donkere stenen met zilvere kraan en donkere spiegel

In de badkamer kun je elke stijl doorvoeren die je wilt. Hoewel veel mensen kiezen voor de kleur wit in de badkamer zien we ook steeds vaker andere kleuren in de natte ruimte terugkomen. Een trend die steeds populairder wordt voor de badkamer, is de zwarte badkamer. De kleur zwart toegepast als accentkleur of als hoofdkleur voor de badkamer. Klinkt dat spannend? Als je zwart op een goede manier toepast, kan het zeer stijlvol zijn. Hoe doe je dat nu, een zwarte badkamer creëren? Vind passende badkamer inspiratie en lees alles over de zwarte badkamer in dit artikel!

Mogelijkheden voor zwart in de badkamer

Zwart toevoegen aan je badkamer kan op allerlei manieren. Je kunt het uitgebreid en groots aanpakken door te kiezen voor een badkamer verbouwing. Maak een badkamer ontwerp en ga aan de slag met experts die jouw badkamer grondig onder handen nemen. Maar je kunt ook op kleinschalige wijze kiezen voor zwart in de badkamer. Denk aan badkamerlampen, accessoires als handdoeken en badmatten, kranen en andere badkameraccessoires.

Maar je kunt de badkamer ook inrichten met zwarte badkamermeubels of kiezen voor zwart op de wanden of de vloer. Zwart kan de badkamer een luxe look geven, voor eenheid zorgen en een authentieke uitstraling neerzetten. Bovendien is zwart tijdloos en kan de tint met elke andere kleur worden gecombineerd. Ook past het bij elke stijl. Nog een voordeel van de zwarte badkamer, is dat je op zwart veel minder snel vuil ziet dan op bijvoorbeeld witte tegels.

Stijlen voor de zwarte badkamer

De zwarte badkamer kan allerlei stijlen hebben. Van stoer en industrieel of klassiek landelijk tot strak modern.

  • Hoogglanzend zwart, gecombineerd met wit zorgt voor een moderne look. Denk aan zwarte, gladde tegels, een zwart toilet en een zwart glanzende vloer.
  • Mat zwart heeft een stoere uitstraling die goed past bij de industriële stijl. Een douchewand met een zwart stalen frame, een douche met zwarte details zoals handgrepen en scharnieren of kranen en knoppen in zwart gecombineerd met een grijs betonnen vloer.

Black all over – zwarte details in de badkamer

Kies je voor een volledig zwarte badkamer? Dat kan wel eens te veel van het goede zijn. Bovendien is een grote verbouwing niet niets. Een andere mooie optie, is om enkele zwarte accessoires of details toe te passen in de badkamer. Denk maar eens aan zwarte kranen, een zwart kastje of zwarte badkameraccessoires zoals handdoekhaken, een pedaalemmer, een zeephouder of toiletborstelhouder.

Combineer het zwart met wit, marmer, een groene badkamerplant of een frisse pastelkleur op de muur. Ook komen er steeds meer zwarte badkamermeubels op de markt. Net als zwarte radiatoren en zwarte regendouches.

De zwarte badkamer: groot of klein

In een ruime badkamer is het toepassen van zwart eenvoudiger dan in een kleine badkamer. In ruimtes met veel lichtinval. Een kleine badkamer zal al snel nog kleiner aanvoelen wanneer je donkere kleuren zoals zwart toepast. Toch is het weldegelijk mogelijk om zwart toe te passen in een kleine badkamer. Kies bijvoorbeeld voor zwarte elementen in combinatie met glas zoals een glazen inloopdouche met een zwart profiel. Door het glas blijft het luchtige, open karakter behouden en geef je de badkamer toch die stoere uitstraling.

Combinaties met zwart

De hele badkamer zwart maken is niet aan te raden. Hierdoor zal de ruimte snel donker en krap aanvoelen. De kleur is wel erg eenvoudig te combineren met andere kleuren. Het effect daarvan? Bekijk het lijstje hieronder voor inspiratie.

  • Zwart met wit heeft een moderne uitstraling. Het contrast dat ontstaat door deze tegenovergestelde kleuren te combineren, is krachtig, maar tijdloos mooi. Combineer bijvoorbeeld een witte basis van muren en vloeren met zwarte meubels en accessoires. Of combineer een zwarte muur met een witte vloer en andersom.
  • Zwart met grijs is ook prachtig. Grijs is subtiel, maar net even anders dan wit. Je kunt zwart met grijs ook weer combineren met wit om voor voldoende licht te zorgen.
  • Zwart met hout maakt de moderne basis zachter en natuurlijk. Je hebt de keuze uit allerlei soorten en kleuren hout. Kies voor licht hout om het geheel ook licht te houden. In een landelijke badkamer kies je eerder voor licht hout, terwijl je in een stoere industriële badkamer misschien eerder voor donker eikenhout zal gaan.
  • Zwart met pasteltinten heeft een bijzonder effect. Kies voor bijvoorbeeld één of twee pastelkleuren die samen met wit en zwart een prachtige combinatie vormen. Het beste kun je dan kiezen voor details in de accentkleur en de muren en vloer zwart of wit laten om de luxe en rustige look te behouden.

Let hierop bij het toepassen van zwart in de badkamer

Als je graag een zwarte badkamer zou willen, dien je met een aantal zaken rekening te houden.

  • Combineer zwart altijd met een of meer andere kleuren. Alles zwart houden zal al snel te donker worden.
  • Zorg voor voldoende verlichting. Daglicht en kunstlicht kan gecombineerd worden. Denk aan spotjes, sfeerlicht en kaarslicht.
  • Kies ook voor voldoende spiegels. Spiegels reflecteren het beschikbare licht en geven de ruimte bovendien een ruimtelijk gevoel.

Trend: zwarte kranen

Zwarte kranen zijn erg populair. We zien ze dan ook steeds meer in keukens en badkamers. Zwarte kranen zijn er in allerlei soorten. Van glanzend tot mat of metallic. Je dient de zwarte kraan wel een goede verzorging te geven. Maak de kraan schoon met een mild reinigingsmiddel, bijvoorbeeld groene zeep. Droog de kraan daarnaast altijd af na het douchen. Bijvoorbeeld met een zachte handdoek. Indien je last hebt van kalkaanslag, kun je het beste een reinigingsmiddel gebruiken met citroen. Gebruik geen zoutzuur, azijnzuur of andere agressieve zuren. Ook chloor kan schadelijk zijn. Als er onverhoopt krasjes op de kraan komen, kun je deze wegwerken met een permanente marker.

Ga jij ook voor een zwarte badkamer? Of lees je graag meer over een ander onderwerp dat verband houdt met het inrichten van de badkamer? Bij Westwing vind je veel inspiratie, tips en ideeën én de leukste items voor je badkamer.