De ingang naar een kleine badkamer naast een grote trap, voorin een poef en hoge hakken.

De badkamer is de meest geliefde plek in huis. Hier maak je je op voor een nieuwe dag en kom je tot rust na een lange dag werken. Het liefst willen we natuurlijk een riante spa-resort-aan-huis. Maar niet iedereen is gezegend met een luxe badkamer. Wanneer je een kleine badkamer hebt, moet je slim omgaan met de beperkte ruimte. Onze experts geven je inspiratie en ideeën voor het slim inrichten van een kleine badkamer. Van een ruimtebesparende opvouw techniek voor handdoeken tot een lijst met musthaves om de ruimte optisch groter te laten lijken. Laat je inspireren en begin vandaag nog met het (re)stylen van je kleine badkamer!

Ideeën voor het inrichten van een kleine badkamer

Heb je een nieuw huis of wil je je bestaande badkamer inrichten? Maar heb je maar weinig ruimte om jouw mini-spa-resort te creëren? Let dan bij de inrichting op een aantal dingen:

Tips & tricks: een kleine kamer optisch vergroten

  • Creëer her en der nisjes in de wand van je kleine badkamer. Zeker in de douchecabine is dit een aanrader. Hierin kan je namelijk flessen shampoo, douchege, etc. plaatsen. Dat ziet er ook nog eens hartstikke leuk uit! Wanneer je de flessen op de grond moet plaatsen, oogt dat rommelig. En voor een doucherek is lang niet altijd plaats in een kleine ruimte.
  • Kies voor een transparante glazen douchewand. Die voorkomt dat het licht en zicht wordt geblokkeerd. Hierdoor oogt de kleine ruimte groter.
  • Kies voor een schuifdeur in plaats van een normale deur. Hierdoor hoef je geen ruimte vrij te houden om de badkamerdeur open te kunnen doen.
  • Het is algemeen bekend: wit laat een ruimte groter lijken. Zeker in een kleine badkamer kan je het daarom het best zo licht mogelijk houden qua kleur. Kies daarbij voor een beperkt kleurenpalet, bijvoorbeeld wit als basis en één opvallende accentkleur.
  • Een kleine ruimte van onder tot boven betegelen is geen goed idee. Door alle voegen oogt de badkamer druk en daardoor kleiner. Het best is om alleen de vloer en de wc-ombouw te betegelen. De wanden kan je egaal (laten) stuken en wit schilderen. Dit geeft rust.

Light is more: maak een goed lichtplan

Nog een tip van onze experts: zorg voor een goed lichtplan. Met licht laat je een ruimte optisch groter lijken. Zeker wanneer je een grote spiegel in je kleine badkamer hangt, wordt het licht nog eens versterkt door de weerkaatsing. Daglicht is een belangrijke lichtbron, maar niet elke kamer heeft een groot raam óf het raam wordt afgeschermd door jaloezieën om meer privacy te creëren. Je bent daardoor afhankelijk van kunstlicht.

In een kleine badkamer geldt: less is more. Hoe strakker de badkamer, hoe groter hij oogt. Je kunt daarom het beste kiezen voor plafondspots. Deze zijn ‘onzichtbaar’ en verlichten tegelijkertijd de hele kamer. Eventueel kan je boven of naast de grote spiegel nog een spiegellamp in een strak design plaatsen.

Inspiratie voor het inrichten

Een kleine badkamer heeft zo z’n voordelen: het voelt knus, alles is binnen handbereik én – heel belangrijk – je hebt ‘m zo schoongemaakt. Zeker wanneer je kiest voor een simpele, maar stijlvolle inrichting. Hoe je dat doet? Het belangrijkste is het less is more-principe. Zet alleen datgene in je badkamer wat je echt nodig hebt en zorg dat alles een eigen vaste plek heeft.

De basisinrichting voor een kleine badkamer is: een ladekast voor onder de wasbak, een smalle hoge kast voor de handdoeken, een kleine prullenbak en eventueel een handdoekenrek waaraan de handdoeken kunnen drogen. Het belangrijkst is dat je alle benodigde badkamerspullen zoals verzorgingsproducten en handdoeken achter gesloten deuren kunt opbergen. Een cleane, opgeruimde look laat de kleine kamer licht en luchtig ogen.

Tip: In plaats van je handdoeken op te vouwen, kan je ze ook oprollen. Hiermee bespaar je ruimte in de kast. Nog beter is het om je handdoeken volgens de Konmari-methode op te vouwen. Op internet vind je genoeg instructievideo’s!

Musthaves voor een kleine badkamer

Deze musthaves kunnen niet ontbreken in een kleine badkamer:

  1. Opbergbakjes: Denk aan sieradendoosjes, manden, potten, blikken etcetera. Hierin kan je alle spullen geordend en netjes opbergen.
  2. Grote spiegel: Een spiegel laat een ruimte groter lijken. Zeker in een kleine ruimte mag je dus best een beetje bluffen door een XXL-spiegel op te hangen boven de wastafel. Een spiegelkast is helemaal handig, achter de spiegel kan je dan je verzorgingsproducten opslaan.
  3. Klein krukje: Hier kan je je kleren, handdoeken en/of tijdschriften op leggen. Zo houd je de vloer zo leeg mogelijk.
  4. Kledinghaken: hang aan de deur en wand een kapstok en/of kledinghaken. Hieraan kan je badjassen, handdoeken en kleding hangen. Hoe netter je badkamer is, hoe groter hij oogt.

Bij Westwing vind je alles om een kleine badkamer slim in te richten. Van opbergbakjes tot kledinghaken – shop alles voor jouw mini-spa-aan-huis online. Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deals van van top interieurmerken!