wit ligbad met marmere tafel en plant in zwarte pot

Misschien is het jouw droom; een nieuwe, luxe, comfortabele badkamer? Maar de badkamer verbouwen is niet niets. Vaak zit je een tijd zonder badkamer en moet je rekening houden met behoorlijk wat kosten. Maar hoe ga je nu te werk wanneer je de badkamer gaat verbouwen? Welke stappen komen er kijken bij de voorbereiding? Hoe snel kan de verbouwing klaar zijn en met welke kosten dien je rekening te houden? Hier lees je alles over het badkamer verbouwen!

Badkamer verbouwen: begin bij het begin

Heb je het ontwerp al klaar of schakel je de hulp van een expert in voor jouw badkamer ontwerp? Als je de badkamer gaat verbouwen dien je stapsgewijs te werk te gaan. Je begint bij het begin, het ontwerp. Zoek naar badkamer inspiratie die past bij jouw badkamer ideeën en wensen. Ga ook na of het plan, de inrichting en die wensen passen bij het budget dat je voor ogen hebt.

 • Welke stijl kies je voor je badkamer? Ga je bijvoorbeeld voor een moderne badkamer, een landelijke badkamer of een badkamer in industriële stijl?
 • Welke kleuren ga je toepassen? Wordt het een strak zwarte badkamer, een fris witte badkamer of een badkamer in zacht grijs?
 • Maak een moodboard en verzamel voorbeelden.
 • Bespreek met een expert wat de mogelijkheden zijn die passen binnen jouw budget.

Met welke kosten moet je rekening houden bij het verbouwen van de badkamer?

Houd rekening met de kosten die een badkamer verbouwing met zich meebrengt. Het aanschaffen van zaken als kranen, sanitair, materialen en tegels, maar vergeet ook ventilatie niet. Bovendien kan het nodig zijn om leidingen te verleggen. De prijzen voor een badkamer verbouwing of badkamer renovatie lopen uiteen. De keuzes die je maakt voor de stijl en bijvoorbeeld de materialen hebben een grote invloed op de kosten. Maar ook de vraag of je een grote badkamer of een kleine badkamer gaat verbouwen of renoveren speelt een rol. Hieronder een klein overzichtje van kosten die je zou kunnen incalculeren.

 • Kraan: 150 – 450 euro
 • Ligbad: 850 – 2800 euro
 • Toilet: 450 – 900 euro
 • Wastafel: 400 – 800 euro
 • Douche: 600 – 1900 euro
 • Vloer: 800 – 1800 euro
 • Overige materialen: 150 – 350 euro

Totaalprijzen zijn opgedeeld in arbeidskosten, materiaalkosten en afvoerkosten en de sloop van oude materialen. Hoe groter de badkamer is des te meer kosten je zal krijgen. Globaal kun je rekening houden met 750 per m2. Laat de kosten voor het badkamer verbouwen berekenen door een expert en bereid je goed voor. Laat altijd vooraf een offerte maken, eventueel door verschillende aanbieders, zodat je weet waar je aan toe bent.

Basic badkamer

Kies je voor een basic badkamer waarbij je jouw oude badkamer renoveert zonder dat je hier de hoofdprijs voor betaalt? Dan moet je denken aan een douchecabine, standaard ligbad en toilet, een wastafel met badkamermeubel en een oppervlakte van zo’n 9 m2. Houd dat rekening met een bedrag rond de 3500 en 5000 euro.

Gemiddelde badkamer

Kies je voor net wat meer comfort en kwaliteit? Maar wil je ook weer niet de meest luxe design badkamer creëren? Denk dan aan de inloopdouche, een ligbad, twee wastafels, badkamermeubel en toilet. Houd in deze situatie rekening met een gemiddelde oppervlakte van 9 m2 en een bedrag tussen 5000 en 7500 euro.

Luxe badkamer

Kies je het liefst voor de meeste luxe, bijzonder design en kwaliteit voor je nieuwe badkamer? Dan kun je denken aan een ruime inloopdouche, een luxe ligbad of bubbelbad, twee wastafels, badkamermeubels. Houd rekening met hogere kosten voor een badkamer van gemiddeld 9 m2, namelijk van gemiddeld 10000 euro of meer.

Kosten besparen bij het badkamer verbouwen

Als je graag de kosten wat wilt drukken, kun je ervoor kiezen om meer zelf te doen.

 • Neem bijvoorbeeld het sloopwerk op je. Verwijder de elementen die je niet wilt behouden en bespaar zo’n 350 euro.
 • Laat bruikbare materialen zitten.
 • Selecteer je materialen bewust. De duurste A-merken zijn niet altijd véél beter dan B-merken, terwijl ze vaak wel dezelfde kwaliteit bieden. Laat je hierover dus heel goed informeren. Hiermee bespaar je soms wel zo’n 650 euro.
 • Aannemers rekenen voorrijkosten. Idealiter kies je dus voor een aannemer bij jou in de buurt, waarmee je al gauw zo’n 40,- aan voorrijkosten bespaart.
 • Lever in op de duurste keuzes. Heb je het liefst een bubbelbad? Een gewoon bad is ook heerlijk. Wil je het liefst een inloopdouche? Een opbouwdouche met douchebak is een stuk goedkoper en kan ook heel stijlvol zijn. Kies dus voor budgetvriendelijke oplossingen. Een regendouche is bijvoorbeeld een hele dure optie. Stel je eisen dus bij en accepteer je opties.
 • Je kunt er ook voor kiezen om (eerst) voor een gedeeltelijke renovatie of verbouwing te gaan. Zo zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om alleen de vloer aan te pakken.

Tip!
Laat het toilet op de plek waar hij zich bevindt. Het toilet verplaatsen is ingewikkeld en kostbaar. Sowieso heeft het veranderen van de indeling een grote stijging van de kosten tot resultaat.

Kosten voor een badkamer verbouwing of renovatie

Deze 3 zaken hebben grote invloed op de kosten voor een badkamer verbouwing of renovatie

 1. Materialen

  Welke materialen je kiest spelen een grote rol in het uiteindelijke kostenplaatje. Om je een idee te geven: voor bijvoorbeeld natuurstenen tegels betaal je 30-60 euro per m2, terwijl je voor keramische tegels 15-45 euro per m2 betaald, inclusief de arbeidskosten.

 2. Grootte

  Het formaat van de badkamer speelt mee – houdt rekening met zo’n 750 euro per m2. Hoe meer meubels en elementen je toevoegt, des te hoger de kosten.

 3. Extra’s

  Kies je voor extra opties dan stijgen de kosten vanzelfsprekend. Denk maar eens aan vloerverwarming (755 euro gemiddeld), een luxe whirlpool (2700-6700 euro gemiddeld), of een stoomcabine (1600-4300 euro gemiddeld).

Na het renoveren of verbouwen van de badkamer is het tijd om de badkamer in te richten en af te werken. Vergeet niet dat je met de accessoires en decoratie ook nog veel kan doen! Je shopt ze bij Westwing.

Met mooie spiegels, geurkaarsen, luxe handdoeken, een badkamerplant of een elegante handdoekenhouder maak je de sfeer in de badkamer erg stijlvol en comfortabel. Ben jij klaar voor het badkamer verbouwen of badkamer renoveren? Hopelijk heeft dit artikel je inzicht gegeven in de zaken waarmee je rekening moet houden. Veel succes!