blauwe muur met witte spoelbak en houten wandmeubel

Denk je na over het verbouwen of renoveren van de badkamer? Je eigen luxe, home spa in huis? Wanneer je zelf de badkamer wil gaan verbouwen komt daar veel bij kijken. Mogelijk kom je een tijdje zonder badkamer te zitten en moet je rekening houden met behoorlijk wat kosten. Hoe ga je te werk bij het verbouwen van een badkamer? Welke stappen komen er kijken bij de voorbereiding? Hoe snel kan de verbouwing klaar zijn en met welke kosten dien je rekening te houden? Hier lees je alles over het zelf badkamer verbouwen!

Badkamer verbouwen: wat kun je zelf doen

Wanneer je zelf een badkamer volledig of gedeeltelijk gaat verbouwen of renoveren bespaar je veel geld. Dat is mooi want de kosten die een badkamer verbouwen met zich meebrengen zijn al hoog genoeg. Zo kun je mogelijk het sloopwerk, het verleggen van leidingen en het plaatsen van het sanitair (gedeeltelijk) of het betegelen zelf doen. Voor een badkamer verbouwen geldt: een goede voorbereiding en planning is het halve werk. Ga dan ook op een slimme manier te werk. Lees hieronder meer over ons stappenplan! Start bijvoorbeeld met het maken van een gedetailleerde tekening. Zorg dat je alle afmetingen weet en teken de badkamermeubels in. Bereken daarnaast ook hoeveel wand- en vloertegels je nodig hebt. Tip: bestel altijd wat extra tegels zodat je genoeg hebt en houd ook rekening met levertijden.

Let op: regel op tijd vakmensen. Vaak hebben specialisten een volle agenda dus wees hiervan bewust en maak op tijd een afspraak met de mensen die je nodig hebt. Denk hierbij aan een stukadoor, elektricien, loodgieter of tegelzetter.

Kosten badkamer verbouwen

Zoals gezegd kunnen de kosten van het verbouwen van een badkamer hoog oplopen. Het is daarom raadzaam om voorafgaand een budgetplanning te maken. Zet op een rij hoeveel budget je hebt en maak een overzicht van de te verwachten kosten. Denk hierbij aan het aanschaffen van zaken zoals kranen, sanitair, materialen en tegels, maar vergeet ook de ventilatie niet. Bovendien kan het nodig zijn om leidingen te verleggen. De prijzen voor een badkamer verbouwing of badkamer renovatie lopen dan ook sterk uiteen. De keuzes die je maakt voor de stijl en bijvoorbeeld de materialen hebben een grote invloed op de kosten. Daarnaast ligt het ook aan de grootte van de badkamer. Hieronder delen we een overzichtje van kosten die je zou kunnen incalculeren.

 • Kraan: 150 – 450 euro
 • Ligbad: 850 – 2800 euro
 • Toilet: 450 – 900 euro
 • Wastafel: 400 – 800 euro
 • Douche: 600 – 1900 euro
 • Vloer: 800 – 1800 euro
 • Overige materialen: 150 – 350 euro

Bovenstaande prijzen zijn opgedeeld in arbeidskosten, materiaalkosten en afvoerkosten en de sloop van oude materialen. Mocht je twijfelen over de kosten die je gaat maken, laat dan een offerte opmaken door een expert. Vraag eventueel meerdere offertes op, zodat je weet waar je aan toe bent.

Tip! Laat het toilet op de plek waar hij zich bevindt. Het toilet verplaatsen is ingewikkeld en kostbaar. Sowieso heeft het veranderen van de indeling een grote stijging van de kosten tot resultaat.

Zelf badkamer verbouwen: een stappenplan

Wanneer je aan de slag gaat met het verbouwen van je badkamer is het handig om rekening te houden met onderstaand stappenplan.

Stap 1: begin met het maken van een tekening van je badkamer

Teken een grondplan uit op schaal. Vervolgens ga je alle badkamermeubels en elementen intekenen. Ben je er nog niet uit hoe de indeling er precies uitziet? Maak dan verschillende tekeningen zodat je kunt bekijken wat de beste mogelijkheid is. Neem hiervoor de tijd zodat je geen overhaaste beslissingen maakt waar je later spijt van krijgt.

Tip: nog een badwand nodig of wil je deze verplaatsen? Teken de badwand zeker ook mee in jouw grondplan!

Stap 2: maak een budgetplanning inclusief overzicht met alle bijbehorende kosten

Hierboven werd het al even benoemd: ga zorgvuldig en secuur te werk. Informeer naar de levertijden van alle materialen die je gaat gebruiken. Ga eerst opzoek naar badkameraccessoires en meubels die je wilt gaan aanschaffen. Vaak kost dit namelijk behoorlijk wat tijd en daarnaast dien je rekening te houden met bijbehorende levertijden.

Stap 3: controleer het leidingwerk en de afvoerbuizen

Op het moment dat je badkamer helemaal gesloopt is, is het van belang dat je alle kraantjes en afvoeren controleert. Vervang deze waar nodig. Denk hierbij aan kalkvorming of kraantjes die niet meer goed werken.

Wil je het grondig aanpakken? Overweeg dan om een waterontharder te plaatsen.

Stap 4: werk met professionele vakmensen

Betaal liever wat meer voor professionele vaklui dan dat je gaat bezuinigen op werkuren. Dit betaalt zich namelijk op de lange termijn altijd terug. Reserveer ook altijd een geldbedrag voor onvoorziene kosten.

Badkamer renovatie: badkamer schuin dak

Ga jij een badkamer verbouwen in een kamer met een schuin dak? Dat kan! Hieronder geven we je een aantal suggesties die je kunt gebruiken wanneer jij een badkamer gaat verbouwen of renoveren in een ruimte met een schuin dak. Bij een badkamer in een kamer met schuin dak is het van groot belang dat je de ruimte slim gebruikt. Overweeg bijvoorbeeld om schuifdeuren te plaatsen onder de schuine wand. Hierachter kun je dan opbergruimte creëren. Andere mogelijkheden zijn:

 1. Het plaatsen van de wastafel
  Plaats de wastafel onder het schuine dak. Dit is een fijn alternatief wanneer je zelf niet zo heel lang bent omdat de ruimte hierdoor optimaal wordt gebruikt.
 2. Het plaatsen van een bad
  Plaats het bad onder het schuine dak.
 3. Maak een kast
  Maak een kast op maat onder het schuine dak.
 4. Plaats de douche op het hoogste punt
  Loopt je dak hoog en schuin af? Overweeg dan om de douche op het hoogste punt te plaatsen.
 5. Plaats een dakkapel
  Overweeg om een dakkapel in de badkamer te plaatsen zodat je extra ruimte krijgt.
 6. Plaatsing van het toilet
  Plaats het toilet onder het schuine dak. Wanneer je kiest voor deze optie let er dan op dat je je hoofd niet stoot bij het zitten en opstaan. Houd genoeg ruimte vrij boven het toilet.  

Kortom: wanneer je op een creatieve manier invulling geeft aan het ontwerp kun je een prachtige badkamer in een kamer met schuin dak realiseren. 

Ben jij klaar om de badkamer te gaan verbouwen of renoveren? Hopelijk heeft dit artikel je inzicht gegeven in de zaken waarmee je rekening moet houden.

Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste badkamer accessoires om je pas verbouwde badkamer mee in te richten!