katveilig balkon

Katten zijn nieuwsgierig, houden van vrijheid en het trekken vaak hun eigen plan. Huiskatten vinden het daarom heerlijk om af en toe naar buiten te kunnen en erop uit te gaan, achter de vogeltjes aan en hun instinct te volgen. Maar voor de eigenwijze viervoeter in de stad of op een bovenwoning, is dat niet altijd mogelijk. Dan is het simpelweg te gevaarlijk. Voor deze binnenkat is het daarom een uitkomst om het balkon op te kunnen. Maar hoe voorkom je dat jouw kat niet naar beneden valt? Of toch gemakkelijk de benen kan nemen? Met deze tips kun je jouw balkon katveilig maken. Je kunt aan de slag met verschillende opties, zoals een kattennet of een kattenren waarmee je het balkon kunt afschermen, zodat de kat en jij met een gerust hart kunnen genieten van een heerlijk buitenzijn.

Waarom het balkon katveilig maken?

Net zoals voor het baasje, is het balkon ook voor de kat een goed alternatief om naar buiten te gaan. Even een rustig plekje thuis in de open lucht, met een beetje het gevoel door de natuur omringt te zijn met groene en vrolijke planten en bloemen. Iedereen heeft dat nodig, ook onze huisdieren. Wanneer je het balkon katveilig gaat maken kan de kat:

  • Een heerlijk schepje frisse lucht halen
  • Andere geluiden waarnemen en zijn zintuigen aanscherpen
  • Genieten van de afwisseling, ook door het veranderen van de seizoenen
  • Zijn dierlijke instinct achterna door de zoemende insecten en voorbijvliegende vogels
  • Op een veilige manier toch op onderzoek uitgaan

Ook voor jou is het een stuk meer ontspannen als je weet dat je het raam, of de deur naar het balkon gewoon rustig open kunt laten staan. Bekijk daarom onze tips voor het creëren van een katproof buitenverblijf.

Het balkon afschermen voor de kat

Het ene balkon is het andere niet en ook de wensen qua inrichting zullen verschillen. Gelukkig is er voor ieder wat wils en zijn er meerdere mogelijkheden om het balkon katveilig te maken. Een veel gekozen optie is bijvoorbeeld een kattennet om het balkon heen spannen, of een kattenren plaatsen op het balkon.

Lijkt jou dat een wat overdreven optie zo’n heel kattennet rond je balkon en over de balustrade? Zie je het niet zitten om hiermee je uitzicht te belemmeren? Dit zijn een aantal alternatieven om jouw kat mee af te leiden en op het balkon te houden:

  • Hang een kattenplankje aan de reling. Katten houden er enorm van om alles van bovenaf te bekijken. Die behoefte neem je weg met een plekje waar hij heerlijk om zich heen kan kijken, zonder dat hij gevaarlijk op de reling gaat balanceren. Leg er een zacht schapenvelletje op, dat is extra comfy en ook nog eens leuk om te zien.
  • Laat de kat genieten van de plantjes om hem heen. Zorg ervoor dat de planten en bloemen op het balkon niet giftig zijn en geef de kat zijn eigen kattengras. Kattengras kan hij eten en is ook nog eens goed voor de spijsvertering en tegen eventuele haarballen.
  • Zet een krabpaal of krabkarton op het balkon of tegen de muur. Zo voelt jouw viervoeter zich extra op zijn gemak en is het balkon echt zijn plekje.

Dit zijn natuurlijk allemaal tips om poeslief een beetje af te leiden. Hoe comfortabel het balkon ook is, houd dan nog steeds een oogje in het zeil. Om het balkon volledig katveilig te maken, zijn er meer maatregelen nodig. We zetten er een aantal voor je op een rij.

1. Een kattennet om het balkon katveilig te maken

Met een kattennet kun je het balkon volledig katveilig maken. Kattennetten zijn in veel verschillende formaten en kleuren verkrijgbaar. Er bestaan ook transparante netten, voor het geval je het uitzicht zoveel mogelijk wilt besparen. Dit is voor de echt hoge appartementen de veiligste oplossing. Een kattennet span je in principe van vloer tot plafond tegen de balustrade. Heb je geen ingebouwd balkon en dus geen zijkanten, dan kun je het net aan speciale bevestigingsspijlen bevestigen. Voor sommige bevestigingsstangen heb je zelfs geen schroeven nodig. Kijk wel goed welk formaat kattennet je nodig hebt voor jouw balkon, zodat geen plekje onbenut blijft. De slimmerds kunnen al snel ergens tussen kruipen!

2. Een kattenren om het balkon katveilig te maken

Een andere oplossing om er echt zeker van te zijn dat de kat de benen niet neemt, is het aanschaffen van een kattenren voor het op het balkon. Dit is net zoals een bench, een groot metalen hok waarin de kat evengoed buiten is, maar zeker weten veilig. Je kunt ook een kattenren van jouw balkon laten maken. Dat is een slimme oplossing voor bijvoorbeeld meerdere katten. Met een metalen gaasconstructie ter afscherming van de open kanten van het balkon creëer je een waar kattenpaleis. Aan het metaal zou je ook nog een aantal plankjes kunnen bevestigen als uitkijkpost en een krabpaal.

Aan een kattennet kan nog geknabbeld of getrokken worden, daar heb je met een kattenren geen last van.

3. Een glazen wand om het balkon katveilig te maken

Vind je het een beetje te ver gaan het balkon volledig aan de kat aan te passen en daarmee het uitzicht te belemmeren? Bekijk dan de mogelijkheden om een glazen wand te plaatsen. Het is misschien een grote investering, maar een hele mooie. Een glazen wand kan namelijk ook open en dicht worden geschoven, of worden gedraaid. Dus wanneer jouw kattenvriend binnen een dutje doet, kan jij nog steeds heerlijk in het zonnetje!

Kies de voor jou beste oplossing om jouw balkon katveilig te maken en geniet binnenkort op een hele relaxte manier samen van jouw buitenverblijf.

Nog meer inspiratie voor een prachtig balkon

Katten houden van gezellig en knus, net zoveel als wij dat doen. Creëer dus een plek waar jullie allebei blij van worden. Tover jouw balkon om tot balkontuin met een mooie combinatie van balkonplanten en de juiste balkonmeubels. Wij geven je twaalf inspiratie-ideeën, tips voor sfeervolle balkonverlichting en nog meer opties voor het afschermen van het balkon. Heb je een heel kleine buitenruimte? Kijk dan even hoe je een klein balkon kunt inrichten. En wist je dat katten ook heel erg houden van een fijne vloer? Bekijk de mogelijkheden voor de perfecte balkonvloer. Of maak een hoekje met hout en kurk. Dat neemt lekker warmte op en is dus heerlijk om op te liggen.

Enthousiast geraakt om aan de slag te gaan met je balkon? Registreer je dan op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw balkon in te richten!