustig en veilig te zijn, maar tegelijkertijd wil je natuurlijk ook een stijlvolle en warme sfeer creëren. Om je hierbij te helpen, hebben we allerlei handige tips verzameld voor de babykamer inrichten. Laat je dus inspireren door alle ideeën, tips & tricks voor het kamertje van jouw kleine spruit. 

Inrichting babykamer: een stappenplan 

Wordt dit de eerste keer dat je een babykamer gaat inrichten? Dan snappen we dat er veel op je af kan komen. Want waar te beginnen?! Begin je met de kamer verven, of ga je juist eerst alle essentiële meubels uitzoeken? In principe is er geen goed of fout, maar de meest logische–en gemakkelijke–volgorde van inrichten, hebben we hieronder overzichtelijk opgesteld in drie verschillende stappen. 

Tip: wist je dat je via de Westwing Club Sales ook veel babykamer items kunt vinden? Maar dan tegen mooie kortingen, oplopend tot wel 70%?! Registreer je daarom snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal de babykamer.

Stap 1: vragen om jezelf af te stellen

Voordat je aan de slag gaat met het kiezen van een interieur voor de babykamer, kun je jezelf het beste de volgende vier vragen stellen:

 1. Welke kleur(en) wil je gebruiken?
  Kies je bijvoorbeeld voor een rustige babykamer aardetinten of voor een suikerzoete babykamer pastel?
 2. Welke materialen spreken je aan?
  Gek op een rustieke look met veel natuurlijke materialen? Of ga je voor strak en gladde oppervlakken voor een meer moderne uitstraling? 
 3. Welke stijl past bij de rest van je interieur?
  Als jouw woning is ingericht in een bepaalde stijl, bijvoorbeeld Scandi of boho, dan kun je deze stijl ook integreren in de babykamer. Naast de stijl, kun je ook een bepaald thema doorvoeren–hierover later meer!
 4. Wil je een jongens, meisjes of neutrale kamer inrichten?
  Kies je ervoor om een typische jongens- of meisjeskamer in te richten? Of ga je juist voor een gender neutrale inrichting, zoals een babykamer roestbruin? Meer neutrale ideeën vind je in ons artikel inspiratie babykamer neutraal.

Stap 2: zorg voor een sfeervolle basis

Als je alle antwoorden op bovenstaande vragen (grofweg) hebt verzameld, is het tijd om te starten met inrichten. Wij tippen om te beginnen met een sfeervolle basis door eerst de babykamer te schilderen. Zo weet je zeker dat er voldoende tijd is om de verflucht uit de kamer te krijgen en hoef je niet meer te schuiven met meubilair. 

Stap 3: praktische indeling en onmisbare elementen

Als de verf erop zit, is het verstandig om na te gaan welke onmisbare kenmerken de babykamer in elk geval dient te hebben. In ons artikel over de baby uitzetlijst zie je dat er een aantal zaken zijn die elke babykamer dient te hebben. Een wiegje of ledikant, een commode voor het verschonen en aankleden van je baby, een luieremmer en een handige kast waarin luiers, doekjes en kleding netjes bewaard kunnen worden.

Verder noodzakelijk: een fijne plek om te rusten voor je baby, maar ook voor jou als kersverse mama. Zet een comfortabele fauteuil neer waarop je plaats kunt nemen tijdens nachtvoedingen en hang een plaid die je over jezelf heen kunt slaan. Ga je een tweeling babykamer inrichten? Kies dan, waar mogelijk, voor een loveseat in plaats van een stoel. 

Zorg er daarnaast voor dat je een slimme indeling creëert zodat je alles wat je nodig hebt tijdens de nachten bij de hand hebt. Leg luiers neer voor het grijpen en geef hydrofieldoeken, schone kleding en billendoekjes een toegankelijke plek.

Na het nadenken over de praktische musthaves is het tijd om te gaan nadenken over de aankleding (het leukste deel!). 

Nog meer babykamer inrichten tips

Om het jezelf en je baby een beetje makkelijker te maken tijdens de eerste maanden, kun je het beste deze drie tips die de zware tijd en lange nachten nét wat lichter kunnen maken ter harte nemen.

 1. Deel de kast of commode praktisch in zodat je alles dat je nodig zou kunnen hebben snel kunt vinden. Gebruik ook handige mandjes om de kast netjes te ordenen.
 2. Zachte vloeren in de babykamer zijn fijn. Hiermee geef je warmte aan de ruimte en zorg je ervoor dat je baby een zachte ondergrond heeft tijdens het (beginnen met) kruipen.
 3. Zorg voor voldoende bergruimte door kastruimte vrij te maken en verschillende manden en opbergdozen te kiezen. Een rustige look zorgt voor een ontspannen slaap.

Tip: Kijk vooruit met je aankopen. Koop bijvoorbeeld een commode die je later, als je kind groter is, nog steeds kan gebruiken als kledingkast.

Babykamer inrichten: 3x babykamer thema

 1. Jungle

  Richt een vrolijke jungle babykamer in met een hoofdrol voor de kleur groen. Je kunt het thema terug laten komen in behang, muurstickers met exotische planten en/of textiel met dierenprints. Om het geheel toch rustig te houden, wissel je prints af met effen elementen en laat je de kleuren op verschillende manieren terugkomen in de kamer. 
 2. In de wolken

  Over rustig gesproken: een kamer in wolken thema is pas echt ultiem ontspannen. De wolken hebben namelijk een rustgevende werking, waardoor het een perfecte keuze is als thema voor een baby- en/of kinderkamer. Hang bijvoorbeeld behang met wolken aan de muur en kies voor bedlinnen met wolken gecombineerd met een kleurenpalet van wit en lichtblauw.
 3. Op de boerderie

  Dieren zijn eigenlijk in elke babykamer onmisbaar en boerderijdieren helemaal. Kies bijvoorbeeld voor een muurschildering babykamer met schattige boerderijdieren, zoals schaapjes en lammetjes, koeien en kalfjes, paarden en veulens, kippen en kuikentjes. Ook leuk: bevestig een landelijke, houten wandplank waarop je verschillende boerderijdieren knuffels en/of boekjes of decoratieve figuren neerzet. 

Babykamer inrichten: verlichting babykamer tips

Sfeervol, veilig en functioneel: dat zijn de eisen wanneer het aankomt op verlichting in de babykamer. Hieronder lees je onze tips voor stijlvolle én praktische verlichting in de kamer van je kleintje:

 • Zowel voor de basis-, sfeer-, als werkverlichting geldt dat het licht niet te fel mag zijn. De ogen van je baby zijn namelijk nog volop in ontwikkeling, en te fel licht voelt dan niet fijn. Om dezelfde reden kies je ook voor indirect licht in plaats van direct licht.
 • Staande lampen dienen in de eerste instantie zeer stabiel te zijn. Want wanneer je kleine baby begint met kruipen, moet je er zeker van zijn dat de lampen niet om kunnen vallen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor tafellampen op, of in de buurt van, de commode.
 • Een nachtlampje geeft je kleintje een oriëntatiepunt tijdens de nachten. Ook voor jou als ouder is dat oriëntatiepunt fijn wanneer je ’s nachts het kamertje binnenstrompelt.

Volop bezig met het inrichten van een stijlvolle babykamer? Of ga je binnenkort beginnen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om de mooiste meubels en accessoires te shoppen voor de babykamer.