witte tegels met glazen douche

De badkamer is een van de meest geliefde plekken in huis. Hier maak je je op voor een nieuwe dag en kom je tot rust na een lange dag vol activiteit. Het liefst willen we natuurlijk allemaal een riante spa-resort-aan-huis. Maar niet iedereen is gezegend met een luxe grote badkamer. Wanneer je een kleine badkamer hebt, moet je slim omgaan met de beperkte ruimte. Is een kleine badkamer met bad jouw droom? Onze experts geven je inspiratie en ideeën voor het slim inrichten van een kleine badkamer. Van een ruimtebesparende opvouwtechniek voor handdoeken tot een lijst met musthaves om de ruimte optisch groter te laten lijken. Laat je inspireren en begin vandaag nog met het (re)stylen van je kleine badkamer!

Voordelen van een kleine badkamer

Jazeker, er zitten ook voordelen aan het hebben van een kleine badkamer. Zo is een kleine badkamer knus en gemakkelijk gezellig te maken én is een kleine badkamer eenvoudiger schoon te maken. Je hebt immers minder oppervlakte om te poetsen! Vind hier inspiratie voor jouw kleine badkamer.

Ideeën voor het inrichten van een kleine badkamer

Heb je een nieuw huis en ga je verbouwen? Of wil je je bestaande badkamer inrichten? Maar heb je maar weinig ruimte om jouw mini-spa te creëren? Kies voor efficiëntie en ga slim met de ruimte om. Zet niet de hele badkamer vol, maar bedenk van tevoren een praktische indeling die klopt. Let bij de inrichting dan op een aantal dingen:

Tips & tricks: een kleine kamer optisch vergroten

 • Kies voor slimme opbergmogelijkheden. Creëer her en der nisjes in de wand van je kleine badkamer. Zeker in de douchecabine is dit een aanrader. Hierin kan je namelijk flessen shampoo, douchegel en zeep plaatsen. Dat ziet er bovendien ook nog eens hartstikke leuk uit! Wanneer je de flessen op de grond zet, oogt dat al gauw rommelig en ongeorganiseerd. En voor een doucherek is lang niet altijd plaats in een kleine ruimte. Maar kies daarnaast ook voor gesloten kasten. Hierachter kun je veel spullen onzichtbaar opbergen.
 • Kies voor een transparante glazen douchewand. Die voorkomt dat het licht en zicht wordt geblokkeerd. Hierdoor oogt de kleine ruimte groter. Op die manier behoort ook een inloopdouche of een bad tot de mogelijkheden in een kleine badkamer.
 • Kies voor een schuifdeur in plaats van een normale deur. Hierdoor hoef je geen ruimte vrij te houden om de badkamerdeur open te kunnen doen.
 • Het is algemeen bekend: wit laat een ruimte groter lijken. Zeker in een kleine badkamer kan je het daarom het best zo licht mogelijk houden wat betreft kleur. Kies voor lichte, neutrale kleuren om de ruimte licht, luchtig en helder te houden. Met een beperkt kleurenpalet, bijvoorbeeld wit als basis en één opvallende accentkleur. Kies beperkt voor grijs en zwart. Het kan wel mooi zijn om met behulp van deze kleuren voor mooie contrasten te zorgen.

Meer tips en tricks

 • Maak slim gebruik van de badkamerspiegel. Door de badkamerspiegel zorgvuldig te kiezen, kan deze ervoor zorgen dat de ruimte groter lijkt en het licht wordt weerspiegeld.
 • Een kleine ruimte van onder tot boven betegelen is geen goed idee. Door alle voegen oogt de badkamer druk en daardoor kleiner. Het is het beste om alleen de vloer en de wc-ombouw te betegelen. De wanden kan je egaal (laten) stuken en wit schilderen. Dit geeft rust.
 • Eventueel kun je de gang betrekken bij de badkamer. Zo kun je bijvoorbeeld net buiten de badkamer een kastje met handdoeken en een mooie plant plaatsen.
 • Planten in de badkamer zorgen voor veel sfeer. Een hangende plant kan een goede optie zijn wanneer de ruimte klein is. Groene planten dragen bij aan de zuurstof en frisse lucht in de ruimte én geven de ruimte een serene sfeer.

