badkamer zwart ontwerpen

Is jouw badkamer aan een stijlvolle update toe? Of kan die oude badkamer wel een opfrisser gebruiken? Misschien ben je net verhuisd of heb je gewoon zin in een nieuwe badkamer? Als je je badkamer gaat ontwerpen, dan kun je vast en zeker wel wat hulp gebruiken. Je dient stap voor stap te werk te gaan en met allerlei factoren rekening te houden wanneer je de badkamer gaat verbouwen of ontwerpen. Wat kost een nieuwe badkamer bijvoorbeeld? En wat is een handige badkamer indeling? Hier lees je alles over badkamer ontwerpen en vind je een praktisch stappenplan. Aan de slag!

Waarom de badkamer ontwerpen?

De badkamer is meestal niet de eerste ruimte waarmee je aan de slag gaat bij het inrichten van je huis. Toch is de badkamer een ruimte waarin je veel tijd doorbrengt. Belangrijke tijd waarin je je opfrist voor de dag, of tot rust komt na een dag. Besteed aandacht aan je badkamer inrichting. Laat je inspireren voor je badkamer en verzamel de leukste badkamer ideeën om deze ruimte helemaal naar wens in te richten en te stylen.

De badkamer ontwerpen: kies stijl, kleur en materialen

Als je de badkamer gaat ontwerpen dien je eerst veel voorbeelden en badkamer ideeën te verzamelen. Op die manier kom je erachter wat jij mooi vindt en wat bij jou en bij de ruimte past.

 • De stijl
  Ga je voor een strakke moderne badkamer, een luxe badkamer zoals in een hotel, een landelijke badkamer of een elegante klassieke badkamer? Ook stoere, industriële badkamers zijn op dit moment populair.
 • De kleuren
  Kleuren hebben veel invloed op de sfeer, stijl en rust die de ruimte uitstraalt. Selecteer de kleuren die jij graag terugziet in de badkamer. Het voordeel van een badkamer in wit? Deze badkamer is lekker fris, licht en ruimtelijk. Een strak zwarte badkamer wordt vaak gecombineerd met lichte tinten voor een mooi contrast.

  Ook grijs is populair als kleur voor de badkamer omdat je hiermee een rustige, tijdloze basis legt. Het beste kun je met behulp van accessoires en decoratie voor kleuraccenten zorgen. Kleuren hebben bovendien een grote invloed op het gevoel van ruimtelijkheid. Wil je de badkamer groter laten lijken? Kies dan zeker voor lichtere tinten.
 • Materialen
  Elk materiaal dat geschikt is voor de natte ruimte, heeft een ander effect op de stijl en sfeer. RVS is strak en modern, tegels of graniet is authentiek en klassiek, hout heeft een fijne natuurlijke flair, marmer is hip maar kan ook chic en tijdloos zijn. Je kunt met de keuze van je materialen dus elke gewenste stijl neerzetten. Kies voor verfsoorten die geschikt zijn voor de badkamer.

In 5 stappen jouw badkamer ontwerpen

Als je je badkamer gaat ontwerpen is het slim om stap voor stap te werk te gaan. Begin bij het begin en eindig bij het praktische gedeelte, de verbouwing zelf.

 1. Je wensen

  Allereerst ga je na wat jouw wensen zijn. Wil je graag een bad of inloopdouche? Wat is jouw interieurstijl en welke stijl zou je graag willen doorvoeren in de badkamer? Door een moodboard te maken, kun je je laten inspireren door woonbladen en interieurwebsites. Selecteer bijvoorbeeld kleuren die je mooi vindt bij elkaar. Wat voor materialen worden er toegepast voor de vloer, de muren en de details?

 2. De indeling

  Wat de indeling van jouw badkamer wordt, hangt af van de grootte van de ruimte en de vorm. Richt je bijvoorbeeld een kleine badkamer in of een grote? En komt er daglicht binnen? Online vind je allerlei planners waarmee je een badkamer kunt schetsen. Hierin kun je in je plattegrond eenvoudig schuiven met meubels en elementen en direct het resultaat daarvan zien. Ook kun je een kleurenpallet toepassen, materialen en de badkamer bekijken in 3D. Je kunt dit natuurlijk ook gewoon op papier tekenen.

 3. De kosten

  Stel vooraf jouw budget vast. Zo kun je tijdens het ontwerpen van de badkamer in de gaten houden of jouw wensen haalbaar zijn binnen dat budget. Ook kom je er zo achter of je andere keuzes moet maken of een lening zou moeten afsluiten.

 4. Het ontwerp

  Maak je het ontwerp zelf of ga je aan de slag samen met een expert? Als je graag zelf aan de slag gaat raden we dat zeker aan. Toch kan het wel handig zijn om af en toe iets te overleggen met een expert. Een vakman kan je adviseren over het gebruik van bepaalde materialen en je kunt door verschillende bedrijven offertes laten opstellen. Uiteindelijk kom je op deze manier tot een definitief ontwerp.

 5. Selecteren en shoppen

  Is het definitieve ontwerp rond en heb je de definitieve bouwtekening in handen? Dan wordt het tijd om beslissingen te nemen en te gaan shoppen. Van de keuze voor een bad, douche en kastjes tot het selecteren van sfeermakers en accessoires.

 6. Uitbesteden of zelf aan de slag

  Wat doe je zelf en wat besteed je uit? Word je geholpen door een aannemer of ben je zelf heel handig? Bedenk vooraf waar je aan begint en laat wat je zelf niet goed kan, over aan een expert.

 7. Houd het overzicht

  Als je een aannemer aan de slag laat gaan, houd je zelf natuurlijk wel een oogje in het zeil. Je leunt niet achterover! Bekijk goed wat er allemaal moet gebeuren, of zaken binnen het budget blijven en of het resultaat is zoals jij dat voor ogen had.

Badkamer ontwerpen: de finishing touch

De finishing touch zit in het uitkiezen en toepassen van accessoires en decoratieve items. Hierbij kun je denken aan de volgende zaken:

 • Spiegels
 • Raamaankleding
 • Badtextiel
 • Badkamer planten
 • Opbergmandjes
 • Zeepbakjes
 • Zeepdispensers
 • Wasmanden

Ga jij je badkamer ontwerpen? Leuk! Weeg goed af wat je zelf doet en wat je uitbesteed. Onze artikelen over het inrichten van de badkamer kunnen jou vast en zeker op weg helpen. Shop bij Westwing alles dat je nodig hebt en geniet van jouw comfortabele badkamer!