Light is more: maak een goed lichtplan

Nog een tip van onze experts: zorg voor een goed lichtplan. Met licht laat je een ruimte optisch groter lijken. Zeker wanneer je een grote spiegel in je kleine badkamer hangt, wordt het licht nog eens versterkt door de weerkaatsing. Daglicht is een belangrijke lichtbron, maar niet elke kamer heeft een groot raam óf het raam wordt afgeschermd door jaloezieën om meer privacy te creëren. Je bent daardoor (deels) ook afhankelijk van kunstlicht.

In een kleine badkamer geldt: less is more. Hoe strakker de badkamer, hoe groter hij oogt. Je kunt daarom het beste kiezen voor plafondspots. Deze zijn ‘onzichtbaar’ en verlichten tegelijkertijd de hele kamer. Eventueel kan je boven of naast de grote spiegel nog een spiegellamp in een strak design plaatsen. Combineer functionele verlichting met sfeerlicht

Inspiratie voor het inrichten

Een kleine badkamer heeft zo z’n voordelen: het voelt knus, alles is binnen handbereik én – heel belangrijk – je hebt ‘m zo schoongemaakt. Zeker wanneer je kiest voor een simpele, maar stijlvolle inrichting. Hoe je dat doet? Het belangrijkste is het less is more-principe. Zet alleen datgene in je badkamer wat je echt nodig hebt en zorg dat alles een eigen vaste plek heeft. Je kunt je kleine badkamer elke gewenste stijl geven. Zo zijn er moderne badkamers, landelijke badkamers en industriële badkamers.

Welk badkamerontwerp je ook kiest, elke natte ruimte heeft een basisinrichting nodig: een ladekast voor onder de wasbak, een smalle hoge kast voor de handdoeken, een kleine prullenbak en eventueel een handdoekenrek waaraan de handdoeken kunnen drogen. Het belangrijkst is dat je alle benodigde badkamerspullen zoals verzorgingsproducten en handdoeken achter gesloten deuren kunt opbergen. Een cleane, opgeruimde look laat de kleine kamer licht en luchtig ogen. Vergis je dus niet en maak optimaal gebruik van de opbergmogelijkheden. Een smalle inbouwkast, een paar planken boven het toilet; zorg voor voldoende opbergruimte om de look netjes en stijlvol te houden.

Tip: In plaats van je handdoeken op te vouwen, kan je ze ook oprollen. Hiermee bespaar je ruimte in de kast. Nog beter is het om je handdoeken volgens de Konmari-methode op te vouwen. Op internet vind je genoeg instructievideo’s!

Musthaves voor een kleine badkamer

 1. Opbergbakjes

  Denk aan sieradendoosjes, manden, potten, blikken etcetera. Hierin kan je alle spullen geordend en netjes opbergen.
 2. Grote spiegel

  Een spiegel laat een ruimte groter lijken. Zeker in een kleine ruimte mag je dus best een beetje bluffen door een XXL-spiegel op te hangen boven de wastafel. Een spiegelkast is helemaal handig, achter de spiegel kan je dan je verzorgingsproducten opslaan. Een spiegel reflecteert licht en heeft een ruimtelijk effect.
 3. Klein krukje

  Hier kan je je kleren, handdoeken en/of tijdschriften op leggen. Zo houd je de vloer zo leeg mogelijk.
 4. Kledinghaken

  Hang aan de deur en wand een kapstok en/of kledinghaken. Hieraan kan je badjassen, handdoeken en kleding hangen. Hoe netter je badkamer is, hoe groter hij oogt.

Deze musthaves kunnen niet ontbreken in een kleine badkamer:

Tip! Kies voor een hangende of zwevende wasbak. Door voor een wasbak te kiezen die niet tot de vloer reikt voelt de ruimte meteen groter aan.

Ga je aan de slag met je kleine badkamer? Laat je inspireren en shop alles wat je nodig hebt bij Westwing!